Sábado, 18 de mayo de 2024 Edición diaria nº 6.252 Año: 18 Noticias: 46.061 Fotografías: 109.063 Comentarios de usuarios: 125.655
EL SEIS DOBLE
sábado, 4 de febrero de 2012
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1

 EU de la Ribera considera que la polèmica del macroabocador obliga a revisar les polítiques de residus i el Pla Zonal del Consorci Ribera-Valldigna

“La polèmica i rebuig que ha generat en moltes poblacions de la Ribera demostren que no és un projecte que haja nascut del consens o la cooperació entre pobles”


 

 

El Consell Polític Comarcal d’EU a la Ribera Alta, reunit ahir dijous a Alzira, demana de nou al Consorci de Residus Ribera-Valldigna que retire el projecte d’ampliació de la planta de tractament de residus i de la construcció del macroabocador a Guadassuar, que serà aprovat amb tota probabilitat hui. Un projecte que, a més a més, no deixa del tot clara la proposta de la seua ubicació concreta després de l’exigència de l’equip de govern d’Alzira.

EU considera que tota la polèmica i rebuig que ha generat en moltes poblacions de la Ribera Alta (tant dels governs de l’Alcúdia, Massalavés o Benimodo, com les “condicions” posades per Alzira) demostren que no és un projecte que haja nascut del consens o la cooperació entre pobles, i ni molt menys amb la participació ciutadana. Cosa que resulta ineludible per a tot pla de residus.

Per als col·lectius d’EU a la Ribera Alta, les xifres que es barallen en el nou projecte no se sostenen en la realitat. Es diu que només s’ompliria en els 20 anys de vida del macroabocador el 30% de la seua capacitat total (2,1 milions de m3), perquè s’afirma que sols aniran a parar un 40% dels residus urbans que es tractaran en la nova planta de valorització de la comarca. Això de per si faria inexplicable les dimensions del projecte de l’empresa privada, llevat que s’arreplegue fem provinent d’altres zones deficitàries en abocadors. I en cap comarca del País Valencià s’acompleix això (a la Ribera els rebutjos hui per hui són de quasi el 70%).

Però més enllà d’això, per a EU es posa de manifest l’errònia política de residus de la Generalitat Valenciana, que a partir del Pla Integral de Residus regula el Pla Zonal que afecta a la Ribera, així com algunes de les insuficients actuacions del Consorci de Residus Ribera-Valldigna, que porta a terme l’aplicació del Pla Zonal. Aquest pla no contempla la possibilitat de microabocadors, amb un menor impacte i menys riscos que un abocador amb les enormes dimensions proposades (120.000 m2), però segurament no tant rendibles.

I és que les polítiques portades a terme estan enfocades principalment a la gestió dels residus, en els últims anys cedida a empreses privades, però no cap a la reducció de residus. Per a Ivan Martínez, regidor d’EU en l’Ajuntament d’Alzira i membre del Consell Polític Comarcal d’EU a la Ribera Alta: “El gran aspecte pendent són les polítiques de reducció de residus. Hem de caminar cap a la reducció en origen, amb la recollida selectiva, com ara porta a porta. Això faria separar millor els residus orgànics, els faria de més qualitat i aptes com a fem agrícola. Hui per hui, això no passa i quasi tot va a parar a abocadors.”

Per a Ivan Martínez: “A més a més, el reciclatge depèn de forma voluntariosa de la ciutadania, i no es duen a terme més incentius per part de les administracions. Això fa que el seu índex siga molt baix. Cal anar més enllà i potenciar l’ús de materials fàcilment reciclables o reutilitzables (vidres, plàstics més ecològics, etc.) i dur a terme plans sectorials en les indústries, comerços, etc.”

Recordem que des d’EU ens vàrem oposar al Pla Zonal i que en les Corts Valencianes hem presentat diverses al·legacions al Pla Integral de Residus de la Generalitat Valenciana, arreplegant també moltes de les propostes d’associacions ecologistes, que es van rebutjar i una Proposició No de Llei, presentada aquesta mateixa setmana, per a que siga desestimat el projecte de macroabocador en el terme municipal de Guadassuar i la planta de tractament de residus en les actuals característiques i emplaçament.

EU de la Ribera

 

 

                          
.-000013                                                                                                                          .-000032 

                            
     .-000021                                                                                                      .-000057

                           
.-000048                                                                                              .-000068


 

 

 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal