EL SEIS DOBLE
viernes, 27 de diciembre de 2024
La Generalitat denuncia que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer no ha destinat ni un sol euro a noves infraestructures en 2024
El secretari autonòmic de Medi Ambient i la directora general de l'Aigua critiquen que la planificació d'obres per a 2025 només contempla actuacions de reparació en llits l'eficàcia dels quals ha quedat en dubte, però cap inversió estructural nova que garantisca la seguretat dels ciutadans
El secretari autonòmic de Medi Ambient i Territori, Raúl Mèrida, i la directora general d'Aigua i Desenrotllament Rural, Sabina Goretti Galindo, han criticat durament la falta d'inversió de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) en noves infraestructures durant 2024. Segons l'informe pressupostari entregat pel propi organisme, no s'ha destinat un sol euro a la construcció d'obres essencials que garantisquen la seguretat dels ciutadans davant possibles riuades.
El secretari autonòmic i la directora general han realitzat estes declaracions abans de participar en la Junta de Govern de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. Raúl Mèrida ha indicat que “la planificació d'obres que la Confederació ha traslladat per a 2025 demostra que només es posarà pegats amb la reparació del que ja existia, infraestructures l'eficàcia de les quals va quedar en dubte durant les riuades del passat 29 d'octubre, mentres que no s'ha planificat cap obra nova que reforce i modernitze estes infraestructures crítiques”.
El secretari autonòmic ha qualificat esta situació com un exemple més de “la desídia i l'abandó de la CHJ, que posa en risc la seguretat dels ciutadans al no planificar obres estructurals que laminen possibles noves avingudes”.
Mèrida ha afegit que “és evident que la Comunitat Valenciana no està entre les prioritats del Govern central en matèria d'infraestructures hídriques. Esta falta d'inversió és una mostra més de la mala gestió d'un govern més preocupat pels seus assumptes interns que pel benestar dels valencians”.
Per part seua, Sabina Goretti Galindo ha subratllat que les inversions previstes per la CHJ per a 2024, valorades en 175 milions d'euros, representen a penes un terç del pressupost necessari. El Pla enfront d'Inundacions presentat per la Conselleria d'Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic el passat 7 de novembre inclou una inversió de 2.490 milions d'euros per als pròxims cinc anys.
Entre elles destaquen actuacions fonamentals com la modernització de sistemes predictius per a anticipar riscos en temps real, instal·lació d'estacions d'aforament i sensors de control en llits, i vigilància remota mitjançant càmeres i sistemes d'alarma connectats amb els servicis de Protecció Civil municipals. “Estes mesures són urgents i necessàries, però cap d'elles ha sigut contemplada per la CHJ en la seua planificació”, ha lamentat Galindo.
En este sentit, la directora general ha incidit en què la CHJ només ha previst la reparació dels danys en el Sistema Automàtic d'Informació Hidrològica (*SAIH), segons arreplega la planificació d'obres de 2025, quan el Pla de Gestió del Risc d'Inundació (*PGRI) aprovat pel Reial decret en 2023 reconeix “que la CHJ no disposa del Sistema d'Alerta Primerenca (*SAT) que permet veure com evoluciona la crescuda i fer prediccions per a avançar-se a una possible catàstrofe, ni tampoc de Sistema d'Ajuda a la Decisió (*SAD) que permet plantejar escenaris d'avingudes per a veure les possibles afeccions”.
Cal recordar que, segons va afirmar l'ex ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, en la seua última compareixença en el Congrés dels Diputats, este sistema d'alerta primerenca és l'únic dispositiu que permet reduir i anticipar el risc d'inundacions i que “salva vides”. "És per això que no entenem per què tant el Ministeri com la Confederació Hidrogràfica del Xúquer no tenien instal·lat este sistema en la demarcació del Xúquer si sabien que salvava vides", ha assenyalat Goretti.
A més, la directora general ha remarcat que el pla d'obres aportat per la CHJ “tampoc contempla la instal·lació de sensors que permeten mesurar els cabals en el barranc de l’*Horteta, tributari del barranc del Pedrís, ni nous sensors en el del Pedrís, que actualment només té un, quan el dia 29 els experts calculen que van arribar a passar fins a 5.000 metres cúbics per segon".
“Urgix la implantació d'estos sistemes més moderns d'informació que ja utilitzen altres confederacions hidrogràfiques, com la de l'Ebre, per a disposar de les millors ferramentes i d'informació fiable per a poder anticipar-se davant possibles futures riuades”, ha afegit Galindo.
Finalment, tots dos dirigents han denunciat també la falta d'explicacions per part de la CHJ i del Govern central després de la riuada del 29 d'octubre. “Ni l'exministra Teresa Ribera ni el president de la CHJ han donat la cara. S'han mantingut al marge i amagats”, han conclòs.
“Instem el govern de Pedro Sánchez i a la CHJ a rectificar immediatament, prioritzant inversions que realment protegisquen la població enfront d'inundacions. No podem esperar més. És hora d'actuar amb responsabilitat i garantir la seguretat de tots els valencians”, han conclòs Mèrida i Galindo.
Generalitat Valenciana
El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.
Añadir un comentario