Sábado, 21 de diciembre de 2024 Edición diaria nº 6.469 Año: 18 Noticias: 47.279 Fotografías: 110.439 Comentarios de usuarios: 126.327
EL SEIS DOBLE
miércoles, 8 de junio de 2011
Clic en la foto para ampliar

Alejandro Font de Mora
Ver imágenes de esta noticia
1

 El Debate (36)
La línea de enseñanza en valenciano

EL SEIS DOBLE. El diario digital que escucha a los alzireños. Foro colectivo destinado a los usuarios que deseen hacer pública su opinión, queja, pregunta o debatir acerca de cualquier tema


 

El conseller de Educación Alejandro Font de Mora presentó recientemente un borrador de decreto para implantar una única línea de enseñanza que integre los dos idiomas oficiales, castellano y valenciano, y que incorpore paulatinamente el inglés, hasta que esta lengua conforme el 33% del programa educativo.

Según afirmó Font de Mora, el programa podría comenzar a aplicarse a partir del curso 2012-2013 y contempla la desaparición de la línea en valenciano.

El todavía titular de Educación aseguró que "para cumplir las expectativas de esta propuesta, que eliminará los programas lingüísticos existentes hasta hoy, será necesario adoptar medidas complementarias, entre las que destaca disponer de un profesorado formado en lenguas extrajeras que domine las metodologías y las tecnologías de la información". Así mismo, Font de Mora subrayó que la Generalitat "regulará el plurilingüismo a través de un programa con niveles de carácter progresivo (inicial y avanzado), a implantar en un periodo máximo de seis cursos académicos", y "garantizará la presencia equilibrada en todas las etapas del valenciano y del castellano, respetando el derecho de las familias a que sus hijos e hijas reciban las primeras enseñanzas en su lengua habitual".

 
 

¿Qué han dicho los medios de comunicación al respecto?

 
Levante-EMV

Font de Mora elimina en la escuela las líneas de enseñanza en valenciano

El nuevo modelo plurilingüe que comenzará a aplicarse en la Comunitat Valenciana en el curso 2012-13, de forma progresiva en seis años, contará con una única línea y eliminará las tres existentes en la actualidad. Valenciano - "que se enseñará de forma homogénea en todo el territorio"- , castellano e inglés convivirán en porcentajes similares de un tercio cada uno en el sistema escolar. El conseller de Educación, Alejandro Font de Mora, anunció ayer su propuesta que, de inmediato, ha recibido un rechazo en cascada de los partidos políticos de la oposición y organizaciones educativas.

El todavía borrador de decreto prevé "un modelo que pretende el equilibrio ente las dos lenguas cooficiales, el valenciano y el castellano, y va introduciendo el inglés paulatinamente" explicó ayer a los periodistas el conseller -en vísperas de dejar el cargo, por lo que no será él quien desarrolle esta política-, tras dar a conocer este modelo en el transcurso de las II Jornadas de Plurilingüismo, organizadas por su departamento y celebradas en el Complejo de la Petxina de Valencia. Juntó a Font de Mora se encontraba su homólogo en la Xunta de Galicia, Jesus Vázquez, e inspirador de este nuevo plan -"aunque adaptado a la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià" dijo-, y la presidenta de la Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ascensió Figueres.

"El inglés se incrementa hasta un máximo del 33 por ciento y las otras dos lenguas cooficiales, a medida que aumenta el número de materias en las que se enseñe en el idioma extranjero, descienden hasta un mínimo de 33 %. Nunca habrá menos de un 33 % en castellano, nunca habrá menos de un 33 % en valenciano, nunca habrá más de un 33 % en inglés" subrayó el titular de Educación. "Es un modelo que, necesariamente, se instaurará de forma paulatina porque, entre otras cosas, tenemos que trabajar paralelamente en la formación del profesorado, fundamentalmente en inglés. En estos momentos, el sistema educativo no está preparado para, de un plumazo, llegar al 33 % de inglés. Necesitamos años de formación en el nivel B2" reconoció.

 

Las Provincias

La línea única garantiza el valenciano

El conseller de Educación, Alejandro Font de Mora, destacó ayer que en la línea única, la presencia del valenciano «queda absolutamente garantizada», y dijo que, a diferencia del Consell, el líder del PSPV, Jorge Alarte, «quiere el modelo catalán».

En opinión del conseller, lo que busca este sistema es un «equilibrio» para que se asegure la presencia de las lenguas oficiales en la enseñanza, por lo que el valenciano «no solo permanece, sino que lo hace con más presencia de la que cuenta ahora». Asimismo, indicó que, ante las críticas desatadas sobre este programa, le preguntaría a Alarte y a los que hablan de una traición al valenciano que es lo que quieren hacer. Font de Mora resaltó que si lo que pretenden es un modelo catalán, donde la única lengua vehicular sea el catalán «nosotros no queremos un sistema con una sola lengua vehicular», y la sociedad valenciana tampoco».

 
 

 

 

https://www.elseisdoble.com/uploads/image/RECURSOS%20GR%C3%81FICOS/Ficha%20domin%C3%B3%20madera%2019k.gif

¿Qué dicen al respecto los alzireños?



- Puedes opinar debajo de estas líneas, en el apartado “Comentarios”.
 
- Si quieres abrir un debate nuevo, hazlo enviando tu opinión, queja o pregunta a nuestro correo [email protected]
 
Participa en otros debates abiertos en EL SEIS DOBLE
https://www.elseisdoble.com/uploads/image/RECURSOS%20GR%C3%81FICOS/Bot%C3%B3n%203.gif
 

 

                          
.-000013                                                                                                                          .-000032 

                           
     .-000021                                                                                                                                                             .-000048

 

 

 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Comentarios de nuestros usuarios a esta noticia

Vicen - 08/06/2011
Al final los niños ni saben hablar ni escribir nada, yo prefiero el castellano y luego ya + mayores las lenguas que elijan
jordi - 08/06/2011
el que tenen que fer és augmentar el nivell general dels mestres i així tindren nivell en els xiquets perquè hi ha que vore com eixen hui els xiquets de les escoles, apenes saben fer l o en un canut
Pito - 08/06/2011
Cuanta julipollez con esto de las lenguas.... ¿porque no se calientan la cabeza enseñando civismo y educación? No estoy de acuerdo con el plan educactivo que hay
Lola - 08/06/2011
Estoy un poco harta de los que defienden el valenciano como si fuera la unica lengua del mmundo..... tengo dos hijas y lo que quiero es que le den una enseñanza que le sirva en la vida paqra algo y puesto a elegir lengua, mejor el castellano y el inglés por razones de que son lenguas mayoritarias y que le serviran para ir por el mundo y poder entenderse
valencià - 08/06/2011
SÍ AL VALENCIÀ!
iO - 08/06/2011
No té sentit este decretazo quan tots els anys milers de xiquets es quedaven sense poder estudiar en valencià per falta d'oferta. És a dir, la demanda de valencià era superior a la que ofertava la Conselleria. Lo normal haguera sigut augmentar les línies en valencià i no carregar-se-les. A més de que se passen pel forro els estudis que diuen que els xiquets que estudien en valencià obtenen mllor rendiment que els que ho fan en castellà. I també una raó obvia: SOM VALENCIANS
Valld'aura - 08/06/2011
Me decanto por la versión de Lola, tb es importante enseñarles civismo, hay que ver lo mal preparados que salen de la escuela, pero la verdadera educación se dá en casa, como padre de 3 hijos ya adultos, nunca he confiado ni he dejado que los eduquen civicamente, ni un partido politico ni un educador concreto, la responsabilidad de la educación de mis hijos ha sido y es competencia nuestra, de los padres.
Y estoy al 99% convencido que las proximas generaciones de educandos en manos de unos profesores inespertos en el idioma comercial "ingles", recibiran una enseñanza a un bajo nivel y si por una casualidad los profesores fuesen oriundos del idioma, recibirian una informacion sesgada en las materias que correspondan a nuestra cultura. QUIEN DECIDIRA QUE MARTERIAS SE IMPARTIRAN EN EL IDIOMA EXTRANGERO.
Ya fue un gran error perder el tiempo introduciendo la segunda lengua, mis 2 ultimos hijos fueron victimas de la LOGSE, y aun estan arrastrando las consecuencias de dicha decisión dictada en su dia por el bipartidismo politico del momento.
Seguramente las proximas generaciones de alumnos sufriran las mismas consecuencias ahora con el ingles.
Opino que primero preparen bien a los enseñadores para que estos enseñen bien a los enseñandos y que no causen mas generaciones de ineptos, ademas de no mentirles, prometiendoles algo que no les van a conceder. "PREPARAROS ESTUDIANDO QUE DESPUES RECOGEREIS UN BUEN TRABAJO".
Cuantos jóvenes han conseguido 2 carreras para engrosar las listas del SERVEF.
Benito - 08/06/2011
¿Y estos son los que se proclamaban defensores de todo lo valenciano? Solamente con escuchar a Rita cantar el himno ya es para tirarse al suelo de la risa.
Armand Guerra - 08/06/2011
La Conselleria i Font de Mora barregen interessadament temes (que si l'anglés o la qualitat de l'ensenyament) per tractar de maquillar l'assumpte de fons: l'eliminació del que comunament anomenem línia en valencià. Eixe és el tema ara i ací. Després debatrem com hem de millorar l'ensenyament en la llengua majoritària i més útil al món que és l'anglés (per eixe mateix motiu podem suprimir el castellà també, no?).

1) Segons informes de la mateixa Conselleria: l'alumnat que estudia en valencià no sols té la mateixa competència amb el castellà que la resta (fins i tot del conjunt de l'Estat), sinó que els supera en valencià i també en l'aprenentatge d'altres idiomes.

2) Segons informes de la mateixa Conselleria: mai ha satisfet tota la demanda d'estudiar en valencià.

3) El valencià retrocedeix any rere any en el seu ús en quasi tots els àmbits. L'administració, segons les lleis que totes i tots hem aprovat, té obligació de vetllar per aquesta llengua.

Es tracta d'una decisió POLÍTICA, a vore si ens donem compte.

Nota: naturalment que es tracta també de civisme. Cadascú pot parlar la llengua que vulga, però té l'obligació, per respecte als demés, d'entendre a l'altre, per això ha d'estudiar valencià, per això són llengües cooficials. Quin major civisme, parlem dels drets de tots.

Després d'açò, parlem ja de tota la resta.
mayoria - 08/06/2011
esto en Cataluña y las Islas Baleares es impensable incluso mandando el PP. Se puede ser del PP y tener conocimiento, otra cosa es la catadura moral que tienen los del PP de aquí. Como no saben como ocultar la situación economica que se tiene en Valencia, se dedican ha hacer decretos contra el valenciano,como si no hubiera cosas más importantes que hacer. Ahora todos a seguirles el juego y a montar manifestaciones por la lengua, cuando tendrian que hacerse contra el paro y la grandisima deuda de la generalitat.
maredeueta - 08/06/2011
¿Que asignaturas se darian en ingles? musica, plastica , religión y educacion para la ciudadania?
¿pero hay profesores cualificados para ello?
Este Font de Mora ya no sabe que hacer para barrer el valenciano de las aulas y cuanto mas intenta modificar el sistema educativo mas la caga, porque cada cambio supone una nueva adaptación de alumnos y planificación de de asignaturas y profesores, al capricho de este individuo.
Ramón - 08/06/2011
Mi propuesta es la siguiente: des de la educación primaria los niños deben de aprender los cinco idiomas mas hablados en el mundo mas el Valenciano. El orden de aprendizaje que propongo es por numero de hablantes, 1º Chino 885 millones, 2º Ingles 450 millones, 3º Hindi-Urdu 333 millones, 4º Español 266 millones, 5º Portugués 175 millones y 6º Valenciano.
d'Alzira i plore - 08/06/2011
Aquesta es la diferència entre uns i altres!!! Aci no cuidem la nostra cultura ni la nostra llengua, ens dona igual tot...i així ens va!!! Ací tenim America's cup, Formula 1 i la ciutat de les arts i les ciències, i res mes!!
ah!!! i si el valencià és una llengua minoritaria, evidentment el que s'ha de fer es recolzar-la i fomentar-la, no menysprear-la... no com fan els PEPEROS, perquè menyspreant la nostra llengua, ens insulten a tots els que la parlem...

per cert, comparem com els va als catalans i com a nosaltres, que molta malixia i enveja se'ls te, però lluiten pel que volen i ho aconseguixen, i nomes hi ha que mirar el nivell en educació i sanitat que hi ha alli...

quant ignorancia per favor!!!
no sé no sé - 08/06/2011
Sinceramente, no voy a entrar en si la gente que estudia valenciano sabe más o menos, o en si sale más preparada o menos. Yo soy completamente trilingüe en castellano, valenciano e inglés y la verdad es que este asunto me trae sin cuidado, cualquier opción me vale. Lo que sí sé es que actualmente para aprobar las oposiciones en la C. Valenciana te piden valenciano, así que hay que estudiarlo por cojones si el día de mañana quieres optar a un trabajo público.
valencianot - 08/06/2011
el PP és un partit antivalencià
valencianet - 08/06/2011
I el PSOE i Compromis són partits procatalans
Pere Peres - 08/06/2011
Doncs jo no esperava altra cosa d'aquests botiflers.
Pomes verdes - 08/06/2011
Puix jo dels valencians espere que parlen i escriguen com cal. No al "doncs" que no és valencià - ni els nostres iaios, ni els besiaios, ni tataraiaios ni mai en Valéncia, Castelló i Alacant s'ha dit eixa parauleta, per molt que últimament els "catalaneros" nos la vulguen implantar- i no a l'anticualla "aquests" perquè els valencians d'ara no parlem ja ¡gràcies a Déu! com els nostres avantpassats del segle XVI. ¡Quant de "retrograt"!. Vixca Valéncia que no el forçat "València".
pindaro - 08/06/2011
Mentre en lloc de valencià als nostres xiquets els ensenyen una altra llengua que no és la nostra..... per mi que ho donen tot en castellà i en anglés. ¡Hala!. I se que com jo pensem molts. Mentre el PSPV-PSOE no es descatalanise no tornaran a guanyar mai en la Comunitat Valenciana. Els seus vots seguiran anant-se'n al PP i al catalanista Compromis o Bloc o com vajen dient-se cada volta.
sequiola - 08/06/2011
Pere Peres entre ser botifler i ser un valencià renegat?
amunt valencia - 08/06/2011
Yo soy estudiante de secundaria y me parece que si quitan la linea de valenciano el valenciano desaparece. No hay nivel suficiente de ingles como para dar clases de ingles, ya que el 90% de la gente de mi instituto suspende ingles.
Pere Peres - 08/06/2011
Doncs sembla que el meu esquifit comentari ha estat el tro d'avís per a que tota la coentor del cau de raboses vinga ací a mostrar-nos la seua, també esquifida, competència lingüística. Que li farem...
Ferran - 09/06/2011
Anem a vore es impossible otorgar algun tipus de credibilitat a Font de Mora:
1) No accepta l`ajuda de l`Estat Central per a comprar ordinadors, segons el conseller perquè produix miopía.
2)Vol implantar el xinés a l`escola sense professors preparats per a impartir-ho (tota una ocurrència)
3)Implanta educación para la ciudadanía en anglés amb professor i traductor simultani.
I si amb això no tenim prou damunt s`autodenomina Alejandro el Inagurador, este home no està capacitat per a la política perquè trellat gens ni miqueta, la educació dels xiquets /es valencianes no pot dependre d`un personatge d`estes característiques. No es pot defensar implantar un sistema trilingüe si no s`inverteix en educació, no es normalitza el valencià, no es reduiex el fracas escolar (un 40%, el més alt de tota Espanya) ser lider en barracons i es planifica l`educació a base d`ocurrències, totes elles no sabem d`on han eixit de una partida al truc amb els amics i cassalleta, de una inspiració divina o d`una persona que l`única cosa que ha fet ha sigut perjudicar als alumnes per mantenir les seves tesis, enfrontar-se amb les associacions de pares i mares i cabrejar als professors i mestres amb mesures irresponsables, ocurrencies de partides de truc i incompetència més que demostrada.
viejo - 09/06/2011
Solo unas preguntas más o menos retóricas
¿Es más valenciano el que habla y escribe en valenciano que el que lo hace en castellano?
¿Quién expide los carnets de valenciania?
¿Se puede ser valenciano y estar de acuerdo en la enseñanza de las tres lenguas en igualdad de condiciones?
¿Se es más libre cuando existe la oportunidad de elegir y que no sean otros los que eligen por tí?
jo mateix - 09/06/2011
I don't know what language i have to use, write or speak.
Pots ser em senta més agust xarrant en valencià o me exprese mejor en castellano.
Me piage parlare el italiano ma no'n capito niente en questa lingua.
Señores, a mis 32 años, estudié en castellano o español, aprendí "xino-xano" el valenciano y el inglés y necesito para opositar en Europa y en ciertas plazas ministeriales otro idioma europeo diferente.
He hablado desde pequeño el valenciano y entiendo que se deba normalizar, sin olvidar la riqueza de una lengua viva que cambia e incorpora nuevas palabras y expresiones. Siento que esto no le ocurre al valenciano, en proceso de tener el título superior de conocimiento de la Junta Qualificadora de Coneiximents en Valencià, no reconozco que sea el mismo idioma que mis abuelos tanto paterno como maternos me hablaban.
La culpa no es del "ninot" de Font de Mora, tiene técnicos para hacer estas políticas y expertos en bombas de humo que lo están haciendo quedar “prou” mal.
No soy trilingüe y me estoy esforzando en serlo, pero he notado que la gente que conozco que estudió de base en dos idiomas no está mejor ni peor formada, pero posiblemente le costó más sacarse una titulación básica como Primaria, ESO o Bachiller.
Por favor, formación de calidad y perfeccionamiento por nivel, tiempo y edad estudiada.
A très bientôt!
Reperes - 09/06/2011
Jo vull que els meus fills tinguen l'oportunitat de què junt a la Llengua Valenciana (no eixe valencià catalanitzat que se'ls està impartint) puguen deprendre castellà, anglés, alemà i fins i tot i si pot ser xinés. ¡Quantes més llengües millor!. Però com resulta que el temps que hi ha és el que és i n'hi ha que administrar-lo bé, que em deixen i em donen llibertat, LLIBERTAT, LLIBERTAT, per a poder elegir lo que jo vulga sense que catalaneros i castellaneros m'obliguen ni m'imposen res. ¡He dit!.
Vall d'aura - 09/06/2011
Es el millor i mes importante per al eser humà. ser lliure....
Es lo mejor y mas importante para el ser humano, ser libre...
Pere Peres - 09/06/2011
Viejo, les respostes serien aquestes:

ningú
me l'ha duu al pairo

Espere haver-te estat útil.
Adéu siau.
d´Alzira i plores - 09/06/2011
Que jo sàpia l'únic que ha repartit carnet de valenciania a sigut el PP, de la seua valenciania que no és la meua. Per a mi totes les persones que viuen en este país són valencians, però no cal oblidar que ací hi havia i hi ha una llengua que mereix tots els respectes i que la volem ben viva. I aixi serà li a pese a qui li pese.

caminito - 09/06/2011
No voy a discutir si aqui se hablaba el valenciano o el catalan, de lo que si que estoy seguro es que no se hablaba el castellano ni el ingles. Es cierto que ahora muchos valencianos hablan solo castellano,y eso solo tiene una explicación y es la represión y persecusión de la lengua de los valencianos por los que viniendo de fuera con todos los derechos no respetaron los derechos de los que hasta ese momento vivian aqui. Vinieron buscando trabajo y calidad de vida que no tenian su tierra, tenian derecho a ello, pero no tenian ninguno ha imponer su lengua y sus costumbres. Ahora valencianos todos, dicen los que vinieron que tienen derecho a dar el puntillazo final a la lengua de las gentes que les recibieron con los brazos abiertos. Eso solo tiene un nombre o varios, pero no vale la pena perder el tiempo diciendo lo que son.En Francio hubieran aprendido francés.
valencianista - 10/06/2011
Yo tampoc sóc d'ixe PP que per guanyar-se a CiU va aceptar introduir la catalanista AVL en lo Regne. Catalanistes, no critiqueu tant al PP que són els que vos han fet el llit.
d´Alzira i plores - 10/06/2011
El terme catalanista ha de tindre moltes definicions, a mi m'han anomenat catalanista per demanar que s'use el valencià en els organismes oficials del País Valencià, a mi m'han dit catalanista per utilitzar el valencià en una reunió a València o Alzira on tots eren suposadament valencians, a mi m'han anomenat catalanista per exigir que en els escrits oficials o no s'escriga el meu nom en valencià tal com posa en el DNI.
¿A tu quantes vegades t'han dit catalanista per defendre la llengua valenciana?, segur que mai, ja que has de ser dels que són tan ben educats que utilitzen sempre el castellà per no ofendre. Perquè a mi m'han dit maleducat, catalanista i !que parle en cristià! per utilitzar el valencià a Alzira, a pesar que jo sóc
valencianista, respectuós amb els altres i no se on posa que el valencià no siga una llengua cristiana.

