Domingo, 24 de noviembre de 2024 Edición diaria nº 6.442 Año: 18 Noticias: 47.138 Fotografías: 110.280 Comentarios de usuarios: 126.236
EL SEIS DOBLE
sábado, 28 de enero de 2012
Clic en la foto para ampliar

Vicent Camarasa
Ver imágenes de esta noticia
1

 El Dia de l’Arbre?
Article d’opinió de Vicent Camarasa

“L’arbre de l’agricultor valencià no mereix tindre tants miraments, o sí?”


 

Aquesta data va quedar instaurada al calendari de dies assenyalats per a reflexionar de manera anual com es troba la situació dels boscos en general i com estan els nostres més immediats. A més, es dona la circumstància que  el 2011 va ser l’Any Internacional dels Boscos.

L’ésser humà ha alterat de gran manera el cicle del CO2. Per cremar combustibles fòssils, s’han alliberat quantitats inviables de diòxid de carboni a l’atmosfera. Açò es la principal causa responsable del calfament global. L’excés de CO2 a l’atmosfera fa que el calor del sol no pugui escapar de la Terra cap al cosmos.

Temps enrere, vaig escoltar al que avui és regidor d’Agricultura, que deia que el taronger té major capacitat de absorbir CO2 que un pi. Mira per on, meneja molta raó, i reflexione... Per què no fem valdre aquesta qualitat intrínseca al taronger com a valor afegit? Que volem dir amb el valor afegit?

Existeixen nombroses notícies que parlen d’infraestructures per a absorbir el CO2 que certes indústries emeten a l’atmosfera i que per això, paguen un cànon a l’administració pública per aquesta pràctica industrial contaminant. Tanmateix, s’està creixent en investigació i implantació de plantes d’absorció de l’esmentat gas tòxic i per la qual cosa les empreses que gestionen eixes plantes ingressen beneficis econòmics. Per què no fer-ho valdre? Si és mesurable la quantitat de CO2 que transforma l’arbre en oxigen, per què no és un valor més en el debat sobre la PAC (Política Agrària Comuna) al sí de la Unió Europea? Ai els arbres! L’arbre de l’agricultor valencià no te per què tindre tants miraments, o sí?

Tant allò que pretén trobar l’equilibri de les masses forestals (mitjans de prevenció i extinció d’incendis que cada vegada són més precaris), que a la fi són els qui fan possible que gaudim d’aigua i agricultura, és a dir, de vida. Fer rendibles els conreus de cítrics de les nostres comarques és un tema urgent, necessari i d’obligada responsabilitat de polítics i/o amb ganes de treballar. També, parlar de l’arbre del llaurador es parlar del Dia de l’Arbre; perquè els arbres s’han de poder mantindre tant a les masses boscoses com als conreus agrícoles. Perquè també són plantes d’absorció de CO2 sense reconeixement i, quasi segur, amb més rendibilitat mediambiental que les plantes artificials – sobretot si fem una balança despesa-rendiment, sense entrar en el valor personal i, per que no dir-ho, sentimental d’una terra ben cuidada.

La percepció d’uns ingressos per mantindre els tarongers com a filtres de les emissions de CO2 garantiria una justa compensació a la precarietat i la crisi del sector citrícola valencià. A més, i no deixa de ser important, del manteniment del paisatge.

Com a conclusió, com diuen treballs sobre aquesta qüestió, “depenem de les plantes per contrarestar l’efecte hivernacle. Per tant, la solució al canvi climàtic passa necessàriament per la conservació de la major quantitat possible de zones amb vegetació. Hem d’optimitzar la seva capacitat de captació amb la millora de les pràctiques agronòmiques i amb la utilització dels subproductes. D’altra banda, l’alta capacitat d’adaptació que tenen les plantes i que els ha permès resistir grans canvis al llarg de milers de milions d’anys, ha d’utilitzar com a base per a estudis científics que ens permetin avaluar la situació de la nostra agricultura a les condicions climàtiques futures.

Per tot això, els resultats trobats incideixen sobre la necessitat de conservar els sistemes agrícoles amb grans aportacions hídriques que determinaran un increment en la biomassa agrícola i per tant una major captació de CO 2 atmosfèric. Tot això amb el compromís de reutilitzar els subproductes per obtenir energia, fertilitzants i fins i tot l'aigua retinguda en els òrgans o teixits de la planta no utilitzats.”

Vicent Camarasa

Representant de Compromís per Alzira al Consell Local de Medi Ambient

 
 
 

 

                          
 .-000112                                                                                                                                  .-000079
                          
.-000021                                            .                                                                                                .-000065
                           

.-000071                                                                                                                              .-000072


 



El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Comentarios de nuestros usuarios a esta noticia

Tío Canya - 01/02/2012
Molt bon article. Al menys planteja el que podria ser una alternativa a l'estat actual de l'agricultura valenciana. Almenys encara hi ha gent que té idees positives per al nostre país. Esperem que la proposta no és quede oblidada en algun calaix.

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal