Els guanyadors es repartiran una dotació global de 82.000 euros
La participació d’enguany és una de les més elevades de la història del certamen amb 155 originals, un 33% més d’obres presentades respecte a l’edició anterior amb 116 treballs.Un fet que consolida la importància social i cultural d’aquest esdeveniment literari organitzat per l’Ajuntament d’Alzira i l’editorial Bromera, amb la col·laboració de la Universitat de València, la UNED, la Fundació Bancaixa i la Mancomunitat de La Ribera Alta.
Un dels guardons que més interès desperta, tant entre els participants com entre el públic en general, és el més veterà, el XXII Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira, dotat amb 18.000 euros, al qual s’han presentat 25 originals.
Sorprenent ha sigut la participació al XV Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil, dotat, també, amb 18.000 euros, al que opten 26 obres, quasi quatre vegades més que l’any passat. També s’han incrementat notablement les obres presentades al XV Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre, amb 27 treballs a concurs i 4.000 euros de dotació.
Pel que fa al XVI Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General, són 9 les obres presentades per guanyar els 18.000 euros amb que està premiataquest guardó.
Per la seua banda, al XII Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta concorren 10 originals per aconseguir un premi de 10.000 euros. Mentre 37 poemes ho fan al V Premi de Poesia Inb Jafadja, dotat amb 6.000 euros.
Els guardons de totes les modalitats es lliuraran el pròxim 12 de novembre en el ja tradicional sopar literari. Com és habitual el nom dels guanyadors de les modalitats de narrativa infantil i juvenil s’anunciarà una setmana abans, el 5 de novembre.
A més, durant la passada edició dels Encontres de Teatre a l’Estiu es va donar a conèixer el nom del guanyador del V Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca.
La nit de glòria d’AM, de Miquel Àngel Vidal, una comèdia amarga i amb una bona dosi de crítica, aconseguí aquest guardó dotat amb 8.000 euros.
Dins dels Ciutat d’Alzira 2010 es desenvoluparà el XVI Cicle de Conferències que comença el pròxim 21 d’octubre. Sota el títol “Petjades del passat, reptes del futur”, les diferents ponències abordaran la diversitat, tant biològica com cultural o social, alhora que rememoraran els personatges que, per la seua trajectòria vital o literària, han deixat la seua petjada en el camí cap al segle XXI.
Francesc de Borja, Joanot Martorell i Enric Valor
en el cicle de conferències
Així es commemorarà el V centenari del naixement de Francesc de Borja, els sis-cents anys del naixement de Joanot Martorell i el desè aniversari de la mort d’Enric Valor. El cicle s’enriquirà, a més, amb conferències al voltant del l’Any Internacional de la Diversitat Biològica i de l’Any Internacional d’Apropament de les Cultures, i ens descobrirà els reptes de futur que afronta la ciència espacial.
Tant el regidor de Cultura, Carlos Correal, com el cap de publicacions de l’editorial Bromera, Joan Carles Girbés, destacaren en la presentació d’esta XXII edició dels premis “la participació molt nombrosa en els 7 guardons”. Segons Correal “les 155 obres presentades als Premis Literaris Ciutat d’Alzira, és una xifra que diu molt a favor d’aquest certamen i de l’encert de les entitats convocants, en la seua realització, encapçalades per l’Ajuntament d’Alzira i per Edicions Bromera”.
Girbés va ressaltar que “l’estrela del certamen és el Premi Bancaixa de narrativa juvenil amb 26 originals presentats davant els 7 treballs de l’anterior edició amb idèntica dotació”.
Malgrat la crisi econòmica, Carlos Correal va dir que “les entitats col·laboradors d’aquest certamen no s’han qüestionat la seua continuïtat en estos guardons”. .-000025
Comentarios de nuestros usuarios a esta noticia
Cada vez Correal se va estirando más en sus discursos, aunque no creo que llegue a ser nunca, siquiera, un orador mediocre.
A mí el que más me gusta como escribe es Carlos Correal. Se nota que tiene buena pluma. Un saludo
La dotación para premios es la misma que el año anterior. Si el ayuntamiento ha recortado a todas las asociaciones de la ciudad las ayudas o subvenciones ¿por qué no ocurre lo mismo en esta actividad?
Jo estic d'acord amb Xavi: tissorà per al premis que premien als qui ens catalanisen. Sols hi ha que vore quants diners alzirenys se n'han anat en estos últims anys a Catalunya i a les Balears. Els diners d'Alzira per als alzirenys. I el qui vulga catalanisme que se'l pague amb els seus diners. Elena, ja està bé de fer-los el joc als qui no vos volen.
El pressupost del premis literaris no van tots a càrrec de l'Ajuntament, aquest sols patrocina un o dos dels premis, del vuit o nou que hi ha (que jo recorde). Els premis literaris Ciutat d'Alzira són els guardons més importants del País Valencià, i no sols es donen premis a obres en valencià/català/mallorquí. De fet, l'any passat el premi de divulgació científica se'l va endur un madrileny amb un treball escrit en llegua castellana. A més, per a premis per al teu "valensia no catalanisat" ja tens els de Lo Rat Penat, amb subvencions de la Diputació de València. De fet és curiós que es subvencionen amb diners públics uns premis per a una llengua inventada, perquè ja em diràs el que és "lo valencia" de Lo Rat Penat...
Per a Josep: El valencià de Lo Rat Penat, evidentment és la llengua valenciana amb normativa valenciana, normativa que "inventaren" valencians. La normativa de la teua llengua (eixa a la que ara li digueu valencià-català-balear i fins fa poc sols català) , eixa que et du a emprar aquest (en lloc de este), vuit (en lloc de huit), País Valencià (en lloc de Comunitat Valenciana), etc..., la "inventà" el català-cubà Pompeu Fabra pensant simple i senzillament en "clau" (clave en castellà) catalana. Eixa, boniquet, és la diferència.
Així i tot, se vos veu el plomer. Per cert el "lo" és un article valencianíssim: Tirant lo blanch, Lo gaiter del Llobregat, lo que tu vulgues, lo que tu cregues.... Simplement que els catalanistes no el voleu perquè vos recorda "massa" al castellà. Pobrets meus sempre pensant en posar fronteres lingüístiques. I dic jo ("yo" en el valencià medieval) que són la "patata" i la "tarda" i el "aquí" sinó "castellanismes catalans" que sí admeteu. ¡Pobres valencians per tindre els polítics que tenim!. Així ens va.
Josep: ¿Que l'Ajuntament sols patrocina un o dos premis?. Pues, encara en són massa. I més en temps de crisi. Eixos diners per a la gent que està en paro i de veritat ho necessita.
Quants diners li costa el soparet dels premis a l'Ajuntament d'Alzira?
Els Premis Literaris de la ciutat d'Alzira porten molts anys donant categoria a la nostra ciutat. A l'igual que ho fan les falles, Setmana Santa, etc. Tots tenen dret a rebre subvencions perquè fan bé a la imatge de la ciutat. No ho creieu?
Cadascú participa en un acte. Hi ha gent a qui li agrada llegir, hi ha gent a qui li agraden les falles, etc. No s'ha de criticar als que no pensen com tu i no s'ha d'eliminar subvencions que fan d'Alzira una ciutat important. Jo no soc faller ni participe a la Setmana Santa, però m'agraden els actes culturals i pague els mateixos impostos que la resta. No tinc dret a participar de les activitats del nostre Ajuntament?
El sopar dels premis ho paga cadascuna de les persones que va, excepte alguns convidats escollits per l'Ajuntament els quals van convidats pel consistori i per l'empresa Bromera.
Tots els alzirenys i alzirenyes hauríem de valorar que empreses privades es preocupen per la imatge d'Alzira e invertisquen diners en iniciatives amb el nom de la nostra ciutat.
Per últim, que jo sàpia el valencià no és una llengua "inventada" com diu alzireny. Que jo sàpia les llengües no s'inventen sinó que el temps i les condicions històriques les creen. Les normatives les normatlitzen però no les "inventen". Als premis literaris ciutat d'Alzira es presenten molts autors de tota València, de Castellò, d'Alacant i també de Catalunya i de Balears. No entenc quin és el problema si els textos s'entenen perfectament i mai es nega la variant dialectal de cada autor/a.
¡De la Vega sabemos quien eres !
http://www.elmundo.es/elmundo/2007/12/04/valencia/1196754527.html
¿te has cambiado de domicilio porque la casa de Beneixida donde te empadronaste no era habitable y ahora estás en Alzira?
Haz las cosas con tiempo porque sino Doña Elena no te va a dejar hacer trampas para que puedas votar.
Felicitats als premis literaris CIUTAT D'ALZIRA, hui son l'actuació més rellevant de la ciutat d'Alzira i el que més prestigi li dona. Gràcies als premis literaris, Alzira gaudeix d'una relevancia cultural sense precedents. Enhorabona al poble d'Alzira.
alzireny, a vosaltres si que se vos veu el plomall (plumero, per si no ho entens). La veritat que hi ha tantes burrades en tan poques línies que no sé per on començar i la veritat que no tinc ni temps ni ganes, però bé, aclarim alguns punts:
- Evidentment que el "lo" és un article perfèctament valencià i vàlid, però en determinats casos, no com ho gasten els de Lo Rat a destra i sinistra.
- El català/valencià/balear que dius tú és simplment una normativització d'una llengua que és parla a diferents territoris i que a cadascun d'aquests territoris té les seues peculiaritats, igual que no és el mateix castellà el de Valladolid que el de Malaga o el d'Argentina, però existeixen unes normes comunes per a tots.
- Si en lloc d'estar escrivint estiguera parlant, evidentment utilitzaria el valencià de carrer que parle en situacions informals, no seria tan correcte, com fem tots. Això canviaria si m'estigués dirigint a una audiència en un ambient més formal, per suposat.
- Per a criticar tant el valencià normalitzat l'escrius prou bé, amb accents i tot...
- I gràcies per lo de boniquet, tontorrón... ;-)
@rajola: els diners invertits en cultura mai són diners malgastats. Ara, si els representants de l'Ajuntament que van al sopar ho carreguen a la caixa pública, no és problema ni dels guardonats ni dels organitzadors... jo no estic a l'ajuntament i em pague el meu tiquet de la butxaca.
Els Premis Literaris: UN HONOR per a la nostra ciutat
En Alzira se tira el dinero en chorradas. Hablar de unos premios literarios, hablar de cultura, por favoooorrr ¡dinero bien gastado!
Un 10 per a Bromera
Alzireny2 "lo" que he dit de "llengua inventada" anava per a Josep que és qui ha parlat del tema. Luiset Bromera fa cultura, com Eliseu Climent, sobretot recolzant la de Catalunya, Eliseu a més a més recolza els inexistents Paissos Cataplans (¡ay que em caic!) i fa, sobretot, ¡NEGOCI!. D'açò últim que ningú s'oblide. Per a Josep el "lo" deuria ser vàlid SEMPRE, no quan vos interessa. Per exemple en cas de: estimar-lo, voler-lo. ¡Clar, no podeu dir estimar-el, voler-el!. El que hi ha que ser és més valencià, mirar més a la nostra terra i no tant enllà. Clar que no és "lo" mateix el castell'a de Valladolid que el de Málaga, com que tampoc és el mateix el Gallec de Portugal que el Portugués de Galícia. Josep el "aquesto" castellà evolucionà a "esto" i el "fecho" al "hecho". Tu quan evolucionaras i escriuras este en lloc de l'anticualla "aquest" i existixen en lloc de la forma catalanera "existeixen" i estiguera en lloc de la catalanera "estigués"?. Em pots dir perfectament que quan et done la real gana. I tindras raó. Però pensa, pensa, pensa i voras. A Catalunya diuen petit i sortida i mirall i moltes coses més i escriuen i gasten les formes més catalanes. Perquè tu no fas "lo" mateix i gastes les "més valencianes"?. O és que acàs el teu iaio (avi en Catalunya) deia "aquest", "existeix" i "estigues". I no em vingues en que les dos (dues per a tu) són correctes. Jo ja ho se. Si les dos són correctes utilitza (les Normes del 32 permetien escriure "utilisa" però ningú de vosaltres ho feu) per favor les que són més nostres i valencianes. No vos donéu compte de que si nos les utilisem es perdran?.
La literatura es cultura y si se gasta dinero en ella, siempre es dinero bien gastado. Los que critican estos premios solo demuestran su falta de sentido común.
Que mas da el idioma en que se escriba, lo que importa es que se escriba sea bueno.
Luiset jo vull un 20 per a Bromera però, per damunt de tot, vull que siga més Valenciana i que vaja utilitzant, d'una punyetera volta, les normes de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. Que amb molta freqüència i quasi com qui no vol les esquiva. Si el govern valencià li dona a l'any un montó d'euros ja és hora de què Bromera vaja valencianitzant-se.
Para A. Garcia:
"De la vega valenciana,
maravilla de color
es Alzira la huertana,
con sus naranjos en flor".
Bromera mas valenciana, yo pensaba que esta editorial estaba en Alzira, ¿dónde esta Alzira en Rusia?. Y mejor darle dinero a Bromera que al Sr. Berni Ecclestone.
Doncs mira, ahí has pegat en pedra. Jo quan escric utilitze eixida, menut i espill, les formes més "valencianes", perquè és la variant del català que es parla a València. Perquè a Catalunnya no es parla català, es parla una variant del català que per casualitats de la vida també s'anomena català. A que si la llengua comuna no s'anomenara català no tindriem ni la meitat dels problemes que tenim per reconeixer l'unitat de la llengua? Amb aquestes discussions estèrils als únics que els fem la feïna és als espanyolistes que no volen ni valencià ni català, sols castellà...
I respecte als Països Catalans... a qui a ningú li senta mal ni li "xirria" quan es parla d'hispanoamèrica ni de llatinoamèrica? L'unic que tenen en comú és la llengua. Aleshores per què a uns territoris que comparteixen el català no se li poden dir Països Catalans? No t'agrada el nom? Doncs canvia-li-lo i anomena-l's "territoris-a-la-vora-oest-de-la-mediterrània-que-parlen-una-llengua-de-la-qual-no-m'agrada-el-nom-però-que-és-la-mateixa?
Ah, i per cert, ves a fer un examen de la Junta Qualificadora i escriu "utilisa", a vore quina nota te posen...
Al final sols hi ha una veritat, li pese a qui li pese: els qui entenen de llengües i idiomes són els fil·lolegs i els lingüístes, no els polítics. I els que entenen ja han dit el que tenien que dir, que fins l'AVLL ha hagut de reconeixer "per lo bajini" l'unitat de la llengua. Mira, això és una de les poques coses que ha fet el PP que m'ha agradat, crear una entitat per fomentar el seccecionismeque els ha rebentat a la cara...
Josep si eres valencià: valencianisat. Empra puix en lloc de "doncs" (eixa parauleta no l'han dit en sa vida ni ton pare, ni els teus iaios ni els iaios dels teus iaics), empra mitat en lloc de "meitat", empra estes en lloc de "aquestes".
La nota que em posarien els catalaneros de la Junta tu saps ben rebé, igual que jo, quina seria. O no?. Pero deus de saber que en les Normes del 32 (de les que parleu molt però no les seguiu) era correctíssim dir "utilisar" i "ab". ¡Ara no!. Perquè serà?.
Clar que t'ha agradat. Tu no eres del PP. El PP als valencians valencianistes ens l'ha clavat "amb vaselina". I a tu, com vé dius, t'agrada. Clar, perquè eres catalaniste. Jo vull una Valéncia (amb l'accent que toca no el que ens han imposat) lliure i com la volgué el rei en Jaume: ni catalana, ni aragonesa, ni castellana. Tu la vols, senzillament: CATALANA. ¡Quina pena de "valencians"!
Josep: Jo per a la meua terra no vull un atre nom que no siga el que sempre ha tingut, el que li correspon per història: Regne de València. I si tu eres (ets) republicà (a Catalunya els republicans no tenen problema i ací els catalanistes tampoc el teniu en referir-vos a la mare Catalunya com "el Principat"), puix dis-li com et done la real gana però, per favor, no li lleves mai el apel·latiu "Valencià". Açò és: Regió, País, Nació o Comunitat però sempre "Valenciana" o "Valencià". Ja se sap: "Qui perd els orígens, perd l'identitat".
Els premis literaris són un referent cultural, un orgull i un aparador on mostrar Alzira al món literari català en el seu conjunt, a l'hora que contribueixen a ressaltar la importància que dins d'eixe món literari i lingüístic tenim els valencians des de l'edat mitjana. Per suposat que en ells es premien autors no solament valencians, si no també de qualsevol altre indret del món que escriguen en valencià o qualsevol altra varietat de la llengua catalana. Jugar a la confusió i al desgavell secessionista a estes altures em sembla ridícul i és el pitjor mal que li podem fer a la llengua. Si a l'hora d'escriure conseqüència, consistència, confluència, paciència, emergència, regència, incontinència, absència, etc. utilitzem l'accent obert: Quina diferència hi ha amb València? Sembla que amb el "pobra València", "quina pena", "quina llàstima" s'acaben sempre les argumentacions i es desunflen els arguments de qui no té cap altre argument que l'odi visceral anticatalà enquistat en el seu cervell.
pasión por Alzira.......qué gracioso, qué ingenioso,...que de chiste de facha son esas ironías....
SA no entiendo porque me llamas facha, que es el peor insulto que te pueden hacer. En mi opinión Carlos Correal escribe bien. No sé de qué vas.
Cuanta razón tienes SA. A pasión por alzira hay que decirle que lea el refranero español: A buen entendedor con pocas palabras basta......
D'ací unes semanes, una volta més, diners alzirenys per a catalans i mallorquins. ¡En tans pocs diners que nos donen ells a nosatros!. Quan nos donen diners es per a comprar als escriptors valencians.... i així, amb ells, van apropant-nos a la "mare" Catalunya. ¡Quina pena!
Añadir un comentario