Viernes, 26 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.230 Año: 18 Noticias: 45.909 Fotografías: 108.897 Comentarios de usuarios: 125.588
EL SEIS DOBLE
lunes, 2 de enero de 2023
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1

 LA UNIÓ valora les mesures anunciades pel Govern, però les considera insuficients, complexes i poc contundents per al sector agrari

No obstant, felicita al Govern per mantindre la rebaixa del combustible en el sector agrari


 
._000587
LA UNIÓ Llauradora i Ramadera, davant les mesures anunciades pel Consell de ministres, creu en una primera valoració que aquestes són necessàries, però insuficients i un mer pegat que no respon al que viu el sector agrari i ramader de la Comunitat Valenciana.
L'organització es felicita, d'una banda, que el Govern haja decidit mantindre el descompte en el combustible per a diversos sectors, entre ells l'agrari, però qüestiona que siga només per a l'utilitzat enguany i insisteix en la necessitat d'un gasoil agrícola professional amb la mínima fiscalitat possible, tal com ve reclamant en diferents ocasions.

 

En la mateixa línia, respecte a la reducció de l'IVA dels aliments, creu que el Govern, de nou, s'ha quedat en la superfície i ha posat un pegat, molt vendible als mitjans de comunicació, però que, si bé és positiu a priori per als consumidors, no actua sobre un dels principals orígens de l'increment de preu dels aliments, que és l'increment dels costos de producció en el sector agrari. Des de LA UNIÓ es ve reclamant que es reduïsca l'IVA dels principals inputs per a la producció agrària, com els fertilitzants i els pinsos, de cara a millorar el preu final al consumidor, però també la situació dels llauradors i ramaders, ja que aquests no haurien percebut un augment de preu dels seus productes proporcional al que han pujat els seus costos de producció. “Està molt bé reduir l'IVA, però cal fer un seguiment exhaustiu que aquesta reducció es mantinga realment i no es torne contra el consumidor i a favor de la distribució”, comenten. “A més, s'han quedat fora la carn i el peix, aliments bàsics també i necessaris per a una dieta equilibrada”, afigen.

 

L'organització assenyala que per a poder minimitzar realment l'impacte dels costos de producció en el sector en aquesta i pròximes crisis similars, el que s'ha de fer és atrevir-se a acabar amb els desequilibris en la cadena alimentària, definir en la llei el que és posició de domini i poder de negociació, així com ajustar que el valor que es genera en la cadena es repartisca de manera justa entre tots els agents.

 

Ajudes a fertilitzants
A través d'aquest RD-llei el govern posa en marxa també una ajuda directa que podria ser de fins a 22 euros per hectàrea en secà i 55 en regadiu per a terres de cultiu i cultius permanents, no obstant això, amb les dades del propi Ministeri d'Agricultura en la seua Enquesta sobre Superfícies i Rendiments Cultius – ESYRCE -, tot sembla indicar que amb només 300 milions no s'aconseguiran els imports màxims previstos pel que la mesura, segons el parer de LA UNIÓ, naix insuficient des del principi. En aquest sentit, l'organització reclama una priorització del llaurador professional, que és qui realment depén dels seus ingressos agraris per a subsistir i el que més es veu afectat per la pujada dels costos. A més, aquestes ajudes a fertilitzants es vinculen a l'ajuda a la PAC de 2022 i en la Comunitat Valenciana hi ha productors professionals que no tenen accés a les ajudes de la PAC com els d'hortalisses o fruiters i no podran demanar-les, per tant, és injust que es condicione l'ajuda d'aquesta manera. També has de tindre 3,63 hectàrees en regadiu o 9 en secà per a accedir.

 

Carn i ramaderia, les grans oblidades
LA UNIÓ lamenta que no es tinga en consideració l'augment dels pinsos i que tampoc es considere la carn com a aliment al qual reduir l'IVA quan és salut per a una dieta rica i equilibrada. “Sembla que preocupa que uns sectors activistes posen el crit en el cel, no que s'ajude completament al consumidor”, comenten. “Ja sabem que, encara que a Sánchez li agrade un bon chuletón no legisla perquè s’ho puga menjar”, afigen. L'organització insisteix que durant aquest any han sigut moltes les explotacions ramaderes que han decidit tancar perquè no aconseguien cobrir costos, pel fort increment i per les disfuncions de la cadena alimentària. L'organització estatal on s'inclou LA UNIÓ, Unió d'Unions, va proposar en esmenes l'habilitació d'un fons anticrisi i que aquest el quantificava en 1.000 milions, per la qual cosa creu que els 300 anunciats, a priori, es quedarien curts amb la realitat del sector, fins i tot amb les ajudes al sector lacti i als sectors ramaders d'anteriors Reials decrets llei, que des de l'organització ja es va criticar com totalment insuficients per a pal·liar els efectes de la pujada del pinso i de la resta de costos.
LA UNIÓ

 

 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

Agricultura

Comentarios de nuestros usuarios a esta noticia

Pepe - 02/01/2023
Empieza el año, pero todo sigue igual: los llauros siempre quejándose. Sí tan mal están que se dediquen a otra cosa, pero que no pretendan que los demás los mantengamos.
Vos Populi - 02/01/2023
Pepe, teniendo en cuenta que nuestro Gobierno a destinado por ejemplo 196.360,47 € a la Federación de mujeres progresistas o 90.691,73€ a la Asociación de mujeres progresistas <> de los presupuestos Generales no parece una queja lo de la Unió.

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal