Miércoles, 15 de enero de 2025 Edición diaria nº 6.494 Año: 18 Noticias: 47.424 Fotografías: 110.597 Comentarios de usuarios: 126.412
EL SEIS DOBLE
domingo, 12 de octubre de 2014
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1

 Era per fam i males collites

Sixto Ferrero - L’opinió d’un taciturn, articles per a la reflexió cívica


 
 .-000325

Hi ha una lleugera diferència entre la celebració de la diada d’una comunitat autònoma i altra. Al remat, tret d’una, Catalunya o dues, País Basc, la resta sembla s’han institucionalitzat sota l’aixopluc de la desafecció generalitzada, tot això per no parlar de pura ignorància. Després d’assaonar-me amb uns dies com s’ha celebrat el 9 d’octubre arribe a la conclusió, que la gent encara no sap massa bé que es celebra. La gent em fa la cosa, generalitzant, hi haurà qui sí ho sap però, posem per cas els centenars de veïns del carrer Rei en Jaume del meu poble, no ho saben. Aquests per exemple, o els de moltes altres viles, creuen que el dia 9 d’octubre, és la celebració de la constitució de les corts regionals. Tal qual se celebra per exemple i posem per cas, a Castella-La manxa o Extremadura, o Castella La vella, i fins i tot Madrid té una diada geocèntrica, per definició no és una regió, si no la seu de la capitalitat d’Espanya, i concentra l’esforç en allò de defendre Madrid, la capital, de l’invasor francès el 2 de maig.

Això de les diades es va fer per reconèixer, un pèl, les nacions històriques, sota el paraigua de la Constitució del 78. Aleshores, reconèixer lleugerament, que hi havia regions on tenen una història, obligava a crear una història paral·lela per a les que no la tenien. Ben bé no la tenien com a independents, com a pobles autònoms, i es va crear la diada commemorativa de la constitució de les corts regionals on fan una xarrada institucional, quatre balls típics, una cercavila d’exhibició de forces regionalistes, reconstruïdes per a l’ocasió, i un dinar per als governants, els vilatans de la regió ja s’ho faran, a casa, com un dia més, però festiu.

Diu la font històrica que en el centenari de la conquesta de València el 9 d’octubre de 1338, assolava una fam tan profunda que aquell mateix dia es va preparar una processó per tal de demanar a Sant Dionís que minvés la gana, o augmentés les collites que feia temps eren minses, escasses. Es va requerir la presència del rei, aleshores Pere el Cerimoniós, sembla s’hi trobava a València, perquè feia uns dies havia jurat els furs, però va declinar la invitació per motius de salut. Aleshores, els prohoms van substituir la persona del rei, necessària per a una processó cívico-religiosa, pel seu estendard. L’estendard reial. Aquest, simbolitzava la persona i la llei del rei.

Allò, certament, no va servir de res, el prec a Sant Dionís, ara seguim patint fam i desídia, i el camp, malgrat que brota no dóna ni per a passar cassa. La gana, i la desgana provocada, ens ha ennuvolat la vista, i la consciència, i allò més complex, ens ha fet oblidar la història i l’hem substituïda per altra que alegrement hem deixat que ens encolomen.

Aquell rei, no havia jurat la Constitució Espanyola, ni la constitució de cap Cort Regional, si no la legislació foral del Regne de València, d’un país lliure, que només es devia al rei (i els senyors feudals, en cas de ser vila de senyor), i la pregària era per demanar què menjar, que la cosa pintava negra. Amb els anys de bonança la cosa prengué un gir d’adhesió, cap a la monarquia. La processó prenia un caire cívic i oblidava la religiositat. Era un dia per enaltir el rei i els seus predecessors conqueridors. En arribar la Nova Planta, s’eliminen els reis predecessors i s’instaura un de nou, aquells senyors i els seus corregidors i capità general s’encarregaren de mantindre l’exaltació cap al nou rei borbó, però el poble durant anys s’hi resistia a oblidar els reis de la seua branca (i si volen es llegeixen De bello rustico Valentino, on poden corroborar-ho de veu de Miñana des del “borbonisme”. Hi és a les biblioteques)

Bé, tot això ara ningú, vull dir del poble planer, els de carrer de volta de processó cívica del meu poble, sembla que ni ho saben ni ho volen saber, ni els interessa gens ni mica. Han convertit, i hem deixat que convertisquen, una celebració amb una història, més o menys afortunada, però nostra, en una celebració de l’aniversari de constitució de Corts Regionals, tan fa li digues Extremadura que València. Aleshores per a què? si als pocs dies ja celebren a Madrid l’aniversari de totes les regions.

Allò que tampoc hi havia a la processó cívico-religiosa de 1338 eren nazis amb pancartes tan cridaneres amb frases tan eloqüents (o incongruents) com: «aborto genocidio»; adornada amb una esvàstica. Definitivament la història ens importa un rave i qui no es crea una història paral·lela és perquè no vol. No sé si serà la darrera processó cívica que veure’m amb nazis campant a pleret, però ni que fos per un dia, ja ens estaria bé un poc d’amor propi, ni que siga per la gana o contra el desgovern.

Sixto Ferrero

 

El Seis Doble no corregix els escrits que rep. La reproducció d'este text és literal; fidel a les paraules, redacció, ortografia i sentit de l'autor/s.

 

 
                          
 .-000228                                                                                                                                 .-000079
                           
.-000179                                                                                                                                           .-000065
                           
.-000261                                                                                                                          .-000100

 

 

 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

ArticulistasSixto Ferrero
Opinión

Comentarios de nuestros usuarios a esta noticia

Graciamaría - 12/10/2014
Es una verdadera pena que en Alzira se haya perdido la celebración del día de la Comunidad Valenciana, que hace tan solo unos pocos años si se celebraba con todos los honores y con procesión cibica incluida. Fue llegar el PP al poder y desaparecer esta celebración. Ya sabemos el poco cariño que el Partido Popular tiene por las cosas que hacen referencia a la personalidad y idiosincrasia del pueblo valenciano. Pero también es cierto que los alcireños demuestran poco interés por su cultura y su historia, pues en un día tan importante para todos los valencianos no he visto ni una sola bandera Señera en los balcones de la ciudad, y ya no digo en los edificios públicos que dependen del Ayuntamiento (Casa de la Cultura, Nueva Biblioteca, Museo Municipal, Archivo Municipal, etc, etc, etc...)
Y es una verdadera pena, porque un pueblo que olvida su pasado y su historia, es un pueblo sin futuro.
Magnifica foto de la estatua yacente del rey Pedro III el ceremonioso, en el panteón real de los monarcas de la corona Catalano-Aragonesa, del Monasterio de Santa María de Poblet.
ELENA - 12/10/2014
Hi ha un error al peu de foto. La imatge és la de la tomba de JAUME I al Monestir de Poblet.
Juan - 12/10/2014
En el mismo panteón están Jaume I y Pedro el Ceremonioso. Buscando 'Pedro el Ceremonioso' aparece la figura de la foto. Es muy fácil caer en el error.

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal