“Cada ajuntament hauria de dissenyar una xarxa de carrers per a ciclistes i vianants, amb l'accés permès als autos dels residents”
L'actual model de transport, basat en el predomini quasi absolut dels vehicles de motor, està originant problemes gravíssims: a Espanya cada any provoca milers de morts, al voltant de 20.000 ferits greus, uns 30 milions d'animals esclafats a les carreteres, 10.000 milions d'euros en pèrdues pels accidents, etc. L'ús tan excessiu i irracional dels vehicles motoritzats arriba fins al punt que el 50% dels desplaçaments en la ciutat són per anar a menys de 3 km i el 10% a menys de 500 metres. I damunt els governants patrocinen carreres de cotxes i motos, subvencionen la compra del cotxe i construeixen carreteres pertot arreu, just el contrari del que haurien de fer.
Per altra banda, aquest sector és ja a les nostres terres el major generador de CO2 (emet al voltant del 40%), principal gas d'escalfament climàtic, un escalfament que s'accelera i que enguany ha fet pujar els termòmetres fins els 43ºC a l'ombra. De seguir així, els científics calculen que les temperatures poden pujar altres 6 o 7ºC més, com si estiguérem al Sàhara.
Per tant resulta necessari i urgent desenvolupar un altre model que siga respectuós amb les persones i l'entorn, un model en el qual vianants, ciclistes i transports col·lectius recuperen el protagonisme en els desplaçaments i en el disseny urbà. De fet no queden més enllà d'uns 10 anys per a canviar si volem evitar el col·lapse mediambiental.
Així, unes 2.000 ciutats celebren del 16 al 22 de setembre la Setmana Europea de la Mobilitat, amb l'objectiu de reflexionar sobre els problemes que origina el transport actual i promoure el transport sostenible.
En eixe sentit, La Ribera en Bici fa aquestes propostes per a potenciar l'anar a peu i en bici:
A nivell local, cada ajuntament hauria de dissenyar una xarxa de carrers per a ciclistes i vianants, amb l'accés permès als autos dels residents (a velocitat reduïda); aquesta xarxa connectaria els punts neuràlgics de les nostres poblacions: instituts, escoles, parcs, centres de salut, hospital, estació, polígons industrials, etc.
En la resta de carrers, el trànsit urbà hauria de suavitzar-se limitant la velocitat màxima a 30 km/h i controlant bé que ningú la sobrepasse, com estan fent les ciutats més avançades; si tenim en compte que la velocitat mitjana dels autos en la ciutat és inferior als 30 km/h, reduir la màxima a aquest valor no suposaria massa retard per a la majoria de conductors, i per als vianants i ciclistes açò milloraria notablement la seua seguretat.
Altres mesures locals per a fomentar la bici serien la realització de bones campanyes de conscienciació ciutadana en els mitjans de comunicació; implicar a personatges públics, com ara alcaldes, regidors, educadors, sanitaris, etc., perquè utilitzen la bici quotidianament; crear una patrulla de municipals en bici, amb voluntaris, que es veja a diari pel poble, com fan també en moltes ciutats; organitzar dies de la bici en els centres educatius, en el poble i en la comarca; ficar aparca bicis amples, protegits del Sol i la pluja, en els llocs claus; etc.
A nivell comarcal s'hauria de fer un Pla Director de Carrils Bici, amb l'estudi rigorós de la perillositat de les actuals connexions interurbanes i les alternatives existents, per a vore quins carrils cal fer prioritàriament i per on hauria d'anar el seu traçat; l'objectiu seria aconseguir aviat una xarxa de carrils bici que comunique tots els pobles pel camí més curt i amb plena seguretat. La Mancomunitat hauria d'executar-lo durant la present legislatura.
A nivell intercomarcal s'hauria de recuperar l'antic traçat del ferrocarril que anava des de Carcaixent fins a Tavernes (en realitat fins a Dénia) per a fer la Via Verda Ribera-Safor, i també s'hauria de fer la Via Verda Vora Xúquer unint els pobles de La Ribera Baixa amb els de l'Alta per mig de les motes, camins rurals i carrils bicis necessaris. És un projecte factible, barat perquè costaria la centèsima part del que costa una autovia o AVE de la mateixa longitud i molt útil ja què connectaria la costa amb l'interior, i viceversa, per un camí segur, d'escàs pendent i molt agradable. L'impacte ambiental seria mínim i fomentaria el turisme respectuós amb l'entorn.
Una altra mesura important, a tots els nivells, seria aconseguir que RENFE i FGV faciliten més el transport de les bicicletes en tren. Els ajuntaments i la Mancomunitat haurien d'intervenir davant els òrgans gestors d'ambdues empreses perquè faciliten l'accés de les bicis, tant en les línies de rodalies com en les regionals i les de llarg recorregut.
En definitiva hem de posar de moda la bici i podem aconseguir-lo en poc de temps perquè les nostres ciutats i el nostre clima són ideals, i cada vegada hi ha més gent sensibilitzada que està disposta a utilitzar-la quotidianament. Ja va sent l'hora de la bici.
Per això el dimarts 21 farem un passeig en bici des d'Alzira fins a Carcaixent, pel carril bici o camí de servei, per a celebrar la Setmana de la Mobilitat Sostenible. Eixim de la Plaça Major d'Alzira a les 19:00 hores i com sempre cadascú és responsable de sí mateix, els menors han de vindre acompanyats d'algun major responsable i el casc és recomanable per a tots.
I el dimecres 22, Dia Sense Cotxe (ni Moto), invitem a tots els nostres conciutadans a provar de moure's sense el cotxe (o la moto), a lo millor fins i tot els agrada i repeteixen altres dies, per una ciutat millor, més neta i saludable.
.-000018 .-000002 .-000028 .-000014 .-000012 .-000016 .-000021
Añadir un comentario