Jueves, 18 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.222 Año: 18 Noticias: 45.843 Fotografías: 108.825 Comentarios de usuarios: 125.569
EL SEIS DOBLE
miércoles, 19 de febrero de 2014
Clic en la foto para ampliar

Toni Cantó
Ver imágenes de esta noticia
1

 Un futur amb problemes d’encaix

Sixto Ferrero | L’opinió d’un taciturn, articles per a la reflexió cívica




.-000253

I Toni Cantó, sembla, s’ha decidit. Serà candidat a la Generalitat (almenys això assegura un periòdic de Madrid, on viu el senyor Cantó). I tot apunta que al PSPV- PSOE li va bé això, perquè els números els quadren. És a dir que el senyor Puig i el senyor Cantó, és a dir al senyor Rubalcaba i a la senyora Díez els ixen els comptes, és a dir un bipartit del PSPV-PSOE amb EUPV, amb suport d’UPyD per a fer governable la cosa pública. I no sé com s’ho faran amb tanta ideologia contraposada, distanciada i irrenunciable per cadascun dels partits. I què té a dir EUPV? Tan bon punt això és possible?, és a dir, EUPV farà lligues amb UPyD? O amb el PSPV-PSOE? (a qui li queda tan poc de PSPV i més de PSCV de Luna i Alarte) No serà això un suïcidi per a EUPV, o una desdita, o una traïció, o una xafada de cara a la dignitat, que tan costosament s’ha treballat el senyor Cayo Lara, a base de fer poble, de fer quilòmetres per recobrar representativitat entre l’electorat, per a aconseguir confiança i redirigir el camí d’un partit el qual encara, avui, molts titllen de comunista marxista-leninista (ells s’han definit diverses vegades com a comunistes europeus), no serà això una alta traïció, el veure’s lligat a UPyD, en un futur govern de la Generalitat?

Tot passa per deixar fora Compromís. Deixar-lo fora és l’objectiu del senyor Puig, el qual encara no s’ha adonat que amb això només beneficia a l’oposició, és a dir al PP, a més encara està per veure que farà Compromís i que fa el PSPV, l’objectiu dels quals és deixar un PP a qui tot apunta s’asseurà a la banca opositora i que el PSPV-PSOE vol que ho faça amb Compromís. I què viabilitat en el temps pot tindre un govern del PSPV-PSOE amb EUPV amb pactes d’UPyD? Bomba explosiva cada cinc dies, o tres, o dos o a cada instant, de no ser que EUPV renuncie a tot. I a tot vol dir a tot allò que ara estan fent, i tan ben fet, persones com Ignacio Blanco o Marga Sanz. Tan bon punt Blanco acceptarà els designis de Cantó? Perquè el senyor Puig acceptarà qualsevol cosa per tal de dir a Madrid: «què hi ha d’allò que em toca! Que jo he recuperat València!». Que al cap i a la fi és el que els interessa a aquests partits que al darrere porten la falca de PSOE, o PP, o UPyD, donar comptes a Madrid que es on es decideix el futur dels territoris perifèrics i dels seus governants si volen arribar a cotes més altes (un ministeri, una alt càrrec ministerial o una bona paga vitalícia).

Si no recorde malament el senyor Puig i el senyor Blanco parlen un valencià escolàstic prou decent, almenys molt més decent i escolàstic que el que fan servir Ciscar, Castellano, Bellver i... tota la «trupe de lingüistes». Amb això de decidir de llengua i sobre llengua, recorde una frase del filòsof Gustavo Bueno, senyor gens sospitós sobre la llengua d’Espanya (ni res que tinga a veure amb nacionalisme que no siga l’espanyol), el qual durant un curs de filosofia de la música, l’any 2007, al conservatori superior d’Oviedo, va començar dient: «és mentida això que diuen que la filosofia no serveix per a res, ni que no cal estudiar-la als centres educatius, perquè no té una funció clara, ni pràctica en la societat actual. Això és completament fals, perquè tothom en un moment o altre hem dit que la meua filosofia de vida és..., o jo això m’ho prenc amb filosofia..., o veiem com la paraula filosofia s’aplica a coses que a priori i aparentment no en té com quan diuen la filosofia del futbol,...» I va acabar afirmant el senyor Gustavo Bueno: «Tothom té un filòsof dins del seu interior. Per això la filosofia és irrenunciable» Doncs això passa a València, que cadascun tenim un filòleg dins de nosaltres, i molts ens aventurem a fer definicions i diagnòstics, de llengua, sense saber parlar-la, almenys escolàsticament, però ens aventurem, ens mullem, que no diguen que no tenim decisió política i prenem decisions arriscades en moments de dificultat. Tothom és filòsof, tothom és lingüista.

Acabant em ve un problema d’encaix, com s’ho faran quan senten parlar el senyor Cantó, d’UPyD, en català, perquè ell, resident a Barcelona durant anys, parla català perfectament, o es que pensa anar traduint cada dia, o necessitarà intèrpret, o una orellera? L’atacarà el PP per ser unionista de llengües? Acceptarà Puig les imposicions de Díez des de Madrid, a més a més de les que li exigirà Rubalcaba (o qui governe el PSOE)?. Blanco i Sanz s’han pensat realment anar de la mà d’aquesta gent? Espere que les europees posen al descobert l’escenari del futur. Estic desitjant-ho.

Sixto Ferrero

 

El Seis Doble no corregix els escrits que rep. La reproducció d'este text és literal; fidel a les paraules, redacció, ortografia i sentit de l'autor/s.

 


                          
 .-000018                                                                                                                                  .-000137

                          
 .-000189                                                                                                                                 .-000084

                          
 .-000123                                                                                                                                  .-000188

 

 

 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

ArticulistasSixto Ferrero
Opinión

Comentarios de nuestros usuarios a esta noticia

Jove - 19/02/2014
Fer un article en base a pura xafarderia, càbales electoralistes i en figures personalistes.
L'únic interessant és si el PSOE realment utilitza UPyD per desfer-se'n d'un possible tripartit, per la resta no sé què pinta la filosofia i la filologia; UPyD és un partit oportunista, podrà justificar qualsevol cosa, de moment.
Sixto Ferrero, millora-ho el pròxim viatge.

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal