Miércoles, 21 de febrero de 2024 Edición diaria nº 6.165 Año: 17 Noticias: 45.477 Fotografías: 108.261 Comentarios de usuarios: 125.446
EL SEIS DOBLE
jueves, 1 de diciembre de 2022
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1

 Sanitat recorda que cada dia es diagnostica més d'un nou cas d'infecció per VIH en la Comunitat Valenciana

Hui 1 de desembre es commemora el Dia Mundial del VIH/Sida


 

._000798
La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha recordat que cada dia es diagnostica més d'un nou cas de VIH en la Comunitat Valenciana amb motiu del Dia Mundial del VIH/Sida, que es commemora cada 1 de desembre.
En aqueix sentit, quasi la meitat de les persones VIH-positives es van sotmetre a la prova quan la infecció ja estava avançada i aquesta circumstància implica problemes de salut majors per a la persona afectada i, a més, incrementa les possibilitats que haja transmés el virus a altres persones en el lapse entre el contagi i la realització de la prova diagnòstica, per exemple, si té pràctiques sexuals de risc sense preservatiu.
Per això, la Subdirecció General de Promoció de la Salut i Prevenció de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha recordat que el preservatiu, tant masculí com femení, és la forma més eficaç d'evitar contraure la infecció. També ha insistit que, davant qualsevol pràctica amb risc, és essencial el diagnòstic primerenc no sols per a frenar la deterioració del sistema immunitari de la persona afectada, sinó també per a evitar transmetre el virus a unes altres.
“Pensar que la malaltia no va amb un és una fal·làcia, totes les persones, si no ens protegim adequadament, independentment del nostre sexe, gènere o orientació sexual podem tindre contacte amb el VIH", ha indicat el conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez.
"Per això, davant qualsevol exposició de risc, encara que només haja sigut una, el millor és acudir al centre de salut, al CIPS-UPS o a una farmàcia per a fer-se el test com més prompte millor i, només així, es poden iniciar de manera precoç els tractaments per a cronificar la infecció, evitar la progressió de la malaltia i prA més, si no han passat 72 hores des de l'exposició amb risc al VIH, es pot iniciar un tractament preventiu amb fàrmacs antiretrovirals durant 28 dies que podria evitar la infecció, és l'anomenada profilaxi post exposició no ocupacional.

Un total de 480 nous casos l'any passat
Un total de 480 persones van rebre un diagnòstic de VIH l'any passat en la Comunitat Valenciana. D'ells, 438 van ser casos autòctons, 34 importats (persones estrangeres amb un temps de residència al nostre país inferior als tres mesos) i els 8 restants van ser persones d'una altra comunitat autònoma. Per províncies, van anar 162 casos a la província d'Alacant, 19 a Castelló i 257 a València. A més, el 48% de persones es van fer la prova quan la infecció ja estava avançada.
La majoria de nous diagnòstics de 2021 en la Comunitat Valenciana van ser en homes, que representen el 86,5% dels casos autòctons, i l'edat mitjana entorn dels 37 anys (sense diferències significatives per gènere). Respecte a la via de transmissió, les relacions sexuals sense protecció van ser l'origen de quasi el 83% dels nous diagnòstics. En concret, la manera de transmissió va ser homo/bisexual en el 59,4% de nous diagnòstics, seguida de l'heterosexual (23,3%).

Què fer si hi ha dubtes
La Comunitat Valenciana compta amb Centres d'Informació i Prevenció de la SIDA i ITS (CIPS-UPS), un per província, on professionals especialitzats informen de manera confidencial i anònima a qualsevol persona sobretot allò que necessita saber sobre la infecció per VIH, la seua prevenció i transmissió, així com sobre qualsevol altra infecció de transmissió sexual.
El personal dels CIPS-UPS indica, així mateix, quines són les mesures preventives que s'han d'adoptar per a evitar la infecció pel VIH, així com el moment més adequat per a realitzar la prova de detecció de la infecció en cas que s'hagen mantingut pràctiques de risc. Els laboratoris de microbiologia de la xarxa pública de la Comunitat Valenciana van realitzar l'any passat més de 440.000 tests de detecció del VIH (enfront dels 234.645 de 2017).
Si el resultat revela que s'ha produït la infecció, el personal dels CIPS-UPS ajuda a afrontar el moment i ofereix a la persona l'accés al nivell d'atenció sanitària que requereix. També informa dels recursos existents (sanitaris, socials, legals, les entitats del tercer sector) i ofereix consell per a evitar la reinfecció i la infecció d'altres persones.
L'any passat, els CIPS-UPS de la Comunitat Valenciana van atendre 12.804 consultes entre primeres visites, visites successives, altres visites i consultes telefòniques, realitzades per 12.110 persones.
També en qualsevol centre de salut, els i les professionals de medicina d'atenció primària poden oferir informació, realitzar les proves pertinents o derivar a la persona al recurs específic més adequat.

Pràctiques de més risc
El VIH es transmet per via sexual, en el cas de pràctiques sexuals de risc sense l'ús del preservatiu, quan una de les persones és portadora del virus. Per via sanguínia, la via de transmissió pot ser el compartir xeringues o material de preparació en el consum de drogues per via venosa. Per via materna, quan la mare és VIH-positiva i no està en tractament, pot haver-hi transmissió durant l'embaràs, el part o la lactància.
Els únics fluids corporals on el virus pot concentrar-se a bastament perquè es transmeta són la sang, el semen, el líquid pre-eyaculatori, el flux vaginal i la llet materna. En la resta de fluids corporals (llàgrimes, suor o saliva), la baixa concentració de VIH fa impossible la transmissió per contacte.
Generalitat Valenciana
 
 

.-000331

._000807

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

SocialSalud, Sanidad

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

ComentarioAntes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.
*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal