Viernes, 19 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.223 Año: 18 Noticias: 45.856 Fotografías: 108.842 Comentarios de usuarios: 125.569
EL SEIS DOBLE
jueves, 27 de noviembre de 2014
Clic en la foto para ampliar

L’empresari Enrique Ortiz, imputat en Gürtel i Brugal
Ver imágenes de esta noticia
1

 Els regals

Sixto Ferrero - L’opinió d’un taciturn, articles per a la reflexió cívica


 

.-000324

No sé ben bé si era una practica estesa, com tampoc recorde quin dia i en quin moment ens vam adonar que fer aquell regalet nadalenc a la tutora del col·legi era una pràctica habitual que no portava enlloc. De menut, els pares convençuts per l’acció i decisió d’altres pares, ens donaven un dia un mocador embolcallat, una caixeta de bombons,.. “avui és el dia que li donaràs el regal”, ens deien. Era el dia abans de marxar a casa per les vacances nadalenques. La tutora els rebia de bon grat, i a poc a poc la taula s’omplia de caixes, bosses,... decorades amb cintes roges, paper gouache,..., els obria i anaven passant. La dona rebia regals de tots, uns més grans altres més menuts, dels rics i dels pobres, com manava la tradició, els alumnes, com aquells pastors de Betlem, portaven al seu messies el detall, aleshores una gallina o un xaiet, a l’escola uns bombons, una botella de mistela, un mocador,... o unes arracades aquells més adinerats.

Els xiquets pledejaven per decidir qui li portava el regal més car, important, impactant, el més influent, el que li causés més emoció a la tutora. Qui anava a pensar que aquell regal, habitual, normal, jerarquitzat podia semblar un acte de suborn, de condicionament, de buscar el favor il·legítimament? Ningú ho pensàvem, com he dit, era una pràctica d’allò més habitual. Establerta en el funcionament del col·legi, una regla no escrita, però d’obligat compliment. Aquells que gosaren saltar-se-la... ho tenien clar, els pares, des de fora ja feien les sentències i els xiuxiuejos adients: aquell no porta regal.

Ningú de nosaltres no diem que aquell desori cap a la tutora anés a influir negativament en les qualificacions, en les notes. Cap de nosaltres creava el paral·lelisme entre un regal amb un corresponent augment de nota, o, posem per cas no dur regal suspendre o, allò més ignominiós, si el regal no li agradava baixaria unes dècimes la nota final? El regal, com he dit habitual, era des de les nostres ments de xiquets innocents, amb la millor de les intencions: fer el que feien tots.

Ara, com he dit, no recorde quin dia vaig decidir deixar de fer regals a la tutora, no sé si en tercer, quart, quint,..., no sé. Allò que sí recorde és que ho vaig deixar de fer perquè creia era una pràctica arcaica, pagar en forma de regal per agraïment a que m’ensenyaren, per molt bé que em caigués la tutora i molt bé que hagués fet el seu treball. Carai! si estava en el meu dret a ser educat dignament. Estic molt orgullós de recordar que vaig ser jo qui vaig decidir deixar de fer regals a la tutora, per arcaic i innecessari.

I vol dir l’empresari Ortiz, imputat en Gürtel i Brugal, qui ha declarat que duu anys, dècades, fent regals als alcaldes i polítics per Nadal com un acte habitual, que a més ha reconegut que encara en fa, bé que ara diu que són targetes i no pernils, que aquests regals no són per pujar nota al final de curs, per molt estesos i habituals que estiguen? I qui diu pujar nota, és aconseguir contractes i licitacions públiques.

Per això a Alacant, un de cada cinc euros que paguen d’impostos van directament al compte de l’empresari Ortiz, malgrat estar imputat.

A tot això, no he volgut entrar en el fet tan meritori de regalar un bon vi, o un bon whisky o conyac, al metge que t’opera de fimosis. I qui diu fimosi, posem per cas al cirurgià que extirpe aquest càncer, i qui diu protuberància cancerígena, diu mafiosos com l’Ortiz; què regalaria aquest paio a la tutora del col·legi?

Sixto Ferrero

 
 
 

El Seis Doble no corregix els escrits que rep. La reproducció d'este text és literal; fidel a les paraules, redacció, ortografia i sentit de l'autor/s.

 

 
                          
 .-000162                                                                                                                        .-000130
                           
 .-000213                                                                                             .-000267
                           
.-000277                                                                                      .-000182




El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

ArticulistasSixto Ferrero
Opinión

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal