Sábado, 20 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.224 Año: 18 Noticias: 45.861 Fotografías: 108.848 Comentarios de usuarios: 125.572
EL SEIS DOBLE
martes, 26 de abril de 2011
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1

 Per què hem d'abandonar l'energia nuclear?
Article d’opinió de Pedro Domínguez

“A Cofrents, només en els últims 10 anys hi ha hagut 102 ‘successos’ que afectaven la seguretat”


 
https://www.elseisdoble.com/uploads/image/FOTOS%20FIJAS%20EN%20SECCIONES/Pedro%20Dom%C3%ADnguez%20Gento%20%28red%29.jpgNatura
-----------------------------------------------------------------------

Pedro Domínguez Gento

 

L'energia nuclear és molt perillosa: hi ha hagut ja molts accidents nuclears greus en la indústria civil: Txernòbil (Ucraïna) 1986 ,Kyshtym (Russia), 1957, Harrisburg (USA),1979, Windscale Pile, (UK), 1957, i el més recent Fukushima, les conseqüències del qual seran comparables a les de Txernòbil. En quant a Cofrents, només en els últims 10 anys hi ha hagut 102 “successos” que afectaven la seguretat, 25 parades no programades i 6 prealertes de seguretat. A més, esta situada en una zona de intensitat sísmica mitjana, quan només esta dissenyada per a suportar un terratrèmol de 6-6'5 graus Richter. A açò, cal sumar el perill que suposen els grans embassaments que existeixen en el Xúquer aigües amunt de la central.

 
És cara

L'energia nuclear és cara: el cost real del kwh nuclear a Espanya, és una miqueta més de 0'1 €, el més car de totes les formes de generació, i amb tendència a pujar, ja que el preu de l'urani esta augmentant exponencialment, i les noves mesures de seguretat que s'exigiran a arrel de l'accident de Fukushima, com ja va passar amb el de Txernòbil, són molt costoses. Cal destacar que a les companyies elèctriques si els ix rendible tindre centrals nuclears perquè a més de les enormes ajudes públiques rebudes, una gran part dels seus costos estan socialitzats, és a dir els paguem tota la ciutadania, com la gestió dels residus, les carreteres d'evacuació, els programes de protecció civil, els segurs de funcionament i, per descomptat, les conseqüències en cas d'accident.

 
No és necessària

L'energia nuclear no és necessària: A Espanya l'electricitat d'origen nuclear aportà en 2010 un 21% de la generació total, mentre que les renovables aportaren el 35%. Més concretament, les noves energies renovables (eòlica, solar, biomassa), que s'han instal·lat totes en els últims anys, han aportat també un 21%, i la tendència és a continuar augmentant la seua aportació. És, per tant, totalment factible, continuar desenvolupant les energies renovables per a substituir tota la contribució de la nuclear, a més que hi ha un ampli marge per a reduir el consum, i per tant la generació elèctrica, per mitjà de mesures d'estalvi i eficiència energètica. És més, donat el sobredimensionament del sistema elèctric espanyol, es podrien tancar demà totes les centrals nuclears només posant en marxa algunes de les centrals de gas que estan ara parades. Tampoc és cert que si no produïm energia nuclear l'hàgem d'importar. Espanya exporta des de fa molts anys el 2-3% de la seua producció elèctrica neta, i últimament exportem, fins i tot, a França.

 
No evita el canvi climàtic

L'energia nuclear no evita el canvi climàtic: Encara que és veritat que durant l'operació d'una central no hi ha quasi emissions de CO2 , si n'hi ha durant les operacions de mineria, polvorització de la roca, purificació i enriquiment de l'urani, així com en el seu transport. I també durant la construcció del reactor (en requerir aproximadament 500.000 tm de formigó i 50.000 tm d'acer), el seu desmantellament i en la gestió dels seus residus. S'estima que les emissions mitjanes de la indústria nuclear en el món són 66 g de CO2/kwh, menys que el gas, el fuel o el carbó, però molt més que qualsevol renovable. I la tendència és que augmente, ja que la riquesa de mineral d'urani cada vegada és menor, la qual cosa obliga a extraure, triturar, etc... cada vegada més tones de roca per a extraure el mateix urani i produir la mateixa energia.

 
No evita la dependència energètica

L'energia nuclear no evita la dependència energètica. Tot l'urani que s'utilitza a Espanya ve d'altres països, entre els que es troben alguns tan “estables” com Rússia, Namíbia i Níger. A més el pas tecnològicament més difícil per a l'obtenció del combustible nuclear, l'enriquiment de l'urani, només es realitza en uns pocs països, entre els que no es troba Espanya.

 
És molt bruta

L'energia nuclear és molt bruta: Una central nuclear produeix durant el seu funcionament milers de tones de residus d'alta radioactivitat, que són molt danyosos, cancerígens, i teratogènics fins i tot a dosi molt baixes. Però el més greu és que ho continuen sent durant centenars de milers d'anys, i no hi ha cap tractament que puga deixar-los inerts, per la qual cosa han d'estar aïllats de la biosfera durant tot aquest enorme període de temps, i això és impossible garantir-ho. Es calcula que, fins i tot sense allargar la seua vida, les centrals espanyoles generaran 12.800 m3 de residus d'alta radioactivitat, contenint 6700 Tn d'urani, i Cofrents és la central que més residus d'aquest tipus genera i emmagatzema. Les empreses nuclears i el govern central, que esta actuant al seu dictat, volen ficar tots estos residus, que ara estan en les mateixes centrals que els han generat, en un cementeri nuclear únic, i on més probabilitat hi ha que acabe construint-se és en el poble de Zarra, per culpa de la inacció de l'actual govern valencià.

 
És una gran consumidora d'aigua

L'energia nuclear és una gran consumidora d'aigua: Hi ha centrals que la calfen i la tornen a abocar, produint contaminació tèrmica, a més de amb un poc de radioactivitat, però altres a més evaporen una part important, com és el cas de la central de Cofrents que evapora 21 Hm3 a l'any d'aigua d'alta qualitat del riu Xúquer.

 

És la pitjor des del punt de vista sociolaboral

L'energia nuclear és la pitjor des del punt de vista sociolaboral: és la font d'energia que menys ocupació genera per unitat d'energia produïda. En canvi, les renovables generen molt més. A Espanya el sector de les energies renovables generava en 2007 89.000 ocupacions directes (i 99.681 indirectes), mentre que el sector nuclear no aconsegueix ni el 10% d'eixa xifra. La conclusió d'aquest informe és que el sector de les energies renovables agrupava, en 2007, a un miler d'empreses que generen prop de 200.000 ocupacions, un terç en l'energia eòlica; i ocupa treballadors amb contractació indefinida i un alt nivell de qualificació professional. Al contrari, l'energia nuclear és molt intensiva en capital (construir una central nuclear costa més de 5.000 M€), però és molt poc intensiva en llocs de treball, excepte en el moment de la seua construcció i el seu desmantellament. Es pot compaginar fàcilment el tancament de les centrals nuclears amb un programa d'alternatives laborals per als treballadors i l'economia de les zones afectades.

 
 

TANQUEM COFRENTS!

 



                          
.-000013                                                                                                                          .-000032 

                           
     .-000021                                                                                                                                                             .-000048

 

 

 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Comentarios de nuestros usuarios a esta noticia

pedro - 26/04/2011
HUI DIMARTS CONCENTRACIÓ ANTINUCLEAR A ALZIRA, PLAÇA MAJOR 20:00 h.
CAL TANCAR COFRENTS ABANS QUE TINGA UN ACCIDENT COM ELS DE TXERNÒBIL O FUKUSHIMA!

El dimarts 26-A és l'aniversari de l'accident de Txernobyl, un desastre que ha afectat greument la salut i el treball de milions de persones, amb unes pèrdues econòmiques d'uns 240.000 milions d'€, i que, malgrat el quart de segle transcorregut, encara continuen sense resoldre perquè no han pogut aïllar bé el reactor esclatat...

Recordem que la central nuclear de Cofrents en els darrers deu anys ha patit més de 100 incidents significatius (l'ultim fa uns dies), algun d'ells amb vessament de radioactivitat, i 25 parades no programades; a més, actualment té les piscines plenes de residus amb els quals no saben què fer perquè no hi ha cap cementiri nuclear on emmagatzemar-los durant els milers d'anys que seran radioactius. I ara que ha complit ja els 27 anys de vida útil que tenia projectada, quan Iberdrola i els inversors han guanyat molts milions amb ella, encara volen allargar el seu funcionament 10 anys o més, cada volta amb major perill per als riberencs, que sols estem a uns 50 km d'ella...

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal