Jueves, 21 de noviembre de 2024 Edición diaria nº 6.439 Año: 18 Noticias: 47.127 Fotografías: 110.269 Comentarios de usuarios: 126.234
EL SEIS DOBLE
miércoles, 15 de diciembre de 2010
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1

 Wikileaks, el poder de la informació
Article d’opinió d'Orwell

Este debat apassionant ha posat en relleu no sols el poder de la informació, sinó també com ha afectat la globalització i la revolució digital


  

A la lluna de València

---------------------------------------------------------
Orwell
 

Durant els últims dies les protestes per la detenció de Julian Assange, el fundador de Wikileaks, han portat a primera plana de la societat de la informació un apassionant debat sobre l'ètica i la transparència dels governs democràtics. La revolució digital d'internet i la globalització han sigut determinants per a la causa de Wikileaks i com eixes filtracions han fet tremolar el govern més poderós del món, el dels Estats Units d'Amèrica.

Però, que és Wikileaks? Wikileaks s'autodefineix com a una organització sense ànim de lucre que té com a finalitat informar l'opinió pública dels comportaments no ètics dels governs, a través dels periodistes i preservant l'anonimat de les seues fonts.

En un primer moment es filtraren documents, imatges i vídeos de les guerres d'Iraq i d'Afganistan. Posteriorment s'han filtrat un total de 251.187 cables o comunicacions entre el departament d'estat nord-americà (Ministeri d'Afers Exteriors) i les seues ambaixades. 

Tanmateix cal recordar que anteriorment a estes filtracions Wikileaks ha filtrat documents d'abusos per banda de règims opressius, però les filtracions sobre la diplomàcia nord-americana amb l'ajuda del principals diaris europeus i un nord-americà han dinamitat la política exterior dels EUA. Entre les principals revelacions estan l'espionatge al secretari general d l'ONU Ban Ki-Moon, que els països del Golf Pèrsic demanaren als EUA que declaren la guerra a Irán per evitar una carrera nuclear, que Xina s'estima més una Corea unificada baix el govern democràtic i capitalista de Seül o la massiva corrupció del Marroc al mateix palau reial.

Altres revelacions importants han sigut com els EUA pressionaren al govern espanyol, jutges i fiscals per tal d'arxivar causes judicial incòmodes per al govern de Washington (Cas Couso), el coneixement del govern espanyol dels vols de la CIA, les discussions entre Moratinos i l'ambaixador nord-americà, el menyspreu de Bush a Zapatero o la debilitat de lideratge de Rajoy en el PP.

Mentrestant Assange està detingut a Londres per una causa de la fiscalia de Suècia per dos denúncies de violació. Tanmateix els EUA estan pensant en jutjar a Assange per una llei d'espionatge de 1917. Les reaccions a la detenció d'Assange han sigut diverses des de les dures paraules de Clinton contra el fundador de Wikileaks fins la condemna de Lula per la detenció d'Assange com “un atemptat contra la llibertat d'expressió”.

Este debat apassionant ha posat en relleu no sols el poder de la informació, sinó també com ha afectat la globalització i la revolució digital per a convertir a Wikileaks com a defensor de la llibertat d'expressió i a Assange com a símbol d'eixa llibertat.

Evidentment cal tenir en compte que la protecció de les dades confidencials o diplomàtiques és una aspiració legítima dels governs així com jutjar als responsables d'haver-les filtrat, però castigar aquells que les publiquen és un altra cosa i esta pràctica és molt més perillosa perquè afecta dos drets bàsics: a la llibertat d'expressió i a la llibertat de premsa.

Els països que no garanteixen o limiten la llibertat d'expressió i la llibertat de premsa són dictadures, els ciutadans no deguem permetre que les democràcies creuen eixa línia i no garantisquen o limiten tant la llibertat d'expressió com la llibertat de premsa.

Les acusacions que se li han fet a Assange és que es un anarquista perillós o inclús alguns l'han acusat de terrorista, però el que és innegable es que Assange ni ha interpretat les filtracions ni ha publicat res que no fóra cert, l'únic que ha fet ha sigut defensar el dret a la informació dels ciutadans i a facilitar les filtracions als principals diaris, una condemna a Assange per Wikileaks no només seria injusta i artificial sinó també antidemocràtica.

 

Martin Luther King deia: La injustícia en qualsevol lloc es una amenaça a la justícia de qualsevol.

 


 

                          
 .-000036                                                                                                                                  .-000021

                          
 .-000014                                                                                                                                  .-000016


 

 

 

 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

ArticulistasOrwell
Opinión

Comentarios de nuestros usuarios a esta noticia

Pep - 15/12/2010
Gracias por este resumen, aún no habia conseguido entender de que iba esto. Empiezo a tenerlo claro, y la verdad estos politicos, a cualquier nivel son todos iguales.
Elucubrante - 15/12/2010
El tema de Wikileaks es la confirmación del fracaso del periodismo.

Antiguamente la prensa investigaba, preguntaba y sacaba a la luz temas que permitian al ciudadano formar su opinión. Hoy, los políticos se dedican a leer comunicados sin aceptar preguntas que les puedan incomodar, con la colaboración, sino connivencia, de la prensa.

Es lamentable que la política se base cuanto menos en oscuras tretas, pero más aún lo es que silencien a todo aquel que se atreva a hablar de ello.
viejo - 15/12/2010
No creo que Wikileaks sea la constatación de un fracaso, sino, mas bien el éxito de internet, la constatación de que la vieja fórmula del periodismo como emisor de noticias, ha cambiado, ahora todos somos y emitimos noticias, siempre hay alguien en el lugar de la noticia, siempre existe una cámara que nos refleje cualquier hecho en cualquier lugar del mundo, el emisor se ha converido en receptor y viceversa, en resumen, todo ha cambiado con la aparición de las redes sociales.
Todo ello no debe de eximir al Sr. Assange de ser juzgado por delitos distintos a la libertad de información, está acusado de delitos sexuales que un tribunal deberá de derimir y que nada tienen que ver con la libertad de expresión.
Hasta ahora, la información reflejada en wikileaks, solo nos confirma la sospecha de que estamos gobernados por necios chismosos, ya que no nos descubre nada que cualquier lector medianamente informado no intuyera, ahora bien, es sano y recomendable para la democracia que estos hechos sean de difusión pública y que la gente sepa quienes son y como trabajan los que mantenemos con nuestros impuestos.
Tambien abre una puerta a todos aquellos funcionarios y empleados, que deseen denunciar los múltiples chanchullos y choriceos que a menudo se producen en los ayuntamientos y en las corporaciones, a partir de ahora, cualquier acto delictivo e inmoral que se produzca podrá ser denunciado sin temor a represalias y podremos desenmascarar a todos los corruptos que planean sobre nuestras cabezas y que como sanguijuelas, viven de nuestro trabajo y de nuestros impuestos.
saludos.
Elucubrante - 15/12/2010
Viejo, no puedo estar más de acuerdo contigo

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal