
EL SEIS DOBLE
lunes, 31 de marzo de 2025

La Comunitat Valenciana ha sigut una de les primeres autonomies a aconseguir la cobertura completa de la població diana des de fa 10 anys
La Conselleria de Sanitat ha detectat en 2024, a través del programa de prevenció de càncer colorectal, un total de 359 casos de càncer de còlon i recte, la qual cosa suposa una detecció de 1,17 casos per cada 1.000 test realitzats. En concret, el 1,43 per mil en hòmens i un 0,95 per mil en dones.
Es tracta de dades obtingudes pel Servici de Programes de Cribratge, de la Direcció General de Salut Pública de la Conselleria de Sanitat, i que es donen a conéixer amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer de Còlon, que es commemora cada 31 de març.
Cal assenyalar que la Comunitat Valenciana ha sigut una de les primeres autonomies a aconseguir la cobertura completa de la població diana des de fa 10 anys.
Este programa de cribratge, que va començar l'any 2005, té com a finalitat disminuir la incidència i la mortalitat per esta mena de càncer, ja que permet detectar de manera precoç lesions o pòlips que podrien donar lloc a càncer de còlon, per la qual cosa el tractament que s'aplica al pacient és menys agressiu, amb menys efectes secundaris i amb una major supervivència.
Així, des de l'any 2005 fins a la data, el nombre de càncers de còlon que s'han detectat en la Comunitat Valenciana ascendix a 5.797 persones.
En concret, durant l'any passat, des de la Conselleria de Sanitat es va convidar, a través de l'enviament d'una carta personalitzada al domicili juntament amb el test, a 690.177 hòmens i dones de 50 a 69 anys de la Comunitat Valenciana, dels quals van participar en el programa el 44,91%, un 42,65% en el cas dels hòmens i un 47,03% en el de les dones.
D'altra banda, la taxa d'adhesió al programa se situa en 88,65%, que fa referència al nombre de persones que torna a participar en el programa, després d'haver participat amb anterioritat.
14.221 resultats positius
El programa consistix en l'enviament d'una carta i un test o prova de cribratge que ha de realitzar-se en el seu domicili i que consistix en una anàlisi d'una mostra de femta per a detectar la possible presència de sang (test de sang oculta en femta de tipus immunològic quantitatiu). Esta prova de cribratge es realitza cada dos anys.
En este sentit, en el cas que el resultat del test siga positiu, s'oferix la realització d'una colonoscòpia òptica, com a prova de confirmació diagnòstica i que permet diagnosticar si existixen lesions com a pòlips o càncer de còlon.
Durant l'any passat, gràcies al cribratge es van detectar en la Comunitat Valenciana un total de 14.221 resultats positius en el test de sang oculta en femta en els dos sexes, la qual cosa equival al 4,63% de les mostres remeses per a la seua realització. D'elles, el 5,49% corresponien a hòmens i el 3,90% a dones.
D'altra banda, la taxa d'acceptació per a la realització de la colonoscòpia diagnòstica en 2024 és del 94,13%. Es considera un bon indicador del programa quan és superior al 85%.
Així mateix, durant l'any passat en el cribratge es van detectar també lesions precursores en un total de 7.101 persones, la qual cosa suposa una taxa de detecció de 23,11 pòlips per cada 1.000 test realitzats. D'elles, el 30,87 per mil es va detectar en hòmens i un 16,50 per mil en dones. Des de l'any 2005 fins a la data, s'han detectat 73.250 persones amb pòlips. Estes xifres es troben dins del rang dels estàndards europeus.
Generalitat Valenciana
El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.
Añadir un comentario