Martes, 14 de enero de 2025 Edición diaria nº 6.493 Año: 18 Noticias: 47.424 Fotografías: 110.597 Comentarios de usuarios: 126.412
EL SEIS DOBLE
martes, 14 de enero de 2025
Clic en la foto para ampliar

Foto: Somriu pel valencià
Ver imágenes de esta noticia
1

 Un riu de famílies defensa l’ensenyament en valencià a Alzira

Més d’un miler de persones participen en la marxa festiva “Somriu pel valencià” per a demanar el vot pel valencià en la elecció de la llengua base als centres educatius


.-000004
Més d’un miler de persones de tota la Ribera participaren ahir en la marxa “Somriu pel valencià”,  organitzada per la Coordinadora d’AFA d’Alzira, Famílies pel valencià de la Ribera i FAMPA-València. “Hem  format un autèntic riu de famílies pel valencià. Ha sigut impressionant la resposta: iaios i iaies, mares i  pares, criatures, joves, representants d’associacions, col·lectius culturals, cívics, ecologistes…, càrrecs  polítics i moltes AFA i AMPA, comunitats educatives al complet”, destaca la presidenta de la Coordinadora  d’AFA, Teresa Juan-Mompó. La marxa ha sigut el primer acte públic de la nova directiva de la Coordinadora  d’AFA d’Alzira, que valora com a “impressionant” la resposta de la ciutadania i agraeix especialment la  contribució “impagable” dels pares i artistes pel valencià, Dani Miquel i Josep Alcover, i de la Colla Les  Raboses i el Grup de Danses d’Alzira, que van actuar en diverses ocasions al llarg de la manifestació.  
La marxa va començar amb una “dansà” del Grup de Danses d’Alzira al Parc dels Furs, des d’on va eixir la  manifestació encapçalada pels tocadors de la Colla Les Raboses. Pancartes de les diferents entitats i  associacions participants i molts cartellets de colors de la campanya “Marca sí al Valencià” donaven color a  la comitiva. Just abans de baixar al riu, un grup de xiquetes i xiquets van llegir el “Decàleg per a la xicalla”  de Famílies pel valencià, i van cridar ben fort el següent desig: “Ajudaré que el valencià no es perda! Vos  imagineu que d’ací a molts anys ja no es parle valencià? Si jo l’aprenc, estaré ajudant que no desaparega  mai! Pel meu futur... marqueu sí al valencià!”.  
La primera cançò de Dani Miquel i Josep Alcover es va escoltar sota el Pont de Ferro. La llarga cua del riu  de famílies va fer que l’actuació acabara quan encara no havien pogut baixar totes al llit del riu. No obstant,  sí van poder gaudir de les danses de la processó del Lluch, ballades per les balladores i balladors i algunes  xiquetes al passeig del Malecó. Des d’ahi, la marxa enfilà l’últim tram de la passejada, que va acabar al  Mirador del Xúquer, on es va improvisar un escenari per a acollir el ball final del grup de danses i la cloenda  de la marxa, que va haver d’esperar fins que arribara tota la gent al punt final.  
Al mirador, les representants de la Coordinadora d’AFA i de Famílies pel valencià de la Ribera, Teresa Juan Mompó i Laia Alonso, van llegir el manifest d’esta entitat, que defensa l’aprenentatge en valencià davant  l’omnipresència del castellà: “Els darrers estudis sobre coneixements de la llengua i el dia a dia en el carrer  ens demostren que el valencià perd terreny de manera irreversible respecte al castellà. Una llengua que  compta amb la quasi totalitat dels mitjans de comunicació, amb una notable presència a les xarxes socials i  que comença a ser majoritària entre els nostres xiquets, xiquetes i adolescents. En el procés de substitució  lingüística que vivim, considerem que els centres educatius han de jugar un paper clau i determinant per  posar fre al retrocés del valencià i és per això que volem que els nostres fills i filles puguen estudiar en  valencià”.  
En este sentit, i davant la pròxima realització d’una consulta a les famílies per a la tria de la llengua base  dels centres educatius, les portaveus van criticar que “la llei Rovira deixa en mans de les famílies,  mitjançant la famosa consulta, l'elecció de la llengua base de l’ensenyament. Aquesta decisió, que  s'emmarca dins de l'àmbit pedagògic, hauria de quedar en mans de professionals docents, lingüístics i  pedagogs. Professionals amb qui deuríem confiar per remuntar, des de les evidències científiques, la  situació de minorització lingüística del valencià i per dotar d'eines que reforcen el desenvolupament de la  nostra xicalla”. “Siga com siga -insistiren-, darrere del nom de "llibertat educativa" s'amaga una trampa.  Ningú no ens garanteix que la decisió de les famílies siga respectada ja que tot dependrà del conjunt de  vots i dels repartiments fets per Conselleria”.
Somriu pel valencià 
 
 
 

._000905 
 
 
El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

CulturaGeneral
Educación y Formación
PolíticaActualidad Política
SocialGeneral

Comentarios de nuestros usuarios a esta noticia

Joanet - 14/01/2025
A favor sempre del valencià i de l'espanyol com a llengua comuna de tots els espanyols, no participe en mobilitzacions polítiques manipulades per Compromís i els seus corifeus. Que no vos enganyen famílies! Açò només és una manera de fer soroll i caldejar l'ambient de forma esbiaixada, tendenciosa i farsant per a obtindre rèdit polític.

El valencià és de tots els valencians, no té color polític, ni és patrimoni de cap partit.
alziro - 14/01/2025
Que no engañen al personal: estos no defienden la enseñanza en valenciano sino en catalán.

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal