Martes, 23 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.227 Año: 18 Noticias: 45.879 Fotografías: 108.866 Comentarios de usuarios: 125.584
EL SEIS DOBLE
domingo, 23 de mayo de 2021
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1

 Aproximant-nos a la malaltia celíaca
Opinió: Josué Palomares Martí

“La celiaquia i el menjar sense gluten no són una moda, als celíacs ens ha tocat ser-ho, no ho hem elegit”


 

Des de fa 12 anys, el mes de maig és un dels moments més especials per a mi i per a totes les persones que som celíaques. Concretament, el dia 27 se celebra el Dia Nacional del Celíac i s’aprofita per tractar de fer visible aquesta malaltia, que afecta entre un 1%- 2% de la població espanyola, i reclamar ajudes degut als excessius preus que els celíacs hem de pagar pels productes. Però, a què ens referim quan parlem de celiaquia?

D’acord amb la Federació d’Associacions de Celíacs d’Espanya (FACE), la celiaquia és una malaltia multisistèmica (pot veure’s afectat qualsevol altre sistema del cos humà, no sols el digestiu) amb base autoimmune provocada pel gluten (proteïna que està present en molts cereals, com el blat).

L’únic tractament possible és realitzar una dieta estricta sense gluten durant tota la vida. No obstant, els celíacs podem fer una vida relativament normal, però si volem eixir a menjar fora, hem d’acudir a llocs especialitzats o anar en compte amb la temuda contaminació creuada, és a dir, quan un producte sense gluten entra en contacte amb altre que sí en duu. Si això ocorre i no ens adonem, ja tenim un problema.

En aquest sentit, la tasca pedagògica que porten endavant la FACE i, concretament al nostre territori, l’ACECOVA (l’Associació de Celíacs de la Comunitat Valenciana) és fonamental ja que s’encarreguen d’ajudar a formar els restauradors i hostalers que volen incorporar opcions lliures de gluten als seus locals. A banda d’oferir recolzament a tots els celíacs. I, finalment, arribem a un dels punts més conflictius en tot aquest tema: l’econòmic. La celiaquia i el menjar sense gluten no són una moda. Als celíacs ens ha tocat ser-ho, no ho hem elegit.

S’imagineu que una barra de pa normal que duu gluten, enlloc de 0’50€- 0’75€, costara 1’50€-2’00€? Aquest és un exemple del que valen alguns pans sense gluten, però n’hi ha d’altres. Únicament cal veure als supermercats el que costa la pasta sense gluten o els cereals sense gluten.

De fet, la FACE estima que la cistella de la compra d’una família amb membres celíacs costa entre 900€-1000€ més a l’any, sobre altra família que no té cap membre celíac. Per tant, eixe és el motiu pel qual permanentment (i de manera més simbòlica el 27 de maig) reclamem a les administracions ajudes o subvencions per a les famílies amb membres celíacs, i amb més motiu si tenim en compte la precària situació de les economies familiars, agreujada per la pandèmia.

Josué Palomares Martí 

 

 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

Opinión
SocialSalud, Sanidad

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal