Article d’opinió de Pedro Domínguez
Cofrents, per exemple, produix més d'un milió d'euros diaris nets i això als capitalistes els encega
Natura
Pedro Domínguez Gento
Durant la Setmana per l'Estalvi, l'Eficiència i les Energies Renovables que celebràrem a la Ribera fa pocs dies, una de les activitats realitzades va consistir en mesurar l'Energia Solar (ES) que rebem: 910 w/m² (el cel estava parcialment ennuvolat); de manera que, amb unes 5 hores diàries d'aquesta insolació, obtenim una ES mitjana de 4550 wh/m². dia o 4'5 kwh/m². dia.
I considerant que cada persona consumix al voltant de 4'5 kwh/dia d'electricitat domèstica, si poguérem transformar tota l'ES rebuda en electricitat, necessitaríem 1 m². de plaques solars per autoabastir-nos; no obstant, com les plaques comercials sols transformen el 13% en electricitat, realment necessitem uns 8 m². per persona.
Disposem d'aquesta superfície? Doncs a les vivendes unifamiliars en sobra molta i sols als edificis d'altura superior a cinc o sis plantes en falta, els uns compensen els altres. Fins i tot hi ha espai suficient per escalfar l'aigua amb els mòduls termosolars de 2 m². que autoabastixen a dues persones quasi tots els dies de l'any. Tècnicament podem ja generar l'electricitat domèstica que consumim amb l'ES que rebem a les nostres teulades i ben combinada amb l'estalvi, l'eficiència i les altres fonts renovables podria subministrar-nos fins el 90% de tota l'energia que consumim (domèstica, industrial, transport, agrícola, etc.). L'únic problema és l'econòmic perquè les plaques fotovoltaiques són encara relativament cares i, segons diuen, l'energia convencional (nuclear i tèrmica) resulta més barata; el que no diuen és que el preu de la convencional no inclou els seus costos externs: accidents nuclears, residus radioactius, escalfament global, problemes derivats, etc. Cal recordar que sols l'accident de Txernobyl (no resolt) ha costat ja uns 240.000 milions d'euros. I encara més, en quants milions valorem els vora 100.000 morts que ha provocat? I els milers de xiquets nascuts amb malformacions genètiques? Quant ens costarà guardar hermèticament els residus de les centrals nuclears durant els milers d'anys que seran radioactius i perillosos? Quant costarà l'accident de Fukushima? Quants morts provocarà? Quant ens costaria un accident en Cofrents que enviara un núvol radioactiu sobre la Ribera? Es pot quantificar en diners les vides i el sofriment humà?
Respecte les energies derivades dels combustibles fòssils, quant costarà la pujada d'entre 2 i 6 ºC de les temperatures mitjanes? I l'ascens d'un metre del nivell del mar? I la pèrdua de platges, terres i aqüífers costaners? I els milions de morts per l'augment de la desertificació mundial, la fam, les migracions, la xenofòbia i les guerres?
En definitiva, si considerem tots els impactes ambientals i humans de les energies convencionals, sens dubte resulten les més cares i dolentes. Per què, doncs, tant d'interés en promoure-les per part dels oligarques que controlen aquest negoci? Probablement perquè als seus esquemes sols compten els diners immediats o a curt plaç, sense considerar cap altra cosa; Cofrents, per exemple, produix més d'un milió d'euros diaris nets i això als capitalistes els encega... Si pogueren ficar-li comptadors al Sol per poder cobrar-nos l'Energia que rebem, ja tindríem Energia Solar pertot arreu.
La qüestió, ara i ací, és: ens resignem o lluitem per canviar aquesta situació indignant?
Més informació sobre aquesta pràctica
Comentarios de nuestros usuarios a esta noticia
Alzira, per exemple, disposa de més del doble de superfície de sostres útils per autoabastir-nos d'electricitat solar tots els habitants, de manera que encara en sobra suficient per a estendre la roba i eixugar-la al Sol, que és una altra forma d'aprofitar l'Energia Solar.
Com l'agricultura, que és la tècnica tradional mitjançant la qual recol·lectem ES en forma d'energia química: aliments, llenya, etc.
Ya quisieran los Alemanes tener nuestro clima ,venderian electricidad a toda europa,el sol de España no nos lo pueden quitar.
Nuestros politicos como siempre mi se enteran , hay que trabajar y menos fantasmadas.
Ningun ciudadano de Alzira tendria que pagar ni un euro en electricidad.
Gran artículo, Pedro. Enhorabuena
Añadir un comentario