botiga - 11/06/2011
El que heu de fer els que defenseu el castella es tornar a castella, i deixar-nos als valencians en pau, per que no poseu la educació trilingue a Madrid també. Per ami tots els que esteu a favor del decret, i que voteu al pp sou desagraïts que vinguereu al pais valenciá a treballar per que no tenieu on caure morts i ara ens doneu pel sac, segur que a Euskadi no tindrieu collons de llevar- los l' Euskera.
valencianista - 11/06/2011
I que els valencians que defenen el català se'n vagen a Catalunya.
ramonet... - 11/06/2011
...si vas a l'hort !! . Quan vaig vindre a València era un xiquet de 4 anys amb 4 germans i una mare tots madrilenys, mon pare alzireny, deprenerem l'idioma pel carrer perqué en l'escola no se donava i després l'hem respectat i defés sempre, quan l'han fomentat els valencianistes i quan ho han fet els catalanistes, tota ajuda serà poca per a contindre als "espanyolistes", que no contents amb el seu privil·legi de no tindre que dependre TOTES les llengues espanyoles voldrien esborrar per tot arreu les que no parlen els castellans; no s'en adonen que amb la seua actitut alimenten els nacionalismes més encara que els verdaders nacionalistes. Com a espanyols que diuen ser, si consideren Espanya tots els teritoris bilingües de l'estat, deurien comenÇar per respectar totes les llenues i conéixer-les al nivell més bàsic com a mínim, o soportar que els marmolen per temps indefinit la seua gosera per excloure de la cultura espanyola les llengües no castellanes...ací, o jugem tots amb les mateixes cartes o se trenca la baralla i a fer la mà !!
matilde - 12/06/2011
Pere Peres: D'on eres?. Dius l'anticualla "aquestes" (pel comú, correcte i més actual "estes. Dius "estat" (quan en valencià "lo" normal és "sigut" i dius" adeu siau" (per "Amb Déu" -és un dir- "sigau"). ¡Valencianitzat una miqueta home!
gladiator - 12/06/2011
Jo per als xiquets valencians vull el valencià i no això que se'ls ensenya ara que tots sabem lo que és. Mentre s'ensenye "tarda", "aquí", "seva", "doncs", "gairebé" i tota la "m_ r_a" eixa que se'ls està ensenyant ara, per mi que se'ls ensenye bona cosa d'anglés. ¡¡Ah, i també el xinés i el polonés!!
ramonet... - 12/06/2011
esto es lo que suele pasar cuando se intenta debatir un tema de interés general, que en lugar de acercar pareceres y reforzar lo que tenemos en común entre nosotros y otras gentes, entran al trapo presumiendo de su valencianismo chafardero los y las que viven creyendo que son el modelo a seguir por su forma de hablar, indicando a otros cómo tienen que hacer para ser más parecidos a ellos, pero sin dar ejemplo de educación ni cultura...i és perque no en tenen prou per a mostrar-ne; amb poquet de trellat que tingueren veurien que ells i elles diuen paraules que no s'ensenyen en l'escola perque, sencillament, PARLEN MALAMENT, com ho fan els de Requena quan diuen "pos si nos nieva este año, que aigan buenos leños pa tenernos calentaos, joer"; parleu correctament i potser tingau raó en algunes coses, llegiu i escrigau en valencià i dependreu algunes altres, però no vullgau que nosaltres renunciem al bon nivell de llenguatje que hem conquerit amb l'esforç d'estudiar-lo i cuidar-lo; i mentres no afegiu coses positives i edificants, quasi que no es menester que ens vullgau donar lliçons...a menos que os parezca bien cambiar el castellano que enseñan a vuestros hijos en la escuela por el de Requena, para dejar de escribir "pues, hallan, para, calentados" y poner sus formas más vulgares porque "siempre se han dicho así de padres a hijos y es la forma de hablar al uso"... ja que aquesta és la raó principal que donéu per tot arreu els que parleu i voleu seguir parlan MALAMENT...
valencianista - 13/06/2011
Perdona ramonet pero ací ya se parlava i s'escrivia lliteratura culta en valencià molt ans de que els catalans tingueren les primeres obres en català. Tant la denominació com la proliferació lliterària valenciana són anteriors a les del català, aixina que això que diuen alguns iluminats de que el valencià és igual al català es mentira, res pot provindre d'una cosa que no existia. Ni yo parle malament ni ho feien els meus antepassats del sigle XIV (quan encara en Catalunya se parlava provençal i l'única lliteratura que existia era la poesia en ixa llengua). Tu sí que has deprés bé el "llenguatje" (català clar).
ramonet... - 13/06/2011
...ha, ha , ha !! xé com m'he risgut; perdó per la rialla, no vullc ofendre a ningú. Estaría molt bé que tots els comentaristes d'aquesta pàgina ens juntarem en una barca per a creuar el Xúquer i ens tocara un rem a cadascú: la barca no aniria ni avant ni arrere, pegaria voltes i voltes sense moure's perqué mai ens ficariem d'acord per a remar tots a una; després, uns farts d'altres i cansats, amb la barca quasi per Cullera, ens espentariem per tirar al riu als que remaren al contrari, i amb molta sort i fatiga la barca arribaria a l'altra vora, o potser arivara primer a la mar i faltaren remadors per a intentar anar a la costa...és igual, el cas és que tinc preguntes per als que teniu carnet de valencianisme: on estaveu en els anys 80 quan començarem a reclamar l'ensenyança en Valencià? començareu vosaltres el camí cap a la igualtat llingüística ? com penseu defendre l'idioma de la castellanització, conservant castellanismes?, s'estimeu tindre paraules en comú amb el català , o més amb el castellà? esteu a favor o en contra de poder triar una línia educativa en Valencià? penseu que ja està tot fet i podem tindre una càtedra de Valencià en Oxford, com tenen els Catalans?...ja,ja ho sé, l'odi no ens deixa vore...des-d'el segle XIV ha plogut tant que fins i tot ens ha donat temps per a perdre la dignitat llingüística, i o volem esmenar carregant-nos-en les varietats de parlar que han anat apareguent durant tots eixos segles; sempre restant, mai sumant. I mentres, per damunt, parlant MALAMENT...
valencianista - 13/06/2011
Ara bé, estic d'acort en tu en que per a mi no existix cap llengua "espanyola". Per a mi totes les llengües peninsulars són llengües espanyoles i cap és millor que l'atra. No m'agrada quan se diu "espanyol" al castellà. Qué passa? Que el valencià o el gallec no són llengües espanyoles? Només acepte i respecte el castellà com a llengua franca de comunicació "intra-ibèrica", res més. Això sí, no tinc cap problema en usar-la si l'atra persona no entén el valencià. Lo que importa és poder comunicar-se.
ramonet... - 13/06/2011
Home , ara ja fora de conyes de catalanistes i valencianistes, parlem com parlem és millor per a nosaltres dur-nos-en bé encara que digam unes paraules o unes altres, la questió és defendre "lo" nostre i fer que el Valencià siga més fort i gran i exigir als llingüistes que treballen per a fer normes d' unió entre valencians i no de separació...i als polítics que no ens toquen la llengua per a castigar als seus adversaris, i que facen polítiques d'educació que ajuden a sentir orgull per la cultura valenciana als xiquets que están educant-se ací, que pareix que sempre estan pensant en el "divide y vencerás..." ;i ara ja podem seguir barallant-nos, sempre que estigam dispostos a ser germans en l'hora de la veritat, que tots sabem parlar malament a la mínima ocasió que tenim, i encara que ens critiquem la questió és que sempre vullgam defendre "lo" nostre, cadascú a la seua manera, però sense tirar la toballa, perque això sí que està mol MALAMENT...eeeh, senyoret Font de Moooraaa ??
ramonet... - 14/06/2011
Per cert, després de sentir al conseller explicar el seu pla trilingüe per a tots els valencians sense excepció...sense excepció? nooo ! sense excepció NO. N'hi ha una comarca prop dels llímits a l'oest de la Comunitat que Font de Mora no ha pogut encara conquerir, ni ho farà, amb el seu nou pla d'ensenyament. Pareix el començament d'una aventura d'Axtèris i Obèlix...En les terres de Requena i Utiel no pensa implantar el pla trilingüe, perque son poblacions sense tradició valenciana-parlant i l'inmensa majoría, llevant d'alguna rarea, parla castellà des-de que els donaren mamellaes de llet...si els donen eixe privil·legi, perquè no volen privil·legiar també als que han parlat valencià en família des-de que naixeren? No és açò una discriminació desvergonyida? No mereixen en Polinyà, Riola, Albalat, Alzira...poder educar al xiquets i xiquetes amb la llengua materna? Açò del pla trilingüe ja me pareix una nova gran mentira de solemnitat, i prompte començarem a vore-li la cua al llop amb aquesta comèdia. El candidat del partit a President nacional ha degut pactar açò amb el President de la Generalitat, per a intercamviar el seu recolçament públic de cara a les autonòmiques, ja, ja,ja...
valencianista - 14/06/2011
Te torne a dir que yo no parle malament, ni ho fan els meus pares, ni ho feien els meus iaios, ni els seus pares, etc. Hem mantingut la llengua parlada des de fa sigles, no com el català, que va tindre que normativisar-se en els anys 30 creant una barreja artificial agafant d'ací i d'allà, prenent la base gramatical del valencià, llevant-li els castellanismes que ya estàven perfectament assimilats en la llengua parlada i introduint per contra una fotracà de galicismes totalment aliens tant al valencià com al català (paraules com "doncs", "aleshores" o "nosaltres"). Només cal comparar textos catalans del sigle XIX i del XX, la diferència és més que notable. La llengua la fa el poble i d'ahí se trauen les normes i no a l'inrevés com va fer Pompeu Fabra (que ni tan sols era filòlog) en el català. Per atra banda, si el català està en Oxford és perque la Generalitat Catalana es gasta millons d'euros per a que aixina siga, fins i tot hi ha més llibres en català a la biblioteca de l'universitat d'Oxford que en castellà i en francés!! Bo i també dir que la forma LO és genuinament valenciana, com demostren els textos clàssics i la llengua parlada. Lo valencià sempre ha sigut atacat tant per castellanistes (política i militarment en la repressió que tots coneguem) com per catalanistes (llingüística i culturalment, apropiant-se de lo nostre i venent-ho com a seu). Ara, també és típicament valencià ser uns "mesinfots" i passar de tot, i pense que al final mos ix la cosa bé, perque ni en dictadures centralistes ni en pancatalanismes mos han fet canviar nostra tradició a l'hora de parlar com s'ha parlat sempre desde que el valencià és valencià. Ramonet, no sé si estaràs d'acort en mi en lo que vaig a dir, pero pegant una ullà a la història me done conte que l'època en la que millor s'han administrat i han convivit les regions Espanya va ser en l'època foral (sigles XVI i XVII), ans de la Guerra de Successió. Per a mi el foralisme seria la solució a totes estos debats que, en definitiva, no duen a res. Salutacions.
ramonet... - 15/06/2011
...perdó pel retràs, és cosa dels exàmens. Bé, primer que rés si hi ha algú o alguna que s'interesa per aquesta discusió moltes gràcies, en segon lloc li recomane que aprofite millor el seu temps perquè la vida ès masa curta per a gastar-la en fer-se tantes palles mentals; i com a recomanació que és ja sabeu qué fer amb ella, seguirla o pasar de tot, i felicitats per totes les decisions en tot cas.
ramonet... - 15/06/2011
valencianista, bona vesprada; parlar amb LO és més còmode,"lo" reconec, i si els patriotes voleu,gasteu-lo tot lo que vullgau per arreu de lo mon, xé collons. No m'interesa la lluita blavera-pancatalana des-de fa anys perquè és com caminar estacats en un tarongeral acavat de regar, no s'avança; i damunts els únics beneficiats d'estes baralles són els polítics més desvergonyits de la Comunitat, la dreta valenciana, que no s'interesaren per la llengua fins que s'en adonaren del fabulós rendiment polític que tenien els vots dels valencià-parlants. Les teories més documentades de l'orige del Valencià deixen en ridícul a les tesis de l'Acadèmia de la Llengua Valenciana i de la Mentira Blaverista (institució aquesta que mai posa sol·lució al conflicte, més bé tot "lo" contrari, que és revolicar les aigües per a la pesca...de vots). La normalització escolar és bona, la persistència en millorar el nivell cultural dels valencià-parlants és una necesitat i un dret fonamental que podrieu fixar com a objectiu els valencians generacionals. La pasta que es gasten els catalans en la seua llengua no parla gens mal d'ells, i potser ens siga directament beneficiós als valencians en alguna ocasió...I en quant al foralisme, que siga benvingut si és una tècnica per a que els que ens volen fotre s'en vajen "FORA", jah, jah,...ara en serio, no estic documentat com a comparar les etapes històriques que m'anomenes i no puc opinar, encara que m'agradaría. EEHH!! i jo parle mal, tú parles MAL, ells parlen mal, nosaltres parlem mal...la la la lalailo lilolà...ningú és perfecte als ulls dels altres, però bon intent, valencianista,bon intent. Honestament, és un plaer.
valencianista - 15/06/2011
Te documentaré un poc ramonet: mira, yo a finals dels 80 i principis del 90 ya vaig començar a estudiar valencià en els coleges públics. En aquells moments, la política llingüística estava en mans de la RACV (Real Acadèmcia de la Cultura Valenciana, una institució plenament valenciana i valencianista formà per valencians). En els llibres de text u podia apreciar les grafies clàssiques valencianes (presents en els clàssics originals d'autors com Ausias March o Joanot Martorell), en exemples de paraules com CHIQUET, YO, YA, MEGE, LLACH , PLAJA, LO, AGILISAR i moltes atres, sense utilisar grafies estranyes (que òbviament derivaven en sons estranys i aliens als valencians) com "TJ", "TM", "TLL", "TZ", "TX" o la "X" en so africat. S'utilisaven paraules plenament valencianes com NOSATRES (de la mateixa manera que el castellà migeval NOSOLTROS evolucionà a NOSOTROS) i els pronoms NOS i MOS o l'adverbi PUIX. Això ho vaig estudiar a l'escola quan era chicotet. Puix bé, cal que sàpies que l'any 1996, quan el PP d'Aznar guanyà les generals va pactar en CiU. Ixe pacte es va fer a canvi de que la política llingüística fora controlada per la nova AVL (Acadèmia Valenciana de la Llengua), una institució on el 90% dels seus membres eren catalans que havien format part de l'IEC (Institut d'Estudis Catalans, encarregat de dur la política llingüística del català). En tal de manar, la dreta del PP va pactar en el centre-esquerra catalanista CiU a canvi de catalanisar la milenària llengua valenciana. En atres paraules, el castellanisme i el catalanisme van de la mà quan els convé en tal d'acabar en la llengua i cultura valencianes. (Per cert, tu havies posat en el mateix sac als blavers i a l'AVL, quan són moviments totalment contraris, això es lo que passa quan es parla d'oides...). El castellanisme no ataca directament el valencià, sino que el minimisa, el reduix i el margina, per atra banda, el catalanisme lo que fa és apoderar-se d'ell i vendre-lo com a propi enganyant al personal. Els dos són culpables de que el valencià, com a llengua culta e històrica estiga diluint-se, modificant inclús el parlar tradicional del poble que portava deprenent-lo tal i com era desde feia sigles. De totes maneres, m'alegre que hajam pogut debatir sobre tot açò desde el respecte i sense insults com fan alguns. És per a sentir-se orgullosos.
ramonet... - 15/06/2011
Gràcies per l'aclaració; com no estic molt versat he confós l'AVL amb la RACV, i el cas és que la reial acadèmia va ser l'organització cultural que s'afegí al blaverisme en els seus inicis, mentres l'AVL estava per la normalització i tot allò; la història no li ha donat la raó a cap dels dos, encara que les resolucions dels tribunals europeus sí que han rebujat unes cuantes vegades els intents "valencianistes" d' invalidar les conquestes llingüístiques dels "pancatalanistes". La cultura és una ferramenta política de les més poderoses i mai la vorem desinfectada de les mogudes polítiques perque els dos mons s'alimenten l'un a l'altre. El problema per a la gent del carrer és que ens utilitzen dividint-nos en percentatges de vot indecís i bàsic, el valencianisme no s'en lliura i cau en frases com les que tu dius, que el poble havia mantingut viu el valencià en generacions, a quin preu?...al preu de perdre la importància social i política i quedar com a llengua de segona categoría inhabilitada per a les activitats culturals, econòmiques i de progrés durant la major part del segle XX, fins a que finalment els moviments reivindicatius tornaren la dignitat, l'orgull i la llibertat dels valencià-parlants a nivells més alts, però encara ho volen fotre des-de la política i no paren de ingeniar idees per a mantindre aquest debat ben obert, perquè si estanca els que tindran que tragar són ells i no estan dispostos, Per a mi, l'aigua pasada no mou el molí, i la història potser molt bonica de comptar, però m'importa més on estem i on podem estar més abans, i aquesta gent volen amargar-li la vida als valencians que de veritat estimen la seua llengua i la volen fer valdre en totes les activitats socials que puguen, i per descomptat en les més prestigioses, com fan en Catalunya. Gràcies a la gent del carrer ens hem lliurat de perdre una llengua, i gràcies a alguns polítics no guanya la importància que mereix. I una aclaració,CiU és el centre dreta català, encara que pacta molt sovint amb qualsevol color polític perqué saven defendre el seu nacionalisme de les trampes que li van posant els adversaris, la pela és la pela. Bona nit a tots.
sintagma - 16/06/2011
ramonet: l'article "lo" que ara voleu fer desaparéixer del mapa d'una plumà és un article valencianíssim i molt viu: "Tirant lo Blanch", "lo que tu vulgues","lo que tu digues", "lo que tu faces" i no el forçat "el" que mai s'ha dit en Valéncia, en Castelló ni en Alacant. Mira la documentació valenciana dels segles XIV, XV, XVI, XVII, XVIII i fins ara i voras com sempre està. ¿Perquè voleu eliminar-lo?. ¿Perquè vos recorda al castellà que és una llengua romànica com el valencià i una llengua en contacte amb la nostra?. Però no teniu "reparo" en utilisar "mesa" (per a la taula), "tarda" (per a la vesprada), "patata (per a la creilla) i tantes i tantes atres. ¡Se vos veu el "plumero"!
