Viernes, 17 de mayo de 2024 Edición diaria nº 6.251 Año: 18 Noticias: 46.053 Fotografías: 109.056 Comentarios de usuarios: 125.652
EL SEIS DOBLE
viernes, 1 de abril de 2011
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1

 Tomàs Peris presenta l’últim volum de la sèrie Història de la Ribera

L’obra, publicada per Bromera, analitza les relacions de poder i els conflictes a la comarca


 

 

                
.-000025

 

La XIV Assemblea d’Història de la Ribera, que se celebra entre l’1 i el 3 d’abril, serà l’escenari de la presentació de l’obra que clou la sèrie Història de la Ribera, enllestida per Tomàs Peris Albentosa. L’acte tindrà lloc, concretament, el divendres 1 d’abril, a les 20 hores, al Saló de la Caixa Rural d’Alginet (C/ València, 13). Hi intervindran, a més de l’autor, Rosa Sebastià, presidenta de la Mancomunitat de Municipis de la Ribera Alta; Joan A. Llinares, director gerent del Grup Editorial Bromera, i Francesc Torres i Faus, director de l’Arxiu del Regne de València.

Aquest sisé volum, Poders i conflictes, publicat, com els anteriors, en la col·lecció «Xiprer», tanca l’exhaustiva sèrie que analitza la història de la comarca de la Ribera entre els segles xvi i xviii, de vespres de les Germanies a la crisi de l’Antic Règim. Tomàs Peris ha realitzat una tasca admirable d’investigació per a completar aquestes obres, a través de les quals els habitants de la comarca poden conéixer millor el seu passat col·lectiu, i que, a més, poden proporcionar informació valuosa als estudiosos. La col·lecció va començar el 2001 amb L’escenari i els protagonistes, i ha continuat al llarg dels últims anys amb els volums La terra de l’arròs i les moreres, Les jerarquies socials, La cultura popular i Creences i símbols.

El present títol ens submergeix en les relacions de poder i en els episodis bèl·lics que sacsaren el territori del Xúquer entre els segles xvi i xviii. Són protagonistes la lluita antifeudal que va comportar les Germanies (1521-1522) i la Guerra de Successió (1705-1707), que va dividir els riberencs entre maulets i botiflers, però també altres conflictes menys explícits. Sobretot, el malson dels atacs corsaris, que van deixar un rastre de torres i baluards escampats pel nostre litoral, així com la brutal guerra comarcal entre diferents faccions de l’oligarquia, o el ressò d’altres guerres remotes com les de França del segle xviii i les campanyes italianes del set-cents.

Alguns dels efectes més importants de tots aquests enfrontaments van ser els polítics, especialment l’augment d’autoritarisme que la corona projectà sobre uns municipis que van passar de ser la peça fonamental del sistema foral a esdevenir cada vegada menys autònoms sota el poder borbònic. L’evolució del funcionament de les institucions locals, amb competències com la regulació del sistema agrari, la regulació del sistema agrari, la recaptació tributària i el manteniment de l’ordre públic, és també objecte de l’estudi minuciós recollit en aquest volum.

 

Tomàs Peris Albentosa

(Alzira, 1954) s’ha dedicat professionalment a estudiar i ensenyar història. Com a investigador, s’ha centrat en els aspectes socials i econòmics de la Ribera del segle xv al xix. Es doctorà amb la tesi Propiedad y dinámica social: Alzira, 1465-1768. És autor dels llibres Privilegiados, marginados y campesinos (1986), Regadío, producción y poder en la Ribera del Xúquer (1992), La Séquia Reial del Xúquer (1258-1847) (1995) i La gestió hidràulica en la Séquia d’Escalona (1605-1993) (2003). També ha escrit articles per a revistes especialitzades i obres de divulgació històrica per a alumnes de Secundària. Paral·lelament a la investigació, ha enllestit la sèrie de volums d’Història de la Ribera.


 
El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

CulturaLibros en gral. Críticas y reseñas

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal