Jueves, 2 de mayo de 2024 Edición diaria nº 6.236 Año: 18 Noticias: 45.935 Fotografías: 108.925 Comentarios de usuarios: 125.609
EL SEIS DOBLE
sábado, 13 de noviembre de 2010
Clic en la foto para ampliar

D’esquerra a dreta: Vicent Enric Belda, Josep Millo, Rafa Roca, David Bueno i Joaquim Biendicho, alguns dels guanyadors dels Premis Literaris Ciutat d'Alzira 2010
Ver imágenes de esta noticia
1 2

 El XXII Premi de Novel•la Ciutat d’Alzira aposta per l’humor

Joaquim Biendicho és el guardonat en novel•la, un estudi que relaciona genètica i llibertat guanya en divulgació científica, mentre que Rafa Roca i Iban L. Llop ho fan en assaig i poesia


 

L’escriptor de Tarragona Joaquim Biendicho és el guanyador del XXII Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira amb Els embolics dels Hoover. El XVI Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General ha estat per a David Bueno per L’enigma de la llibertat. Una perspectiva biològica i evolutiva de la llibertat humana. L’XII Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta ha correspost a El valencianisme de la Renaixença, de Rafa Roca, mentre que el V Premi de Poesia Ibn Jafadja l’ha guanyat Iban L. Llop amb Batalles de Sardenya.

Tal com ja es va fer públic, el V Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca ha estat per a Miquel Àngel Vidal amb La nit de glòria d’A.M.; Josep Millo, ha guanyat el XV Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil per El verí de la cobra, mentre que Barça ou barzakh!, de Gemma Pasqual, ha estat distingida com a finalista del Premi Bancaixa. Vicent Enric Belda, autor de El secret de Meritxell, ha estat guardonat amb el XV Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre.

Els guanyadors de les diferents modalitats han recollit l’estatueta dissenyada per l’artista Manuel Boix la nit del divendres 12 de novembre, en el tradicional sopar de lliurament dels premis. L’acte ha estat presentat per l’actriu Iolanda Muñoz, amb l’acompanyament musical de The Goors, i amb prop de 750 assistents, entre les quals hi havia una bona representació del món de la política, la cultura i l’educació, que fa que any rere any es consolide el prestigi dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira. A aquesta edició s’havien presentat un total de 155 originals i els guanyadors es repartiran una dotació global de 82.000 €.

 
XXII Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira

El XXII Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira, dotat amb 18.000 € per l’Ajuntament d’aquesta localitat, ha correspost a Els embolics dels Hoover, de Joaquim Biendicho. Amb un llenguatge àgil i ple de tocs d’humor, Els embolics dels Hoover ens acosta la divertida persecució per Europa d’uns americans ben singulars que es mouen a ritme frenètic per diferents ciutats turístiques. Tot comença quan una de les filles dels Hoover fuig amb el malabarista que entreté el passatge del creuer pel Mediterrani que gaudeix tota la família. S’inicia així la recerca de la jove per diferents ciutats turístiques, encapçalada pel senyor Hoover, que s’oposa a aquella relació. Aquesta pintoresca aventura permet descobrir les ciutats per on viatgen i el caràcter estrafolari dels protagonistes.

Joaquim Biendicho (Tarragona, 1964) és llicenciat en Geografia i història i actualment imparteix aquesta disciplina en un institut de Secundària a Tarragona. La seua primera incursió en la literatura va ser amb la novel·la 1937 (Proa, 2009), un relat que narra diferents històries de la reraguarda rural durant la Guerra Civil, pel qual va obtenir el Premi Calders de Literatura Catalana. Amb Els embolics dels Hoover, la seua segona obra, ha guanyat el Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira, certamen que aposta una vegada més pel descobriment de nous valors i de propostes originals que contribueixen a revitalitzar el nostre panorama literari.

 
 
XVI Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General

L’enigma de la llibertat. Una perspectiva biològica i evolutiva de la llibertat humana, de David Bueno, és l’obra guardonada amb elXVI Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General, dotat amb 18.000 € per la Universitat de València.En un viatge fascinant a les intimitats biològiques de la nostra espècie, l’obra ens acosta a la base biològica i evolutiva d’una de les característiques que ens és més preuada, la nostra llibertat per proposar-nos que aquesta és la millor adaptació que l’evolució ens ha oferit per garantir la nostra supervivència, de la qual en podem treure un bon profit.

David Bueno (Barcelona, 1965) és doctor en biologia, especialista en genètica i en biologia del desenvolupament. Actualment és professor i investigador de la Universitat de Barcelona i membre del Centre d’Estudis i Recerca en Conflictologia (CREC) de la Universitat Oberta de Catalunya. Ha publicat uns quaranta-cinc articles científics especialitzats i diversos llibres de divulgació. Col·labora amb diversos mitjans, com ara, els diaris Avui i Público i al programa Eureka! de COMRàdio.

 
XII Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta

El jurat de l’XII Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta–que la Mancomunitat de la Ribera Alta dota amb 10.000 €– ha distingit El valencianisme de la Renaixença, de Rafa Roca. El llibre fa un repàs a l’activitat cultural durant la Renaixença, en la segona meitat del segle XIX, sobretot a través dels certàmens literaris coneguts com Jocs Florals. Rafa Roca (Alaquàs, 1971) és doctor en Filologia Catalana i professor de la Universitat de València i forma part del Consell de Redacció de Saó i de la Societat Verdaguer d’estudis literaris. Entre les seues obres destaquen: Poesies valencianes de Constantí Llombart o Teodor Llorente, líder de la Renaixença valenciana –guardonada amb el XXIII Premi Ferran Soldevila.

 
V Premi de Poesia Ibn Jafadja

Un dels guardons que, tot i ser dels últims en incorporar-se al certamen, tenen una participació més elevada, el V Premi de Poesia Ibn Jafadja –patrocinat amb 6.000 € per la UNED– ha estat per a Iban L. Llop, per Batalles de Sardenya. Aquest poemari completa la trilogia sobre l’experiència vital de l’autor a Itàlia, amb Crònica de Calàbria (2009, Premi Alfons el Magnànim) i Llibre de Nàpols (2003, Premi Ausiàs March). Iban L. Llop (Borriana, 1975) és filòleg i actualment exerceix com a professor llengua i literatura catalana a la Universitat de Sàsser (Sardenya). També ha publicat els poemaris Blue Hotel (2000), Premi Miquel Àngel Riera; Pell de salobre i Fustes Corcades.

 

D’altra banda, hi ha tres categories dels Ciutat d’Alzira 2010 els veredictes de les quals ja s’havien fet públics prèviament: el V Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca, el XV Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil i el XV Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre.

 
V Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca

El V Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca –dotat amb 8.000 € per l’Ajuntament d’Alzira– ha sigut per a La nit de glòria d’A.M., de Miquel Àngel Vidal. Aquesta obra ens mostra el retrobament de cinc excompanys d’institut que estan tan preocupats per aparençar una vida ideal com per a amagar la real. Una comèdia amarga en què, entre intriga i sorpreses diverses, trobem una bona dosi de crítica.

Miquel Àngel Vidal (Binissalem, 1962) té experiència com a autor teatral amb El conyac de Voltaire. A més, ha publicat les novel·les El batec de la fosca, L’escriptora de best sellers, Encara que sents com creix la nit i El jardí de les Hespèrides, a més d’un parell d’aplecs de contes i de reculls d’articles. També és col·laborador habitual en diversos mitjans de comunicació i revistes culturals.

 
XV Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil i XV Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre

El veredicte del XV Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil i del XV Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre es va fer públic el 5 de novembre. El verí de la cobra, de Josep Millo, va obtenir el Premi Bancaixa, que l’entitat bancària patrocina amb 18.000 €. Es tracta d’una història original amb bones dosis d’humor. Els protagonistes del relat, mare i fill, viatgen a Egipte i en una botiga de souvenirs adquireixen una peça magnífica protegida per un estoig de fusta, que, sense sospitar-ho, amaga una cobra d’or, una joia mil·lenària valuosíssima. Aquest descobriment serà el principi d’un malson que posarà en perill les seues vides. Josep Millo (l’Alcúdia, 1946) és autor de tres novel·les juvenils: Viatge a illa Gran, L’enigma dels prismàtics (Premi Ciutat de Torrent) i  La mort espera a Varsòvia,finalista del Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil (Bromera, 2003) i  Premi Samaruc. També ha escrit Abdul i l’espasa dels Montagut, un relat il·lustrat de temàtica històrica, el poemari Balada a un canvi d’estació i el relat infantil Les cigonyes venien de París.

A més, el jurat del Premi Bancaixa ha volgut distingir com a finalista Barça ou barzakh!, de Gemma Pasqual. Aquesta obra narra el viatge de dos joves senegalesos que volen embarcar-se en una pastera rumb al paradís: Europa. Sense importar-los els riscos, comparteixen la mateixa il·lusió, aconseguir una vida millor. Gemma Pasqual(Almoines, 1967) ha rebut diferents guardons per la seua obra com ara el Premi Samaruc, el Barcanova o el Premi Mallorca de Literatura Juvenil.

Vicent Enric Belda ha sigut l’autor guardonat amb el XV Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre, que Edicions Bromera dota amb 4.000 €. La seua obra El secret de Meritxell ésun relat també amb reminiscències egípcies protagonitzat per Meritxell, una xiqueta amb una tendència natural a somiar desperta que veurà capgirada la seua existència per un gatet que troba al jardí. Després, per un sortilegi, Meritxell es convertirà en un ésser molt diferent, en una súbdita de Bastet, la gata deessa. Vicent Enric Belda (Agullent, 1962) compagina la tasca docent amb l’escriptura. Ha guanyat el Premi Samaruc amb L’estirp de l’horror i el Premi Vicent Silvestre de Literatura Infantil 2006 per La llegenda de l’amulet de jade, que també va ser escollida per als White Ravens. Aquesta és la segona vegada que guanya el Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre.

 

 


.-000025

Llegir totes les noticies relacionades amb els

XXII Premis Literaris Ciutat d’Alzira

Bot%C3%B3n%203

.-000047

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

CulturaLiteratura

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal