Qui era el saludador?
Entre altres coses, eren persones que practicaven l'anomenada eutanàsia o homicidi de caritat en certs casos concrets
Els alzirenys i alzirenyes portem a la nostra ciutat en la sang, en el nostre adn. Amb esta xicoteta col·lecció de set articles sobre el cicle de Tots Sants vull fer partícips als lectors d'este diari d’històries, alguns successos i altres curiositats i anècdotes de la ciutat d'Alzira, que de bon segur agradaran a molts. Amb estos capítols, coneixerem millor la nostra ciutat, el seu patrimoni, història, cultura, territori, els seus habitants i la seua idiosincràsia, amb força i honor i amb etern orgull alzireny.
El saludador fou la persona que amb l'alé, la saliva, xuplant una ferida o dient certes paraules, pretenia curar o previndre els efectes d'una mossegada, la ràbia i altres mals.
Els saludadors també practicaven l'anomenada eutanàsia o homicidi de caritat en certs casos concrets de xiquets i joves, malalts de ràbia, amb la finalitat de donar fi al patiment en casos terminals amb una dolorosa agonia.
El saludador era una persona que en l’època medieval i moderna tenia gran prestigi i arribà a disfrutar del beneplàcit de la societat –incloses les autoritats– fins no fa molt.
Hi ha constància que en els segles xvi i xvii exerciren com a saludadors a la vila d’Alzira Miquel Talens (1509), Joan Prats (1594), Joan Barceló (1620) i Joan de Santa Anna (1633). Sens dubte, un d’ells –el nom del qual no ens ha quedat– donà nom al carrer del Saludador que es troba a l’antic barri de la Vila d’Alzira. Dins de les moltes habilitats i poders que tenien els saludadors, es conta que quan l’1 de novembre –Dia de Tots Sants– entraven en els cementeris eren capaços de vore als difunts, als espectres i també de vore les processons de morts i d’animetes, bàsicament en els encreuaments.
Pastor Bautista, Rubén (2023): «Els cementeris de la ciutat d’Alzira. Històries, llegendes i tradicions al voltant de la mort», Confraria del Devallament de la Creu. Setmana Santa 2023, Confraria del Devallament de la Creu, Alzira.
Santonja Cardona, Josep Lluís (2021): Animetes santes. Costums tradicionals valencians sobre el més-enllà, Edicions del Bullent, Picanya.
Soler i Estruch, Eduard (1976): Alzira al cor, Cartonajes Suñer, Alzira.
Añadir un comentario