Jueves, 21 de noviembre de 2024 Edición diaria nº 6.439 Año: 18 Noticias: 47.132 Fotografías: 110.274 Comentarios de usuarios: 126.234
EL SEIS DOBLE
domingo, 16 de julio de 2023
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1

 La Unió Llauradora reclama la dissolució de Intercitrus

I la creació d'una nova organització que servisca per a vertebrar el sector citrícola



._000743
La Unió Llauradora ha remés un escrit al ministre d'Agricultura, Luis Planas, on li insta a iniciar un procés de revisió de l'activitat de la interprofessional citrícola Intercitrus amb la finalitat que es que dissolga davant la seua inacció i paràlisi evident al llarg dels últims cinc anys i la seua falta de mesures per a vertebrar i potenciar el sector citrícola, vital per al conjunt de l'economia de la Comunitat Valenciana i d'Espanya.
LA UNIÓ proposa la creació d'una Interprofessional del sector de cítrics d'àmbit estatal, no la revitalització de l'antiga Intercitrus, en la qual s'incloguen tots els agents que intervenen en el sector de cítrics, inclosos els consumidors o la distribució, i que complisca amb totes les funcions que legalment té reconegudes, inclosa la promoció, la regulació de mercat, investigació, innovació, formació i informació, etc.
Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, considera que “la interprofessional no ha sigut capaç d'exercir les seues funcions, circumstància que segons reflecteixen els seus estatuts és causa de dissolució d'aquesta. Per tant, instem que es treballe de manera real i efectiva per a la seua dissolució i es cree una nova amb fonaments sòlids”.
El propi Ministeri d'Agricultura va exposar en l'última reunió sectorial que el consum de taronges i mandarines està caient de manera progressiva en les llars espanyoles. Segons dades del propi Ministeri el consum de taronges ha passat dels 21,36 quilos per càpita en 2013 als 15,44 de 2021. Per això es precisa d'una Interprofessional potent, proactiva i dedicada a aconseguir fons per a reprendre les campanyes de publicitat, ja que lluny d'això es troba paralitzada per les lluites internes de les organitzacions membre que la impedeixen avançar. Aquest fet es reflecteix per exemple amb l'eixida de la interprofessional per part de la indústria de transformació o que una entitat que té entre les seues funcions la promoció, no dispose ni tan sols d'una pàgina web.
Cal assenyalar que Intercitrus va ser constituïda en 1993 i fins a la campanya 2007/2008, on va entrar en fase d'inactivitat, va ser una interprofessional referent per la seua activitat en publicitat i informació al sector citrícola espanyol, principalment per l'accés a fons comunitaris per a la realització de campanyes rellevants de promoció de les taronges i mandarines, els treballs en l'homologació dels contractes de compravenda, la gestió en aquell moment dels preus de referència de la indústria de transformació o les retirades, així com la informació continuada al sector de les exportacions i importacions de taronges i mandarines. Va ser capaç de vertebrar al conjunt del sector citrícola en aspectes tan importants com el veto que en 2001 va imposar els Estats Units a les nostres exportacions de mandarines, la lluita biològica amb l'impuls i treball amb l'administració per a la construcció d'una fàbrica de mascles estèrils de Ceratitis capitata o el front comú davant les importacions amb plagues de quarantena que en aquells moments venien, principalment, en les importacions de cítrics de l'Argentina i el Brasil. Després, durant deu anys va romandre totalment inactiva, abandonant la promoció i deixant de ser el referent vertebrador del sector citrícola espanyol, període en el qual el Ministeri d'Agricultura no es va atrevir a la revocació del reconeixement malgrat estar més de tres anys sense activitat, tal com marca l'article 11 de la Llei 38/194.
Va ser a partir de la greu crisi citrícola que es va produir en la campanya 2018/2019 quan es va iniciar una certa reactivació. Així i tot, des d'aquell moment i fins hui, no ha sigut capaç d'adoptar ni una sola mesura o acord en benefici del sector, fent clar desistiment de les finalitats i funcions que té establida tant en els seus propis Estatuts com en l'article 3 de la Llei 38/1994, de 30 de desembre, reguladora de les Organitzacions Interprofesiones Agroalimentàries
En el context actual, segons el parer de LA UNIÓ, Intercitrus hauria de ser l'eina més important per a millorar la vertebració del sector i la seua capacitat d'actuació conjunta.
A part de la promoció, el compliment d'aquestes finalitats permetria, entre altres coses ordenar en cada campanya la data d'inici i finalització de recol·lecció de cadascuna de les varietats de mandarina i taronges per a la seua comercialització en fresc, en funció de l'oferta i la demanda, perquè arriben al mercat amb les millors condicions organolèptiques possibles, incrementat el prestigi i la marca dels cítrics espanyols.
També hauria de ser capaç de revisar per a cada campanya els requisits de qualitat, mínims de maduresa, toleràncies, classificació, calibrat, sobre la base dels estudis sobre aforaments i qualitats previstes, amb la intenció d'oferir els productes de màxima qualitat possible als consumidors, i regular de forma ordenada els destins cítrics a consum en fresc o a indústria, amb la intenció de maximitzar els preus rebuts pels llauradors.
Aquestes circumstàncies s'han traslladat ja en dues ocasions per escrit a la presidència rotativa de Intercitrus, la primera en 2021 i la segona en 2022, remesa aquesta última també a totes les organitzacions que conformen la interprofessional. No hi ha hagut resposta per escrit ni, la qual cosa és pitjor per al sector, tampoc en forma de mesures per a vertebrar i potenciar el sector citrícola.
Per part seua, en l'escrit remés al ministre Planas sobre la inacció de Intercitrus se li demana que el Ministeri assumisca ara una part de les funcions de la interprofessional i aporte diners per a campanyes de promoció dels cítrics, tal com ha fet la Generalitat Valenciana amb fons propis.
Així mateix li atribueix a Planas “poc bagatge democràtic” després de no convocar a la Unión de Uniones a la reunió de la taula sectorial citrícola del passat 4 de juliol, malgrat estar inicialment convocada, com així s'indicava de manera escrita perquè “organitzàrem agenda”.
Carles Peris indica que “és molt trist que el ministre es plegue a les pressions d'algunes organitzacions de dubtosa representativitat en el sector citrícola i se'ns negue una representavidad en el sector citrícola que està fora de tot dubte i que és totalment reconeguda, des del punt de vista sectorial”.
LA UNIÓ



  

._000581

._000893

 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

Agricultura

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal