Domingo, 8 de septiembre de 2024 Edición diaria nº 6.365 Año: 18 Noticias: 46.670 Fotografías: 109.750 Comentarios de usuarios: 126.033
EL SEIS DOBLE
jueves, 13 de junio de 2024
Clic en la foto para ampliar

Foto: LA UNIÓ
Ver imágenes de esta noticia
1

 La Unió destaca que més del 74% dels llauradors de la Comunitat Valenciana té més de 55 anys

La Comunitat Valenciana està a la cua del relleu generacional



._000472
La Unió Llauradora i Ramadera destaca que més del 74% dels llauradors i ramaders de la Comunitat Valenciana és major de 55 anys i el 50% d'ells té més de 65 anys, la qual cosa deixa un panorama preocupant en la continuïtat de la professió, essencial a més per a la subsistència alimentària.
L'organització mostra la seua inquietud per un camp valencià en constant envelliment i demana polítiques que fomenten la incorporació de joves i el relleu generacional. Destaca a més que només el 8% té menys de 40 anys. A més, s'observa una tendència dels llauradors majors de concentrar-se en explotacions més xicotetes i de menys dimensió econòmica, ja que el seu pes es redueix en termes de superfície (27%) i és la meitat en termes econòmics (20%), a diferència del que ocorre quan una explotació és dirigida per un llaurador jove o d'edat intermèdia.
LA UNIÓ creu que tot això fa pensar en les traves de la incorporació, amb unes ajudes que no funcionen en l'actualitat. Així mateix, demana que aquestes polítiques es modifiquen i es facen de veritat per als qui les reben ja que no és possible que els joves hagen d'esperar 3 anys per a cobrar-les, amb una capacitat financera que no els permet fer més que malabars.
En aquest sentit, demana que es donen en dues fases: un 50% a la resolució de l'expedient i un altre 50% després de la justificació de la inversió. Igualment insisteix en el paper que juga la Comunitat Valenciana, podent emprendre les reformes que consideren oportú per a fer més justes aquestes ajudes.
Respecte a la PAC, insisteix en la importància que vaja dirigida als llauradors actius evitant que es diluïsca en qui no ho necessita per a la seua renda, és a dir tots aquells que demostren que més del 25% dels seus ingressos procedeixen de l'activitat agrària. En aquest sentit LA UNIÓ també proposa que les persones professionals menors de 40 anys acabades d'incorporar en la Comunitat Valenciana reben, com a mínim, l'import mitjà estatal d'ajuda de pagaments directes de la PAC.
Més enllà de les ajudes, el negoci es troba en un 80% en el mercat, pel que LA UNIÓ insta l'Administració a tornar a fer el camp rendible. Això podria fer-se amb una llei de la cadena alimentària que es complisca, definint la posició de domini, prohibint la revenda a pèrdues, sancionant l'incompliment de terminis de negociació de contractes, així com altres mesures encaminades a trencar amb la competència deslleial de països tercers.
“Si no hi ha suport el relleu generacional és impossible. Els joves aguanten 4 anys i es van”, comenten des de LA UNIÓ. “Si volem que seguisquen, cal posar-se a la feina i molt d'això és voluntat política”, afig.

 

La Comunitat Valenciana, a la cua del relleu generacional
D'acord amb el Cens Agrari 2020, l'últim disponible, el relleu generacional és un problema generalitzat en totes les CC.AA, encara que menys acusat a les regions del nord d'Espanya.
L'envelliment de la població agrària és un fet generalitzat en totes les regions, no obstant això, algunes d'elles, com Astúries o Cantàbria presenten una situació més alleujada, especialment en el cas d'aquesta última on els joves dupliquen la mitjana nacional (16%) mentre que els majors de 65 anys són el 21% del total de llauradors.
En l'extrem oposat se situa la Comunitat Valenciana amb més del 50% dels llauradors majors de 65 anys, seguida per Galícia, Comunitat de Madrid i illes Balears amb xifres pròximes també a la meitat.
El Ministeri ha convocat per a juliol un monogràfic sobre joves i relleu generacional per a establir les bases de millora, però, fins llavors – perquè seran reformes que tarden a entrar en vigor -, l'organització considera que la Conselleria d'Agricultura pot ja treballar perquè té suficients competències.
LA UNIÓ
 
El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

Agricultura

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal