--> El problema dels nitrats en l’aigua d’Alzira<br>Article d’opinió de Pedro Domínguez - elseisdoble.com

Domingo, 9 de mayo de 2021 Edición diaria nº 5.147 Año: 15 Noticias: 38.614 Fotografías: 98.994 Comentarios de usuarios: 117.045
EL SEIS DOBLE
viernes, 26 de febrero de 2010
Clic en la foto para ampliar

Clic en la foto per a ampliar i veure les dades amb més detall
Ver imágenes de esta noticia
1

 El problema dels nitrats en l’aigua d’Alzira
Article d’opinió de Pedro Domínguez

“Aquest problema no és nou ni exclusiu d'Alzira i s'arrossega des de fa dècades, concretament des que ací es practica l'agricultura química intensiva, que llança milers de tones de nitrats i plaguicides als nostres camps”


Pedro Domínguez Gento (red)Natura  - Pedro Domínguez Gento 

De les dades presentades en este article, coherents amb les dels últims anys, es desprèn clarament que la xarxa d’Alzira (Aigües de València), la del barri de la Sda. Família, la Barraca d’Aigües Vives i la urbanització de Sant Bernat reben l’aigua amb una concentració de nitrats per damunt del màxim legal admissible (50 mg/L); per tant, malgrat el que puga dir qualsevol, aquestes aigües legalment no són potables i sanitàriament són rebutjables per a beure i cuinar. Sols la urbanització de Santa Marina, segons aquestes dades, rep aigua acceptable per a consum humà.

Els ciutadans haurien d’estar ben informats al respecte, especialment les embarassades, els lactants i els malalts, que són els principals grups de risc. I més quan un dels errors més comuns entre la gent és creure que bullint l’aigua s'eliminen els nitrats, la qual cosa és absurda perquè en bullir l’aigua, les sals com els nitrats es concentren encara més i augmenten els seus efectes.

En realitat aquest problema no és nou ni exclusiu d'Alzira sinó que el patixen quasi tots els pobles de la Ribera i s'arrossega des de fa dècades, concretament des que ací es practica l'agricultura química intensiva, que llança milers de tones de nitrats i plaguicides als nostres camps. I va ser denunciat pels ecologistes, fa uns 20 anys perquè suposa un greu problema per als nostres ecosistemes i també per a la salut pública, ja que pot originar metahemoglobinèmies als nadons i càncers gàstrics o d'altres malalties cròniques als adults.

La solució definitiva del problema passa per reconvertir la nostra agricultura en ecològica, que utilitza productes naturals com el fem, que conté el nitrogen en forma orgànica i no es dissol a penes perquè va transformant-se en nitrat a poc a poc i és absorbit quasi totalment per les plantes, de manera que pràcticament no contamina i produeix uns fruïts de molta més qualitat biològica. Una altra raó important per a canviar el model agrícola és que sols l’agricultura de qualitat, ecològica, té ja futur perquè la convencional, química, està enfonsant-se.

Però mentre canviem i es depuren els aqüífers no tenim més remei que dur l’aigua per a beure i cuinar d’algun lloc on estiga neta, i si els pous de la Garrofera no són suficients caldrà afegir-ne més, per exemple del Xúquer a l’entrada de la comarca (respectant el cabdal ecològic). O depurar bé la dels pous actuals, encara que no seria raonable depurar tota l'aigua de la xarxa, com ha proposat algú, perquè això tindria un cost astronòmic i a més no fa falta ja que la major part de l'aigua domèstica s'utilitza per a netejar, no per a beure o cuinar; en tot cas, d'agafar esta solució, l'adequat seria ficar fonts amb depuradores d'osmosi inversa als barris, com han fet en altres pobles.

I fins que tinguem neta l'aigua de la xarxa, haurem de comprar-la embotellada o dur-la d'alguna font de muntanya pròxima, com la del Garrofer, encara que utilitzant-la solament per a cuinar, bullint-la, perquè així eliminem els microbis patògens que puga dur.

Açò és totalment aplicable a bars, restaurants, forns, etc., què haurien d'elaborar els seus productes amb aigües netes de nitrats.

Per últim hem de tindre en compte altres fonts importants de nitrats, com són les verdures de fulla ampla (bledes, encisams, espinacs, etc.), que han de remullar-se bé per a llevar-los l'alta concentració de nitrats que contenen. I sobretot cal recordar que els fiambres, per a matar els microbis i evitar infeccions alimentàries, duen com a additius els nitrits (E-249 i E-250), que són molt més perillosos que els nitrats (E-251 i E-252), i per tant s’han de consumir el mínim possible, cuidant de llevar-los sempre la pell que els envolta.

