Domingo, 8 de septiembre de 2024 Edición diaria nº 6.365 Año: 18 Noticias: 46.670 Fotografías: 109.750 Comentarios de usuarios: 126.034
EL SEIS DOBLE
sábado, 9 de julio de 2011
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1 2

 Al voltant de 200 persones han participat hui en el Mulla't pel Xúquer 2011

Xúquer Viu demana rius vius i nets això com el tancament de Cofrents que utilitza aigua del riu per a la nuclear


 

L’any 2015 és la data en què la Unió Europea obliga a recuperar el bon estat ecològic de tots els rius europeus. Per llavors hauríem de poder banyar-nos en les aigües de les nostres llits com ho fèiem fa cent anys.
El Big Jump, el Salt al Riu és un esdeveniment multitudinari anual que en aquesta edició espera concentrar a més de mig milió de persones en tota Europa.

A València el Big Jump l'organitza, des de fa anys, Xúquer Viu, baix el nom autòcton de "Mulla't pel Xúquer".
Xúquer Viu ha organitzat hui dissabte 9 de juliol a Sumacàrcer el  VIIé Mulla't pel Xúquer, per celebrar el “Setè Dia Europeu del Bany en els Rius” i reivindicar, com arreu d’Europa, el nostre dret ciutadà a banyar-nos als rius i, per tant, a que es garantitze la bona qualitat de les aigües fluvials.

Ens concentrarem al pont de Sumacàrcer a les 11:30 del matí on llegirem un manifest. A continuació, entrarem en el Xúquer per tal de reivindicar més zones de bany en els rius, cabals ecològics, aigua de qualitat per al riu i demanar el tancament de la Central de Cofrents que utilitza aigua del Xúquer per a la seua refrigeració i suposa un greu perill de contaminació en cas d’accident nuclear. Fa uns mesos, l'accident de Fukushima ens ha demostrat que l'energia nuclear no és segura.

En aquest acte han col·laborat la Ribera en Bici i l’Ajuntament de Sumacàrcer.

Xúquer Viu

 
 
Manifests llegit en l’acte

 

Bon dia a tots i a totes: Ens reunim de nou a un poble riberenc per celebrar la 7a edició del Mulla't pel Xúquer, un acte que se celebra al llarg d’Europa per reivindicar que els rius siguen aptes per al bany, que porten les aigües netes i en condicions per a que la gent puga continuar nadant en ells com ho ha fet tradicionalment.

Cal destacar que cada any hi ha menys zones de bany en els rius. Concretament en el PV sols hi ha 3 zones autoritzades, que són Montanejos a Castelló, Anna a València i el riu Algar a l'Alacant. En el Xúquer no n’hi ha cap, ni Sumacàrcer ni tan sols Antella que hi va tanta gent. I en la zona de Castella La Manxa s’han perdut 2 zones que abans estaven reconegudes.

La UE està estirant de les orelles a l’Estat Espanyol perquè no està preocupant-se d’aquest tema i no habilita zones per al bany. Per això els ciutadans hem de continuar reivindicant-ho i exigir que hi haja zones amb condicions apropiades, que vol dir fent analítiques de l’aigua, fer accessos i dedicar cuidadors com ocorre en les platges.

El 10 se celebra el Big Jump, que és el nom en anglés, nosaltres ho fem hui dissabte i demà diumenge se celebrarà en tota Europa i curiosament ho faran en aigua més calenta que ací, que encara no arriba als 18º. Volem aclarir que aquesta temperatura tan baixa a banda de les molèsties que ocasiona per als banyistes, perjudica a la fauna del riu que durant milions d’anys no ha conegut una aigua tan gelada en estiu i pensem que puga ser una de les causes que actualment hi haja pocs peixos en el Xúquer.

Enguany és la 7ª vegada que fem el Mulla’t i pensem continuar fins al 2015 en el que la UE té un mandat als distints països per a que aconseguisquen que els seus rius tinguen un estat ecològic adequat.

Aprofitem per a recordar que el proper divendres celebraren en Antella el Sopar de Xúquer Viu, que cada any fem en un poble. Vos animem a que s’animeu i acudiu.

Moltes gràcies per assistir.


PEL XÚQUER I LA RIBERA, TANQUEM COFRENTS!

El riu Xúquer encara ens dóna vida i riquesa als riberencs, els nostres pobles nasqueren i viuen a la vora d'ell o dels seus afluents. I perquè Xúquer, Cabriel, Albaida, Magre, Verd, Barxeta... sobrevixquen, cal deixar-los un cabdal ecològic suficient i depurar bé les aigües residuals que els aboquem.

Però cabdal i depuració no són suficients, perquè sobre el riu i sobre nosaltres mateixos planeja un greu perill: la nuclear de Cofrents; una central que actualment té les piscines plenes de residus radioactius amb els quals no saben què fer, perquè no hi ha més “solució” que soterrar-los aillats durant els milers d'anys que seran radioactius i cap poble vol al seu terme el cementeri nuclear; una central que ha complit ja els 27 anys de vida útil que tenia projectada i ara, quan Iberdrola ha guanyat milers de milions amb ella, li allarguen el seu funcionament altres 10 anys o més; una central nuclear que utilitza l'aigua del Xúquer per a refrigerar-se, escalfant l'aigua que retorna al riu i evaporant uns 20 hm3 anualment...

Ens diuen que no hi ha cap perill, que tot està controlat, però això mateix els digueren a Fukushima, Tokaimura, Goiania, Txernobil, Harrisburg i Mayak, fins al dia que patiren els seus terribles accidents. El ben cert és que la central nuclear de Cofrents està construida sobre una falla que ha provocat terratrémols de grau 6, en terrenys sedimentaris i volcànics capaços d'agreujar-los; a més a més allí confluixen el Xúquer i el Cabriel, dos rius generadors d'inundacions que aigües amunt tenen els pantans d'Alarcón i Contreras. Què passaria ací si coincidiren terratrèmol i desbordament greu o trencament de pantà?

La realitat és que, després de 27 anys de funcionament, al reactor nuclear hi ha corrosió de materials, errors mecànics i humans que sols en els darrers deu anys han originat més de 100 incidents significatius, algun d'ells amb vessament d'isòtops radioactius a l'exterior, i 25 parades no programades. Si hi haguera un accident greu què seria de nosaltres, de la nostra salut, de la nostra economia? Què els passaria als nostres fills, als nostres nets? Val la pena arriscar-se a un desastre que pagarien generacions i generacions, simplement per a que uns pocs avariciosos s'enriquisquen més?

Doncs per tot això i perquè hi ha solucions alternatives com l’estalvi, l’eficiència i les energies renovables, que no originen cap perill ni produixen residus perillosos durant segles i creen més ocupació, nosaltres demanem a tots els ciutadans, col·lectius i institucions de la Ribera que siguen conscients del problema i es pronúncien pel tancament definitiu de la central nuclear de Cofrents.

Coordinadora Antinuclear de la Ribera

 

 

 

 


 


                             

 .-000075                                                  .-000077                             .-000025                            .-000087

                           
  .-000094                                             .-000098           .-000103                                        .-000104 


 

 

 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal