Sixto Ferrero | L’opinió d’un taciturn, articles per a la reflexió cívica
Durant l’estiu com que fa calor i baixa la intensitat política diària, alguns partits s’inventen coses rares. Tan rares com això de les trobades, circumloquis, o escoles d’estiu. Això no és altra cosa que una manera desenfadada de reunir les bases per a poder seguir amb la tensió dialèctica, un entrenament —o entreteniment— amb espàrrings que mostren interès per aprendre del líder i ofereixen nul·la objecció, sinó ben bé aplaudiments ensordidors, algun que altre vitol i somriures estivals. El líder, es presenta davant l’auditori desproveït de l’estretor a la glotis de la corbata, la jaqueta constreta i fins i tot alguns poden abillar-se amb camisa de màniga curta i pantaló de lli. Texans, samarretes reivindicatives amb missatge social o amb el grup musical de referència o de gust, tan fa, l’estiu es brinda a la desimboltura, poc més que disbauxa col·lectiva, tan mediterràniament, com deia l’espot de la cervesa.
Enguany no serà menys. També es duran a terme els cursos accelerats de política per a futurs líders, subalterns i subalternes, secretaris i secretàries generals i presidents i presidentes de partit. Aquests cursos d’estiu, si més no afavoreixen la literatura periodística, almenys ens mantenen entretinguts llegint ponències, declaracions, discursos... tenim de que escriure bàsicament i la cosa no defallirà. Enguany el curs d’estiu per a futurs líders del PP em desperta recel. No està adreçat per a ningú que vulga ser alcalde o alcaldessa. No és per a qui tinga aquestes aspiracions, aquests no cal que facen el curs d’estiu. Ni li ensenyaran res, ni cal que aprenga res per a ser alcalde o alcaldessa.
Antuvi, supose, que en aquests cursos els ensenyaven a negociar, a cedir i tancar pactes, a tòrcer el braç i mantindre-lo ferm,..., bàsicament a fer política mantenint-se dins dels límits de la democràcia moderna. És a dir a coalicionar, mantindre l’status quo per a que tothom, votants i no votants, se senten representats per l’alcalde o alcaldessa que els corresponga per sufragi universal. Açò ja no ho impartirà el PP en els seus cursos d’estiu. Durant aquet curs tractaran sobre com traure una llei per tal que governe l’alcalde o alcaldessa més votats, per tant anul·laran la coalició, el negociat, el cedir i mantenir-se ferm, bàsicament fer democràcia, debatre i treballar pel bé col·lectiu. Això ho han nomenat: elecció directa d’alcalde (no hi ha femení). Per què treballaran això en el curs d’estiu del PP? Perquè fins ara mantenien unes majories absolutes a la pràctica totalitat dels ajuntaments importants de l’estat, però les enquestes que el PP rumia i mastega li diuen que el xou s’acaba i que València i Madrid poden caure cap a l’esquerra amb una simple i tossuda coalició de partits i, això, no es pot permetre.
No és pot permetre democràticament? No. El PP ha de governar sí o sí, i si les eleccions de 2015 indiquen que no ho faran, ara durant el curs d’estiu ho treballaran des de la base, ja canviaran la llei al Parlament, total cada vegada més fa olor a tardofranquisme, perquè ara designen l’alcalde des de Madrid tampoc no és res fora de la quotidianitat d’un estat centralista. Però canviar les regles del joc a mesura que la cosa no m’afavoreix no serà atemptar contra la democràcia? Potser, però això només es farà a l’escola d’estiu, i ací només van els qui ho han suspès tot durant l’hivern, els que no estudien i els poc aplicats.
Els demòcrates, no necessiten escoles, si no poder i si potser absolut, millor.
Sixto Ferrero
El Seis Doble no corregix els escrits que rep. La reproducció d'este text és literal; fidel a les paraules, redacció, ortografia i sentit de l'autor/s.
Añadir un comentario