EL SEIS DOBLE
domingo, 19 de febrero de 2023
La Generalitat Valenciana pretén orientar l’alumnat perquè curse títols d’FP que no són tan coneguts, però que tenen una capacitat enorme d’inserció laboral
Se celebraran vint fires comarcals que acostaran a la ciutadania els estudis d’FP i les eixides laborals dels diversos títols que s’ofereixen
La consellera d’Educació, Cultura i Esport Raquel Tamarit va participar en l'obertura del II Congrés de Formació Professional, organitzat per la Conselleria amb el lema ‘De l’itinerari formatiu a la carrera professional. Cap a un sistema integrat de formació i orientació professional’. Mil dues-centes persones, prop 200 de les quals d’arreu de tot l’Estat, participen en aquesta trobada de dos dies entre els diversos agents que intervenen en el Sistema d’FP, i més concretament en el desenvolupament de la carrera professional.
El congrés reuneix a Les Arts representants de les administracions educatives i laborals de les diverses autonomies, organitzacions empresarials, agents socials, professorat i alumnat, amb l’objectiu de compartir experiències diferents de bones pràctiques i plantejar les bases cap a un sistema integrat de formació i orientació professional.
La consellera Raquel Tamarit ha explicat que “hem organitzat la trobada valenciana vinculada a l’FP amb un caire estatal, perquè considerem que des d’ací tenim molt a aportar a aquest model formatiu i, alhora, volem crear tots els vasos comunicants possibles amb la resta d’experiències d’altres autonomies en aquesta matèria. Per a nosaltres és fonamental l’orientació de l’alumnat cap als diversos títols amb una altíssima ocupabilitat i que en un principi poden no ser tan atractius ni coneguts”.
El II Congrés d’FP es pot seguir en directe per Internet
El II Congrés d’FP aspira a constituir-se com a lloc de trobada i reflexió dels diversos agents que intervenen en l’orientació professional, es pot seguir en directe a través d’Internet en el portal de la Generalitat en YouTube.
Entre els objectius d’aquesta trobada està el de conéixer la situació de l’orientació professional a Europa i analitzar els sistemes i els models diferents d’orientació implantats a l’Estat, així com fer valdre la importància de l’orientació al llarg de la vida per a la gestió de la carrera personal, formativa i professional.
Altres de les línies generals del congrés són intercanviar propostes per a una estratègia general d’orientació professional en el marc de la nova llei d’FP; treballar en el Sistema Integrat de Formació i Orientació Professional; promoure la millora en el disseny d’itineraris formatius per a la carrera professional, i proposar accions d’acompanyament permanent d’orientació professional. També s’analitzen les possibilitats de l’orientació per a una ocupabilitat sostenible i es compartiran experiències de bones pràctiques en l’àmbit de l’orientació professional.
Les fires comarcals 2023 per a acostar l’FP a les nostres comarques
En el camí d’arrelar l’FP al teixit productiu més pròxim de cada zona s’emmarquen els 20 consells territorials de l’FP valenciana, que, a més d’ajudar a configurar un mapa de l’oferta d’FP racional, ordenat i lògic, cobren protagonisme perquè visibilitzen aquests estudis donant-los a conéixer, població a població i comarca a comarca, a través d’una vintena de fires comarcals, que se celebraran del 3 de març al 12 de maig per tal d’acostar a l’alumnat l’oferta i les eixides laborals de l’FP que tenen més prop de casa.
L’FP valenciana en xifres
Els principals ítems de l’actual FP valenciana inclouen un increment de més d’un 30 % de l’oferta formativa des de 2015, fins a arribar a les prop de 142.000 places oferides aquest curs.
També destaca l’augment de la plantilla de professorat d’aquesta etapa educativa en un 50 %, que passa de 5.000 a 8.300 docents en els últims 7 anys.
El resultat d’aquesta aposta per l’FP és un notable increment de l’alumnat matriculat als centres sostinguts amb fons públics, fins a arribar als prop de 110.000 d’aquest 2022-2023, quasi un 30 % més que fa huit cursos.
També es compta amb el nou portal de la Formació Professional valenciana FP Valenciana, més clar, àgil i dinàmic per a facilitar la informació sobre els diversos itineraris formatius a la societat.
A més, per tal que cap alumne o alumna es quede arrere, la Conselleria reforça les beques generals per a l’FP valenciana i quintuplica enguany el seu pressupost fins a arribar als 8 milions d’euros, al mateix temps que incrementa les beques per a afavorir la presència de les dones en cicles d’FP masculinitzats amb alta ocupabilitat.
Tot això es complementa amb la creació del Centre d’Innovació Digital Avançada (CIDA) d’Alacant, que dinamitza la innovació educativa en FP, així com la Xarxa Novigi de centres innovadors en FP que lideren una transformació de la Formació Professional.
Una transformació que també dota de més autonomia els centres educatius a l’hora de dissenyar una formació a la carta que els permeta oferir nous perfils professionals que demana el mercat laboral. En aquest sentit, la Conselleria ha desplegat un canvi normatiu que flexibilitza els ensenyaments d’FP amb l’objectiu que cada centre dispose de marge per a adaptar la formació dels seus titulats i titulades al que demana el mercat laboral del seu entorn i, per tant, millorar l’ocupabilitat del seu alumnat.
Finalment no s’ha d’oblidar el treball que s’està fent per potenciar l’acreditació de totes aquelles persones que compten amb experiència laboral en diversos sectors i que no tenen cap títol formatiu. La conselleria que dirigeix Raquel Tamarit està impulsat mesures en aquest sentit, per tal que la ciutadania es puga acollir a les acreditacions d’FP i que moltes d’aquestes persones també inicien estudis d’FP per tal d’ampliar els seus coneixements i comptar amb títols que els afavoriran en unes condicions laborals millors. La ciutadania es pot informar a través del telèfon 960 038 618 i entrant a l’espai web: FP.
Generalitat Valenciana
El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.
Añadir un comentario