Lunes, 6 de mayo de 2024 Edición diaria nº 6.240 Año: 18 Noticias: 45.974 Fotografías: 108.965 Comentarios de usuarios: 125.622
EL SEIS DOBLE
jueves, 21 de septiembre de 2023
Clic en la foto para ampliar

Foto: Ajuntament d'Alzira
Ver imágenes de esta noticia
1 2

 L’Ajuntament d’Alzira restaura els cabuts i la tarasca per a reincorporar-los a la Processoneta del Matí

Xavi Pérez: 'Alzira engrandix el seu patrimoni històric i cultural'


._000550
La Regidoria de Patrimoni Històric de l’Ajuntament d’Alzira ha restaurat els cabuts i la tarasca per a reincorporar-los, amb la parella de gegants na Violant i Jaume I, a les celebracions tradicionals i, especialment a la Processoneta del Matí i la processó general de la Mare de Déu del Lluch que se celebra este diumenge.
El regidor de Patrimoni Històric, Xavi Pérez, ha destacat que, amb la restauració d’estos elements i personatges, «Alzira engrandix el seu patrimoni històric i cultural. D’esta manera, les celebracions tradicionals de la ciutat i, en especial, les processons de la Mare de Déu del Lluch, tindran un atractiu més, a banda de guanyar en esplendor i protecció d’estes celebracions».
La novetat d’enguany és la recuperació de la tarasca, un animal fantàstic que, en el cas d’Alzira, és el cap d’una lleona, reproducció de la gàrgola de Santa Caterina, que va fer, en fibra de vidre i resina de polièster, Manolo Magraner en la dècada dels noranta, i que desfilà pels nostres carrers durant una temporada.
El cos de ferro l’ha reparat i condicionat l’empresa local Blascometal Alzira, la indumentària s’ha confeccionat reaprofitant el mandil anterior amb l’escut de la localitat i el cap s’ha restaurat, igual que els cabuts, en l’Institut Universitari de Restauració del Patrimoni de la Universitat Politècnica de València.
A més també s’ha treballat en el cabuts, un conjunt de quatre parelles que va fer en cartó pedra Salvador Soria Soler entre les dècades dels setanta i huitanta, i en el qual va treballar també Juan Verdú (pare). Es conserven en el MUMA i participen des de fa molts anys en el balls de les festes de la Mare de Déu del Lluch. Representen diferents personatges, com el llaurador i la llauradora, el gitano i la gitana o el vell i la vella.  L’ús continuat en els balls produïx pelats i clavills, que requerixen un manteniment continu en el Museu, però ara calia fer-hi una intervenció més integral i, aprofitant una subvenció de la Diputació de València, es van dur a l’Institut Universitari de Restauració del Patrimoni de la Universitat Politècnica de València. Després d’este treball de restauració minuciós han tornat en perfectes condicions per a complir, un any més, el seu compromís amb els balls de la processoneta del matí, junt amb els gegants na Violant i Jaume I, incorporats en 2022, fets en el taller de Vicente Luna, per Pilar i Maria José, les filles del reconegut artista valencià. Es tracta de dos gegants de 4,35 metres d’alt que l’any passat van substituir les antigues figures del rei i la reina, ja molt deteriorades.
«Des de l’Ajuntament continuarem amb la labor de recuperació i restauració del nostre patrimoni per tal de mantindre la nostra identitat i que alhora siga un impuls per a fer que la ciutadania i els visitants fruïsquen de la riquesa cultural d’Alzira», ha destacat Xavi Pérez.
Han visitat el MUMA, el president de la Reial Confraria de la Mare de Déu del Lluch, Javier Andújar i els experts i impulsors de la recuperació de les tradicions alzirenyes com la Processoneta del Matí, Alfred Morell i Lupe Canet i han pogut comprovar el resultat de la restauració de la mà del regidor Xavi Pérez i el director del Museu, Agustí Ferrer.
Ajuntament d’Alzira
 
 

.-000295VID
 

 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

CulturaHistoria, Patrimonio, Costumbrismo y Pasado
FiestasVarias

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal