Article d’opinió de Pedro Domínguez Gento
“Tenim una jardineria inadequada, a voltes erràtica, plagada d'errors i sense planificació de futur”
Natura
Els arbres absorbeixen el CO2, frenen l'escalfament global, alliberen oxigen, filtren l'aire, l'humidifiquen, eliminen partícules contaminants, redueixen el nivell de soroll, donen ombra, refresquen durant l'estiu, serveixen de refugi a les aus i demés fauna, etc. etc. Per tant els parcs, zones verdes i arbres aïllats dels nostres municipis tenen una gran importància per a la nostra qualitat de vida, com més i millor arbrat tinguem més agradables i sanes seran les nostres ciutats.
No obstant açò, generalment sol ser un tema d'interès secundari o menor per als regidors i en poquíssims dels nostres municipis aconseguim els 10 m2 de superfície verda per habitant que exigeix la Llei d'Ordenació del Territori; fins i tot es dóna la picaresca d'afegir com a superfície verda àrees que estan tocant però fora del casc urbà, a Alzira per exemple tenim així l'Hort de Redal i la Muntanyeta... D'altra banda abunden les places amb la seua superfície majoritàriament desarbrada i el sòl de pedra, marbre o formigó, places de les quals fugim durant l'estiu perquè, igual que l'asfalt, acumulen una calor sufocant i damunt resulten més cares que les places arbrades, encara que de vegades sembla ser això el que busquen...
I respecte a la qualitat i l'encert, també deixen molt que desitjar perquè els nostres jardins solen ser improvisats, artificials... Fets per exemple amb gespa, que necessita regs diaris a l'estiu, precisament quan menys aigua tenim; o amb palmeres, que són africanes (l'única palmera autòctona és el margalló) i la plaga també exòtica del morrut roig està acabant amb elles; i ara amb tarongerets, que ja en tenim de sobres als camps dels voltants i que amb prou feines donen ombra durant l'estiu, a més de necessitar massa manteniment.
En general hi tenim una jardineria inadequada, a voltes erràtica, plagada d'errors i sense planificació de futur per a completar i ampliar les zones verdes amb les espècies més adequades; amb l'agreujant d'utilitzar sistemàticament plaguicides... Verins com el clorpirifos que s'utilitza contra el morrut, que al final no poden amb ell i s'acaba tallant les palmeres, després de malgastar molts milers d'€ i de contaminar voreres, places i jardins. O com l'herbicida glifosat/roundup, molt utilitzat per a matar les herbes adventícies en parcs i jardins; un verí classificat per la pròpia OMS com a probablement cancerigen i causant de limfoma no-Hodgkin, a més d'estar relacionat directament amb d'altres malalties greus com malformacions congènites, danys en el sistema nerviós, insuficiència renal, etc.; de fet el glifosat ha sigut prohibit ja en països com Mèxic, Rússia, Holanda, ...
És realment increïble, i açò mostra el desinterès i la ignorància dels responsables públics, que s'utilitzen aquests verís en zones d'accés públic diari; més encara quan hi ha xiquets, embarassades, malalts i majors, que són summament sensibles als tòxics i passen al costat, per damunt o per sota dels arbres o dels sòls tractats; i també pels propis jardiners, que s'exposen reiteradament a tals verís. Sobretot quan existeixen alternatives fàcils, en el cas del clorpirifos es pot substituir per tractaments ecològics, com el Bacillus thuringiensis, encara que millor seria plantar arbres ben adaptats als nostres ecosistemes, que es defensen sols contra les plagues. I el glifosat/roundup és més fàcil de substituir perquè les herbes adventícies es poden segar mecànicament quan tenen una grandària excessiva; en comptes de segar tant la gespa, que a voltes la tallen quan no mesura ni tan sols 10 cm, es pot deixar que cresca una mica més (o millor substituir-la per aromàtiques) i en l'interval es poden segar les adventícies, amb la qual cosa tampoc resultarien més costoses de controlar.
Per tots aquests motius, i després d'anys de criticar públicament la contaminant jardineria actual sense que els responsables de l'Ajuntament feren cap cas, a Alzira s'ha denunciat davant la Fiscalia d'Àrea a l'empresa encarregada dels jardins, a la regidora de jardins i a l'alcaldessa per delicte contra la Salut Pública en utilitzar glifosat/roundup en zones d'esplai públic i immediates, per les quals passegen i juguen xiquets, embarassades, persones majors i també animals de companyia que els seus amos trauen per aquests parcs i jardins. Com a única precaució ací simplement han col·locat unes fotocòpies informatives sobre aquesta aplicació, amb el nom de l'herbicida i el període de seguretat, sense posar la data del tractament ni donar més informació als usuaris; tampoc han tingut en compte el termini de seguretat de 21 dies, de manera que polvoritzen al matí i a la vesprada ja passegen al costat o damunt mateix adults, xiquets i mascotes; per a haver respectat aquest període de seguretat haurien d'haver tancat el parc i els jardins on han polvoritzat el glifosat durant aqueixos 21 dies, cosa que òbviament no ha ocorregut.
En definitiva, necessitem més arbres i jardins, però adaptats al nostre clima mediterrani sec i calorós, espècies com les de les nostres muntanyes: carrasques, gal·lers, fleixos, arboços, pins pinyers, savines, aromàtiques, etc., fins i tot garrofers, oliveres i ametlers aprofitables; que a penes necessiten aigua i manteniment, ni res de veríns o herbicides, els quals haurien d'estar prohibits almenys en les zones urbanes. Cada Ajuntament hauria d'elaborar un Pla de Jardineria Ecològica Mediterrània i obrir una borsa de treball rotativa, amb una bona i eficient gestió pública, que ensenye i ocupe a més gent aturada.
El Seis Doble no corregix els escrits que rep. La reproducció d'este text és literal; fidel a les paraules, redacció, ortografia i sentit de l'autor/s.
Añadir un comentario