ramonet... - 18/06/2011
bona nit; és un plaer comprovar que hi ha gent amb prou ganes per a seguir aquest intercanvi de pareixers, i també saver que la cuestió del Valencià no s'acava per a alguns en un despreocupat "que siga lo que Deu vullga" o "vore la tele és més entrtingut"; bé, si en aquest tema no s'arriva a dir la última paraula és perquè porta molta emoció la seua discusió.No m'incomonda fer el paper de pancatalanista en aquest debat, però no és perque m'identifique exclusivament amb eixa vertient, i sí és perquè conec prou les seues postures i algunes les veig raonables; també comprenc al bàndol del "valencianisme", per nomenar-ho així, m'he criat en les riberes del Xúquer, comarques Alta i Baixa, i entenc el rebuig que causa la normalització llingüística a l'estil "català" per a molts valencians. Però una cosa no és totalment veritat, jo no vullc eliminar el LO, ni trobar les formes més pures de la llengua, perque pense que són quimeres fanàtiques allunyades de les necesitats reials del progés del Valencià; la defensa de l'idioma pasa més per poder-lo parlar, escriure i llegir en tots els nivells que tenen en comú les llengües més desenvolupades: técnic, científic, literari, a banda del coloquial i el parlar popular; i clar, a certs nivells ja s'imposa la necesitat de normalitzar el llenguatje per a que la seua misió de transmetre informació siga fluida i precisa, i arrive a molta més gent; si normalitzarem les formes populars d'una regió concreta per a totes les regions, molta gent ho voria una invasió de la seua cultura, que de vegades ja està prou invadida per una altra, el castellà, per això n'hi ha que pendre el camí del mig i normaliztar per a tots i no per a uns pocs, fent-ho des-de l'ensenyament docent per a formar als joves en viste a millorar el futur llingüístic a tots els nivells; enbarrancant-nos en discusions estèrils no mogem ni un centímetre a millor; recuperant els arcaismes literaris dels segles pasats no li fem un favor a ningú, els intersats en gastar-los estan ja morts; a nosaltres ens toca arrivar a l'acord per a garantir unfutur llingüístic digne i efectiu per als valencià-parlants del carrer i els de les universitats, és per a mí l'aspiració dels que han deprés valencià de la boca de sa mare. Jo sóc d'aquest pareixer, i encara que critique l'ús del LO ho faig per a picar un poc el debat, no per fer mal; i una cosa més, vaig nàixer em Madrid, la llengua materna el castellà, i el valencià l'he deprés en escola i el carrer, d'ací bé que compare valencià i castellà i veja quins teniu les de perdre si no espavileu...Bona nit a tots.
panderola - 19/06/2011
mire ramonet, se li nota que es catalanista perque senrolla com les persianes y yo nesesite resivir llisons de valenciá de ningún dels seus ni de vosté; ma mare me va enseñar el valenciá i encara el conserve, no se quina rao tenen vostes per a cambiarlo; els castellans mai han dit que vuiguen cambiarnos la manera de parlar, y yo no vuic que me diguen catalana per el carrer ni als meus fills. Ya está bé, ací no volem catalans, ni forasters que vinguen llevantnos lo que es nostre, no fa falta escriure tantes paraules com vosté per a dir les coses ben clares ¿heu compren?¿esta clar?...
ramonet... - 19/06/2011
...puufff !!! ...eeeh...no sé per quina cosa començar, de tantes que podria dir-te; com el tema són les escoles de línia en Valencià, se m'ha acudit que per a les persones com vosté hauria de ser obligatòria per llei l'escolarització en línies al 80 ó 90 % en Valencià, i dels seus fills, per a que realizaren el seu desitg de parlar i escriure en Valencià però correctament, sense embrutar l'expresivitat de la seua comunicació, que ara resulta ser lamentable. Per a que vosté tinguera dret a un títol d'ensenyament elemental hauria de pasar per escola una altra vegada i dependre açò: 1ª. Valencià, i si alguna norma fora catalanista tampoc pasaria res, el seu llenguatje personal eixiria guanyant...i 2ª. Raonament de nivell elemental, el que donen als d'Infantil. Bon dia.
tereso - 19/06/2011
no entiendo nada de lo que va todos esto porque si quereis ser catalanes iros allí, que aquí estamos mejor si vosotros, y además la línea en valenciano no la quiere la gente y por eso ha ganado el PP para poder hacer colegios bilingües donde enseñar los idiomas más potentes del mundo, el castellano y el inglés. No sé para qué quereis tanto valenciá si luego no vais a poder usarlo nada más que en vuestro pueblo y poco más. Hay que ser más prácticos y pensar que da igual enseñar a los estudiantes palabras del siglo XVII que están en desuso o intentarles cambiar las que dicen por otras de origen desconocido, en los dos casos estropeais el futuro de los estudiantes porque les haceis esforzarse en aprender un idioma que tiene que ir para atrás y dejar sitio a los que triunfan. Esa es mi opinión.
ramonet... - 19/06/2011
...noo si yaa...eso de las opiniones es como los colores , los hay muchos y variados; pero a ver de todos los colores cual han elegido para los semáforos, las carreteras, los uniformes militares, etc. Pues los más adecuados a pesar de haber muchos otros. Por eso con las opiniones pasa lo mismo, hay algunas que vale la pena considerar mientras que otras, como la tuya TERESO, ni sirven para nada ni convencen a nadie, solo consigue molestar a las otras personas que emiten su opinión con un juicio bien formado y teniendo un mínimo de información correcta para que se opinión merezca ser escuchada. Menos mal que sois poquitos y nadie presta atención a vuestras tonterías.

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal