Viernes, 26 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.230 Año: 18 Noticias: 45.909 Fotografías: 108.897 Comentarios de usuarios: 125.587
EL SEIS DOBLE
domingo, 27 de marzo de 2011
Clic en la foto para ampliar

Foto retrospectiva del convent dels franciscans a Carcaixent
Ver imágenes de esta noticia
1

 Carcaixent i Alzira, dos pobles germans (III)
Per: Aureliano J. Lairón Pla

Lligams econòmics, cultural i socials entre els dos pobles


És cert que, posteriorment al període que jo anomene “conflictiu”, els dos municipis se disposaren a treballar per tal d’intentar aconseguir que entre els dos termes municipals s’instal·làra la factoria Ford que finalment es va alçar a Almussafes. I no és menys cert que l’any 1972, concretament el 19 d’octubre, els dos consistoris celebraren, a la mateixa hora, un ple municipal on manifestaren, així al menys quedà transcrit a l’acord, i cite textualment “su deseo de entendimiento y aproximación” i dit això “en aras a conseguir una coordinación en los futuros proyectos urbanísticos que se pretenden plasmar en principio en la iluminación de la carretera que une a ambas ciudades y en la sensibilización de las dos poblaciones en actos de convivencia interlocal”. Eixe dia l’Ajuntament d’Alzira nomenava Regidor Honorari a l’aleshores alcalde de Carcaixent. I eixe mateix dia l’Ajuntament de Carcaixent nomenava Regidor Honorari al llavors alcalde d’Alzira. 

Recorde també la proximitat no sols dels alzirenys sinó de tots els riberencs a Carcaixent a través a l’enyorada emissora Ràdio Alzira, de la cadena SER, gràcies sobretot al seu corresponsal: Salvador Solanes. Les cròniques d’aquell bon comunicador, que eren quasi diaries, persona que va exercir també la corresponsalía a la ciutat del diari Levante, ens assabentaven a tots de l’actualitat carcaixentina.

Entre els lligams de tipus econòmic cal assenyalar els que ha fet posible, sobretot el comerç de la taronja a través dels magatzems, de les cooperatives, del transport, i, com no les empreses, les industries, el sector servicis que han donat treball en Carcaixent a molts veïns d’Alzira i en Alzira a molts veïns de Carcaixent.

Entre els lligams de tipus socials: la gran quantitat de parelles que s’han format gràcies a la unió entre homèns i dones o dones i hòmens de Carcaixent i Alzira al llarg de la història,

Entre els lligams culturals cal destacar que els primers periòdics carcaixentins es van imprimir a impremtes alzirenyes, que a Alzira han actuat les principals associacions culturals de Carcaixent. Jo recorde, particularment, el grup de teatre “Ágora”. Un músic molt recordat a Alzira, Don Carlos Cosmen Bergantiños, director de la Banda de Música d’Alzira en els anys 40 dirigiria amb posterioritat la Unió Musical de Carcaixent. Soler i Estruch que va viure a Carcaixent i a Alzira, que va escriure les seues Estampas biográficas de la villa de Carcagente l’any 1950 va donar a la llum uns anys després l’obra Alzira al Cor. Crec, honestament que en Don Eduardo és personifica, millor que en ningú, el que deu ser l’estima entre els dos pobles. Ell exercí l’ensenyament a Carcaixent i a Alzira, dedicà llibres a Carcaixent i a Alzira, tingué nombrosos amics, entre els quals ens comptem, a Carcaixent i a Alzira. No sent ni de Carcaixent ni d’Alzira -era de Vila-nova de Castelló- Don Eduardo fou un carcaixentí a Alzira i un alzireny a Carcaixent. I honrà, de quina manera! als dos pobles.

Cal assenyalar, així mateix, que molts alzirenys han estudiat al llarg de les últimes dècades al Col·legi de Sant Antoni, dels pares franciscans, i moltes alzirenyes al Col·legi de Maria Immaculada de les mares claretianes de Carcaixent. El Col·legi de Sant Antoni semblava en els anys sisanta del segle passat un col·legi més d’Alzira. I per les mateixes dates l’Institut Laboral d’Alzira esdevenia, igualment, l’Institut de Carcaixent. Ara mateix als instituts i als centres educatius d’ambdues ciutats conviuen professionals de la docència nascuts a les dos localitats. No puc ni vull oblidar-me dels músics i menys en esta terra nostra tan aficionada a la música. Al Conservatori Mestre Vert de Carcaixent, que disposa d’una magnífica plantilla, destaquen entre els docents tres reconegudes músiques alzirenyes i un notable músic alzireny.

Aureliano J. Lairón Pla

Continuarà en pròximes edicions

 

Llig la primera part de l’assaig  “Carcaixent i Alzira, dos pobles germans”

Llig la segona part de l’assaig  “Carcaixent i Alzira, dos pobles germans”

 

 

                           
.-000052                                                                                                           .-000057
                           
.-000062                                                                                              .-000068
                          

 .-000074                                                                                                                         .-000076


 




El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Comentarios de nuestros usuarios a esta noticia

Sonia - 27/03/2011
Me parecen muy interesantes todos estos artículos y puestos a pensar nos unen más cosas que nos separan. Felicidades al autor.
mascarell - 27/03/2011
La verdad, Lairón que bonico valencia tens, felicitats.
SOFI - 29/03/2011
Gracias por ayudarnos a redescubrir que Alzira y Carcaixent son dos pueblos hermanos.

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal