Jueves, 2 de mayo de 2024 Edición diaria nº 6.236 Año: 18 Noticias: 45.937 Fotografías: 108.927 Comentarios de usuarios: 125.610
EL SEIS DOBLE
jueves, 21 de octubre de 2010
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1

 Comença hui el XVI Cicle de Conferències dels XXII Premis Literaris Ciutat d’Alzira

Les ponències abordaran la diversitat, tant biològica com cultural o social


El Cicle de Conferències dels XXII Premis Literaris Ciutat d’Alzira comença hui dijous, 21 d’octubre, a les 19 hores, al Cercle Alzireny ‘La Gallera’. En l’acte d’inauguració intervindran, com a representants de les entitats organitzadores, Elena Bastidas, alcaldessa d’Alzira; Josep Antoni Fluixà, coordinador del Cicle de Conferències, i Pedro Carrasco, vicerector d’Investigació i Política Científica de la Universitat de València.

A continuació, es posarà en marxa el cicle amb la primera conferència, «El vampir dels pobres», que anirà a càrrec de Pilar Mateo, doctora  en ciències químiques i doctora honoris causa en ciència i humanitats per la Universitat Anáhuac de Mèxic, qui ha desenvolupat una tecnologia contra el mal de Chagas, una malaltia que afecta 25 milions a l’Amèrica Llatina. En la ponència, ens contarà en primera persona l’esforç per eradicar la plaga i millorar les condicions de vida del poble guaraní a través d’una pintura que frena el creixement de l’animal.

Aquest és l’inici del XVI Cicle de Conferències dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira que, amb el títol «Petjades del passat, reptes del futur” abordarà la diversitat, tant biològica com cultural o social, alhora que rememoraran els personatges que, per la seua trajectòria vital o literària, han deixat la seua petjada en el camí cap al segle xxi. Així, es commemorarà el V centenari del naixement de Francesc de Borja, els sis-cents anys del naixement de Joanot Martorell i el desè aniversari de la mort d’Enric Valor. El cicle s’enriquirà, a més, amb conferències al voltant de l’Any Internacional de la Diversitat Biològica i de l’Any Internacional d’Apropament de les Cultures, i ens descobrirà els reptes de futur que afronta la ciència espacial.

Així, el dimarts 26 d’octubre, Joaquím Baixaderas, professor del Departament de Zoologia de la Universitat de València i investigador de l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva, analitzarà el perquè de l’èxit evolutiu dels insectes, el grup animal amb més varietat d’espècies. La conferència aproximarà les contingències històriques que han convertit els insectes en un cas de megadiversitat a partir d’un esquema relativament senzill.

En les sessions següents i fins el 11 de novembre, hi participaran també Eugeni S. Reig, que reflexionarà sobre el lèxic genuïnament valencià, emprat durant segles, que ara s’està perdent; Verònica Cantó, secretària de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, que retrà homenatge a l’escriptor de Castalla Enric Valor en el centenari del seu naixement; l’enginyer en aeronàutica i astronàutica David Iranzo, que intentarà respondre a algunes preguntes sobre l’univers i fer un repàs de l’aventura espacial dels homes amb un llenguatge divulgatiu; i l’escriptor Silvestre Vilaplana, autor de la biografia il·lustrada Joanot Martorell, un cavaller sense fronteres que es publica en breu, que ens acostarà la vida de l’autor, tant apassionat com la del Tirant, ara que es commemoren sis-cents anys del naixement de Martorell.

El cicle inclou, a més, una visita guiada a diversos indrets borgians de la ciutat de Gandia. Enguany, que es commemora el V centenari del naixement de Sant Francesc de Borja, es realitzarà la Ruta dels Borja, que recorrerà els principals carrers de la ciutat, especialment el Palau Ducal, seu de la noble família assentada en aquesta localitat de la Safor.

Durant el decurs de les conferències es farà públic també el veredicte del XV Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil i el XV Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre acte al qual seguirà una sessió d’animació lectora per a alumnes de 3r cicle de Primària al voltant de Bernat, un científic enamorat, obra guanyadora del Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre, a càrrec de l’autor, Pep Castellano.

 .-000047    .-000025

 

 

 

 
El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal