Viernes, 19 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.223 Año: 18 Noticias: 45.859 Fotografías: 108.846 Comentarios de usuarios: 125.571
EL SEIS DOBLE
jueves, 26 de junio de 2014
Clic en la foto para ampliar

Una part del sèptim continent
Ver imágenes de esta noticia
1

 El sèptim continent
Article d’opinió de Pedro Domínguez

“El seu origen lògicament està en les ingents quantitats de plàstics que genera aquesta societat de consum”


 

https://www.elseisdoble.com/uploads/image/FOTOS%20FIJAS%20EN%20SECCIONES/Pedro%20Dom%C3%ADnguez%20Gento%20%28red%29.jpgNatura

-----------------------------------

Pedro Domínguez Gento

 

Tots sabem que existeixen els sis continents clàssics: Europa, Àsia, Àfrica, Amèrica, Austràlia i l'Antàrtida, coincidents amb les grans plaques tectòniques que han descobert els geòlegs. Però heus ací la sorpresa, ara resulta que nosaltres mateixos, sense saber-ho, hem creat un altre continent, el sèptim...
Fa ja uns 20 anys que es va descobrir al Pacífic Nord, dins la seua circulació de corrents oceànics, una immensa acumulació de deixalles sòlides, constituïda majoritàriament per plàstics, que abastava un àrea de 1.400.000 km2, sis voltes la superfície de França. I en assabentar-se, alguns graciosos l'anomenaren el sèptim continent.

El seu origen lògicament està en les ingents quantitats de plàstics que genera aquesta societat de consum, una part dels quals son arrossegats als rius i mars i surant a la deriva van circulant fins acumular-se en els vòrtex dels corrents oceànics. A estes altures, els plàstics també s'acumulen als altres oceans.

La sopa de plàstic, a més de la seua odiosa imatge, causa estralls entre la fauna marina, que confon els residus amb el plàncton o d'altre aliment i se'l traga innocentment o s'enganxa amb les anelles i ampolles, patint una sèrie de problemes que en molts casos acaben matant milions d'aus marines, peixos, tortugues, etc.

Sembla mentida que passen estes coses, veritat? Que el simple fet de tirar una bossa o un embolcall de plàstic o qualsevol altre objecte semblant puga arribar a 10.000 km de distància i acabar cruelment amb la vida d'algun animalet. I quasi ni ens assabentem, de fet jo mateix ho vaig conéixer fa sols un any, molt després del que es va descobrir el problema, perquè aquesta informació no és prioritària per als mitjans de comunicació de masses, el prioritari és el futbol i l'aristocràcia, el pa i circ. Homo sapiens?

¿Les solucions? Fàcils, prescindir dels plàstics innecessaris i reciclar tots els altres, mai llançar-los a terra ni als abocadors. I algun dia, les organitzacions internacionals hauran de ficar-se d'acord per a descontaminar aquestes àrees que estem degradant a nivells increïbles. Així, el sèptim continent, inútil i perillós, acabarà desapareixent.

 
 
www.homosapiens.es  
 

 
              

.-000144                                                                    .-000131

 

 

 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

ArticulistasPedro Domínguez Gento
Opinión

Comentarios de nuestros usuarios a esta noticia

Pedro - 26/06/2014
Ací teniu un parell de curts per si voleu vore imatges explicatives:

https://www.youtube.com/watch?v=ItwnHCzM9wc

https://www.youtube.com/watch?v=M-UnMZRYEKU
Rafael Clari - 27/06/2014
Certament. El plàstic és un problema en la societat de consum actual.
La nostra societat pateix d'excés de consum per part del mal anomenat primer món.
Encara hi ha qui erròniament pensa que la solució a la crisi és incrementar el consum. No entenen que significa la sostenibilitat.
El plàstic és barat de produir, però ens surt a tots molt car de tractar o d'eliminar.
Caldria conscienciar la gent "NO" sobre el reciclatge, sinó sobre el consum racional. I el consum del plàstic és irracional i inconscient.
Lamentablement, les campanyes dels mitjans de comunicació se centren en el reciclatge i no en la reducció del consum que és impopular entre usuaris i empreses.
Si cal somiar, somiem amb un món en què la gent consumeixi el necessari. En el qual valorem en comprar un producte pel seu impacte sobre el medi.
Lamentablement no se'ns s'indica a l'envàs de plàstic el dany mediambiental que suposa. No estaria malament saber quines són les conseqüències de cada quilo de plàstic en forma d'envasos que se'ns ofereix.
No tots els fabricants són iguals. N'hi ha que volen vendre a qualsevol preu, però també n'hi ha que comencen a ser conscients, que reduir els envasos pot ser ecològicament correcte a part d'econòmicament rendible.
alziro - 27/06/2014
Si França és més gran que Espanya i Espanya té 500.000km2, no entenc com la "gran taca", amb 1.400.000km2, és sis voltes com França.
Rafa - 27/06/2014
Efectivamente la superficie de Francia esta estimada en unos 675.417 km².
Si consideramos únicamente la Isla de basura, como sugiere el autor, como la sopa de plástico situada en el giro oceánico del Pacífico norte de 1.400.000 km² ,en uno de los cinco grandes giros oceánicos, es cierto que es muy exagerado. Se trata de poco más del doble de la superficie de Francia (2,07 veces).
Eso no deja de ser horrible, pensemos en todos los recursos que consumimos que proceden del mar. Consideremos la cantidad dispersa y podemos intuir que se trata de una superficie total no muy inferior de la que cita el autor.
Pedro Domínguez Gento - 28/06/2014
Accepte la correcció.
Les xifres no estan clares perque, segons la wiki:
"El tamaño de la zona afectada se desconoce, aunque se estima que va desde los 700.000 km² hasta más de 15 millones de km² (del 0,41% al 8,1% del tamaño del océano Pacífico). El área puede contener cerca de 100 millones de toneladas de desechos. También se ha sugerido que la mancha podría estar constituida por dos zonas de basura vinculadas." http://es.wikipedia.org/wiki/Isla_de_basura
Per tant aquest 7m continent, que no té res a vore amb la mítica Atlàntida, pot tindre una superfície equivalent a 1 o 22 voltes la superfície de França...
I potser hi ha més illes de plàstic pels oceans...
Però que siga una o altra magnitud, com diu Rafa, no lleva que es tracta d'un fet realment horrible, que embruta una part gran de la Terra i causa la mort de milions d'aus, peixos, rèptils, etc. cada any. I mostra fins a quin punt som d'irresponsables els Homo sapiens i d'insostenible aquest model de societat...
alziro - 28/06/2014
Gràcies per l'aclaració senyor Domínguez.
Pedro - 04/07/2014
No se admiten comentarios en mayúsculas.

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal