Jueves, 25 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.229 Año: 18 Noticias: 45.894 Fotografías: 108.881 Comentarios de usuarios: 125.587
EL SEIS DOBLE
martes, 6 de septiembre de 2011
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1

 Notícies de la Ribera
La Mancomunitat de la Ribera Alta es constitueix amb un important dèficit democràtic segons Compromís per l’Alcúdia

Cal plantejar-se la desaparició de les diputacions i l'impuls de la comarcalització al nostre país


 

En les passades eleccions municipals del 22 de maig Compromís obtingué un fort ascens electoral amb un total de 14.114 vots, el 11'3% dels vots a la Ribera Alta i 34 regidories. Per la seua part Esquerra Unida obtingué 6.277 vots, el 5% dels vots i 12 regidors.

 Però la recent reforma dels estatuts, motivada per la llei de Règim Local de la Comunitat Valenciana, ha deixat fora, per primera vegada en la història de la Mancomunitat, al tercer i quart grup en importància de la comarca, Compromís i Esquerra Unida, que representen a més del 16% del vot municipal, més de 20.000 vots, i compten amb 46 regidors en total. Aquests dos grups no pogueren participar ahir en la votació del president de la mancomunitat. El sistema anterior, més representatiu, possibilitava la participació de tots els partits amb presència a la nostra comarca, mentre que ara únicament són els alcaldes els que ostenten el dret de vot del seu municipi i voten per tots els regidors i regidores del mateix, sense tindre en compte la pluralitat política existent.

 Aquesta reforma que restringeix la representativitat i anul·la la pluralitat de la Mancomunitat va en sentit contrari de les demandes de la societat, en especial del moviment del 15-M que demana més transparència i participació democràtica. Recentment la reforma de la llei electoral també ha suposat un entrebanc als partits minoritaris o alternatius que hauran de recollir milers de signatures, com és el cas de Compromís, per poder concórrer a les pròximes eleccions generals del 20-N.

 És dóna la circumstància de que aquesta falta de pluralitat es produeix en el moment en el que ha hagut un retrocés en vot popular dels dos grans partits i un augment de la resta d'opcions.

 Per a Compromís per l’Alcúdia, davant aquest dèficit democràtic, és necessària, per una part la reforma tant de la Llei de Règim Local com dels estatuts de la Mancomunitat per possibilitar la plena participació de totes les opcions, i per una altra la potenciació de les comarques en detriment de les diputacions, com una opció menys costosa econòmicament i més pròxima als ciutadans i ciutadanes. Això serà possible amb l'elaboració d'una Llei de Comarcalització que desenvolupe allò expressat en l'article 65 de l'Estatut d'Autonomia.

 Aquesta és sense dubte una de les assignatures pendents, una més, de la nostra democràcia. Mentre, continuarem amb aquest dèficit democràtic que concentra les decisions en tan sols dos opcions i margina les demés.

Compromís per l’Alcúdia

 

 

 

 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

La Ribera - Comarca - Pueblos y pedaníasL'Alcúdia

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal