Resultaria molt útil per a fomentar la conservació i valorització i aprofitament del nostre patrimoni ecològic, històric, cultural i gastronòmic
Una Via Verda és un traçat abandonat del ferrocarril que es recupera com a camí per a ciclistes, vianants i d'altres usuaris no motoritzats.
A Espanya hi ha més de 100 Vies Verdes en funcionament. Les del Carrilet I i II a Girona, amb 54 i 39 km respectivament, són visitades per un milió de ciclistes cada any.
I al País Valencià en tenim unes 14. La més llarga de les quals és la Via Verda d' "Ojos Negros", amb 68 km entre Torres-Torres (València N) i Barracas (Castelló S), i tal ha sigut el seu èxit que l'han ampliat altres 92 km fins a més enllà de Teruel...
Ací a la Ribera i la Safor tenim la plataforma de l'antic Trenet que anava des de Carcaixent fins a Dènia, que està pràcticament abandonada i sols la utilitzen en alguns trams els camperols veïns, però encara resulta aprofitable en més de la meitat dels 20 km del seu recorregut entre Carcaixent i Tavernes.
Amb un mínim de pressupost per adequar-la, comprar els trossos que s'han menjat alguns camps i rodejar algunes construccions que s'han ficat al damunt, sens dubte podríem recuperar-la i convertir-la en una Via Verda molt apropiada per a connectar els pobles de la Ribera Alta del Xúquer amb els de la Valldigna i les platges de la Mediterrània. A la inversa també serviria perquè els ciutadans de la costa i milers de turistes pogueren vindre en bici o a peu a la Ribera.
Tal vegada, en una segona fase podria recuperar-se el tram entre Tavernes i Gandia, i el d'Oliva a Dénia, el de Gandia a Oliva ja està recuperat i actiu.
La Via Verda Ribera-Safor resultaria molt útil per a fomentar el cicloturisme, les cases rurals, el desenvolupament local, el transport sostenible, la conservació i valorització del nostre patrimoni ecològic, històric, cultural, gastronòmic, etc. Tot això pràcticament amb impacte zero, perquè la transformació ja està feta, i amb molt menys despeses de les que costa qualsevol carretera, amb la possibilitat d'aconseguir ajudes de fons estatals i europeus per l'interès ambiental i comunitari del projecte, de forma que als ajuntaments implicats a penes els costaria res.
Per tot això estem recollint signatures per a demanar la recuperació de l'antiga vieta i en dues setmanes hem aconseguit ja més de 1.000, però en volem moltes més per a tindre més força i aconseguir que finalment es faça. Així doncs, continuem la tasca i demanem la col·laboració de tots aquells que estiguen d'acord amb la nostra proposta.
Pedro Domínguez
El Seis Doble no corregix els escrits que rep. La reproducció d'este text és literal; fidel a les paraules, redacció, ortografia i sentit de l'autor/s.
Comentarios de nuestros usuarios a esta noticia
El tram que transcorre pel terme d'Alzira desde la trinchera del Portijol fins el pont de l'Estret esta recuperate i es utilitzat per la Ruta dels Monestirs...
Ojala segerà com diu nando, el tram en el terme d'Alzira desde que s'inagurà en l'any 2005 esta abandonat, no s'ha fet cap actuaciò al tram, es impossible arrivar fins al pont de l'estret ja que hi han xalets que han ocupat els terrenys de la vieta( no mès va fer una adecuaciò l'ajuntament de la barraca al seu terme), desde la trinchera fins al monestir hi han ponts per reconstruir, lo que voldràs dir nando es que se va obrir una senda parale.la per a la ruta dels monestirs , pero la vieta sols es xafa desde que pases el monestir d'aigues vives fins al parc(antiga estaciò) de la barraca. Torne a dir-ho el abandonament tant per la mancomunitat de la ribera com per els diferents ajuntaments del xicotet tram que va fer l'ajuntament de la barraca es TOTAL: podem trovar montons de ripio en el recorregut, els pilons per a impedir l'accès als vehicles arrancats, les baranes de fusta dels pontets resecanse i podrinse , enclatjes dels postes de la llum solts, clots, fem, l'ajuntament de la barraca va tirar allì asfalt que li sobrà...Una llàstima.
Añadir un comentario