 


 

 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Comentarios de nuestros usuarios a esta noticia

El Brujo - 26/02/2010
Enhorabuena, Pedro. Acabo de leer el artículo y quiero felicitarte por tratar este asunto del agua con mucha categoría. El tema es grave, pero has demostrado que las cosas se pueden denunciar sin otra pretensión que el interés del ciudadano y la reflexión, y lo digo porque el mismo asunto lo está tratando el PSOE alzireño últimamente y nos dan a entender que les preocupa más su guerra contra el PP que lo apta o no apta del agua para el consumo.
Josep - 26/02/2010
Què opines de les campanyes de l'ajuntamente favorint el consum de l'aigua d'Alzira?
Desi - 26/02/2010
Buenas, y digo yo.....si ha quedado demostrado y publicado con analisis que el agua de Alzira no es apta para consumo ¿porque la pagamos como si lo fuera?,Yo no tengo la culpa de que no sea de consumo pero a mi me la cobran como si lo fuera.Aqui pienso tal y como estan las cosas alguien deberia poner medidas ya, pues si mi agua no es apta para consumo quiza no deberia pagarla al precio que la pago.¿no? o esta parte no la ha pensado nadie.
Pepera - 27/02/2010
Esta más claro que el agua que este problema ya exístia casí desde la época de Franco, lo que pasa esque el PSOE se aprovecha de cualquier tontería para armar la marimorena, El PSOE no apoya las mayoría de ideas buenas que tiene el P.P para Alzira y por culpa de este partido Alzira no puede estar mejor, así como recuerdo que por culpa del PSOE el centro comercial Ribbera del Xúquer carcaixent, en un primer momento iba a ser de Alzira péro el psoe metió las narices como siempre y no pudo ser así, así que sin cientos de puestos de trabajo nos quedamos.
Mc Quique - 27/02/2010
Desi tienes razón, de hecho ya lo pensaron los socialistas, en esta misma web (busca por ARCHIVOS-BÚSQUEDA POR PALABRAS y pon por ejemplo "agua"), verás que el PSOE ya hizo una moción al respecto, solicitando que se cobrase el agua como si fuese de riego, en lugar de potable.
Por aquel entonces, como en otros tantos, ya se armaría la marimorena en los comentarios/piques PSOE/PP, pero principalmente, porque como bien ha dicho nuestra querida "Peperita", este problema posiblemente ya venga desde la época de Franco, por lo que (por número de años totales que nos han gobernado los socialistas) tuvieron bastante más tiempo para llevar a la práctica, algo que curiosamente sólo se les ha ocurrido porque están de "oposición" (si estuvieran gobernando persistiría el problema del agua y no hubiesen tenido semejante idea los socialistas).
juana - 27/02/2010
Pepera, a tus comentarios se les puede aplicar aquello de: que tendrá que ver la velocidad con el tocino,o confundir churras con merinas, etc. Que tendrá que ver lo del centro comercial Ribera del Xuquer con el tema del agua? A lo mejor es que lo querias tener cerca para comprar las garrafas de agua mas comodamente no? Siempre te vas por los cerros de Ubeda y está claro que es porque sabes que no te asiste la razon y por eso crees que la gente es tonta y la vas a despistar,. Pero te equivocas, los lectores del seis doble son bastante mas inteligentes de lo que crees o lo que tu querrias que fueran, y tienen sus propias opiniones.
Anonim - 01/03/2010
No tindrieu que estar mes preocupats per la vostra propia salut i no de qui te la culpa?Es simple, penseu si vos agrada consumir tanta porqueria i si es que no actueu al respecte.Sense pensar la postura del partit al que de normal recolzeu. Es trist com la gent jua amb el seu benestar per fanatismes estupids(i parle de tots)
Pepera - 01/03/2010
MCquique nunca mejor dicho! los socialista tienen mucho que callar y siempre estan ahí para chafar las buenas ideas del p.p, se aferran al problema del agua cuando ellos gobernaron tantos años y este problema ya exístia, y cuando se les decía algo ellos si se iban por los cerros de úbeda, lo que pasa aquí es que les fastidia las buenas ideas del p.p y ya no saben a que acogerse, también se puede observar que las verdades como puños les ofenden y saltan sin argumentos y sin saber que decir.

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿Qué abunda en el desierto? Arena, agua, gas o árboles
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

ComentarioAntes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.
*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal
Página optimizada para navegadores Mozilla Firefox, Internet Explorer y una resolución mínima de pantalla 1024 x 768 px.