“Els temes ambientals no són aliens a aquesta jornada decisiva”
Pedro Domínguez Gento
Davant la convocatòria d’una Vaga General al País Valencià i a l’Estat Espanyol, demà 29 de setembre, el moviment ecologista, considera que aquesta mobilització converteix aquest dia en una jornada clau en què estaran en joc elements bàsics del nostre model social.
Si bé els retalls socials, la supressió de drets laborals, i en definitiva, el retrocés cap a graus de majors desigualtats són motius més que suficients per convocar una vaga general, els temes ambientals no són aliens a aquesta jornada decisiva.
La Humanitat travessa una crisi molt més greu que l’econòmica, la crisi ambiental. Superem els límits del planeta on vivim, saturem aire, aigua i sòl de contaminants i malbaratem els recursos bàsics energètics i materials. El canvi climàtic i la pèrdua accelerada de biodiversitat són senyals evidents de l’esgotament de la Terra.
La crisi ambiental té molt a veure amb la nostra vida, perquè la natura ens garanteix l’aliment, l’aigua neta, l’aire, els llocs d’oci, els materials per a les nostres cases, gran part dels medicaments, etc.
Aquesta crisi ambiental sense precedents ens ha portat al sistema econòmic vigent. Aquest sistema, que ara exigeix una major liberalització dels mercats i nous retalls socials, té conseqüències nefastes per al nostre medi ambient: la falta de respecte cap als nostres rius, aqüífers i zones humides, el “tsunami” urbanitzador, ser el territori europeu amb més superfície de conreus transgènics i de quilòmetres d’autovies, un parc automobilístic en expansió contínua, o un consum energètic intensiu que només deté el seu creixement en moments de crisi. Tot això implica l’incompliment del Protocol de Kioto, el deteriorament irremissible de bens limitats, com el sòl fèrtil, problemes com el fet que la població respire aire contaminat, la sobrexplotació de recursos hídrics o els animals en perill d’extinció.
Exigim polítiques cap a la sostenibilitat, on els aspectes ambientals i socials tinguen el pes que es mereixen front als aspectes econòmics. No tenim prou amb els discursos buits.
Necessitem reduir el nostre consum de matèria i energia per acoblar-los, amb criteris de justícia social, als recursos existents. Cal una nova cultura de l’aigua al nostre País. Hem d’avançar ràpidament cap a un canvi de política energètica basada en energies renovables. Cal fomentar un model agroalimentari centrat en circuits curts i conreus ecològics. També disminuir la mobilitat motoritzada i el nombre de vehicles. I moltes altres mesures per satisfer les nostres necessitats amb baixes o nul·les emissions de carboni, sense eliminar la resta d’éssers vius amb els que convivim i que són bàsics per a la nostra subsistència.
Aquests canvis han de fer-se amb polítiques públiques que protegisquen els treballadors i les treballadores dels sectors a reestructurar i que impulsen nous jaciments de llocs de treball sostenibles, d’acord amb el principi de “transició justa” compartit pel sindicalisme i l’ecologisme internacional.
Per totes aquestes raons manifestem la nostra convicció que no s’hi val qualsevol forma d’eixir de la crisi. No valen polítiques laborals que ens retornen al segle XIX. No valen polítiques econòmiques que menyspreen la nostra crítica situació ambiental per donar prioritat a un model econòmic que atenga els interessos d’una minoria i aboque l’Humanitat a un carreró sense eixida medi ambiental.
El moviment ciutadà i ecologista no pot romandre al marge d’aquesta problemàtica i de la necessitat de mobilitzar-se en defensa d’altre model econòmic i altres polítiques.
Per tot allò manifestem el nostre recolzament
a la convocatòria de vaga general del 29 de setembre.
Comentarios de nuestros usuarios a esta noticia
Més informació:
http://www.ecologistasenaccion.es/spip.php?article18626
Añadir un comentario