Miércoles, 17 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.221 Año: 18 Noticias: 45.831 Fotografías: 108.808 Comentarios de usuarios: 125.565
EL SEIS DOBLE
martes, 21 de junio de 2011
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1

 Es sol•licita que des de l’Ajuntament d’Alzira se demane que es deixe sense efecte la pròrroga per al funcionament de la Central Nuclear de Cofrentes

“En cas d'accident greu en Cofrents, la radioactivitat que arribe a la Ribera no distinguirà entre rics o pobres, dretes o esquerres...”


 

Srs. Regidors i Sra. Alcaldessa:

Com a ciutadà d'Alzira preocupat per la seua salut pública i ambiental, vaig presentar al registre d'aquest Ajuntament, amb data 10/06/11 i nº 19372, l'escrit adjunt. En ell es demana que l'Ajuntament se pronuncie pel tancament definitiu de la Central Nuclear de Cofrents i rebutge el cementiri nuclear estatal que pretenen instal·lar a Zarra; una moció que ja s'ha aprovat a d'altres ajuntaments com Gandia, l'Alcúdia, Aldaia, Paterna..., de forma consensuada i per unanimitat.

Resultaria molt positiu que, en aquest tema, els diferents grups municipals es ficaren d'acord i aprovaren la moció proposada o alguna altra semblant consensuada per tots. Sols cal considerar que en cas d'accident greu en Cofrents, la radioactivitat que arribe a la Ribera no distinguirà entre rics o pobres, dretes o esquerres...

Pedro Domínguez

 

Text de l'escrit

 

Considerant que la central nuclear de Cofrents funciona des de 1984 i la seua autorització finalitzava el 20 de març de 2011, data de caducitat i termini en què es considerava ben amortitzada, a partir del qual augmenta notablement la seva potencial perillositat. No obstant el Govern d'Espanya va autoritzar la seva pròrroga per deu anys més, a penes la vespra de l'accident nuclear de Fukushima produït pel terratrèmol i el tsunami de l' 11 de març, amb fusió incontrolada i conseqüències impredictibles dels nuclis dels reactors 1, 2 i 3, segons s'ha sabut posteriorment.

No hem d'oblidar que Cofrents es situa a uns 50 quilòmetres d'una de les zones tectòniques més actives de la Comunitat Valenciana i podria patir un sisme d'intensitat 5 o 6. És també un dels pocs llocs valencians amb vulcanisme històric, la qual cosa indica l'existència d'una falla tectònica al subsòl i incrementa la perillositat on s'alça la central nuclear.

També es dóna la circumstància que Cofrents està en un lloc inundable, vora el riu Xúquer, i que ja ha patit al llarg de la seua història diversos problemes en els sistemes de ventilació, fugues dels fluids circulants i inestabilitats termo-hidràuliques. Concretament durant els últims deu anys ha patit més de 100 incidents significatius (l’últim fa dies), algun d'ells amb vessament d’isòtops radioactius a l’exterior, i 25 parades no programades. A més a més, té les piscines plenes de residus d’alta radioactivitat amb els quals no saben què fer perquè no hi ha cap cementiri nuclear on emmagatzemar-los durant els milers d'anys que seran radioactius i perillosos. En eixe sentit, es parla d'instal·lar d'aquest cementiri estatal a Zarra, prop de Cofrents; un cementiri que hauria de guardar hermèticament els residus durant més de 10.000 anys...

En definitiva un accident nuclear en Cofrents de gravetat mitjana o gran, si el vent enviara el núvol radioactiu sobre Alzira, a sols 55 km, tindria un gravíssim impacte sobre la nostra salut i sobre la nostra economia: Qui voldria les nostres taronges radioactives? Quin turista visitaria les veïnes platges contaminades?

I no seria un problema passatger, recordem que 25 anys desprès l'accident de Txernobyl encara no està solucionat i continua emanant radioactivitat, ara han de fer-li una cúpula gegant per tancar el reactor durant altres 100 anys (insuficients encara). Això quan ja ha provocat uns 100.000 morts, milers de xiquets nascuts amb malformacions genètiques, unes pèrdues econòmiques que arriben als 240.000 milions d'euros i l'abandonament de 270.000 hectàrees de terres i pobles.

Per altra banda, avui hi ha alternatives perfectament viables per substituir l'energia nuclear, que sols suposa un 19% del consum elèctric nacional i menys del 10% del consum energètic total, de manera que pot substituir-se fàcilment amb l'estalvi, l'eficiència i les energies renovables, que creen molts més llocs de treball. De fet, fa un parell de setmanes, hi hagueren 4 centrals nuclears parades per problemes tècnics i la xarxa nacional no va tindre cap desabastiment. La millor prova és que països tan avançats com Alemanya estan fent-ho ja.

 

Per tot aixó sol·licitem que aquest Ajuntament:

1.- Manifeste el seu condol i la seua solidaritat amb les víctimes del terratrémol, tsunami i accident nuclear del Japó.

2.- Demane que es deixe sense efecte la pròrroga per al funcionament de la Central Nuclear de Cofrentes aprovada pel Govern d'Espanya i que s'ha publicat al BOE el 10 de juny del 2011.

3.- Manifeste la seua oposició a la instal·lació en territori valencià del cementeri nuclear estatal.

4.- Demane a la Generalitat Valenciana i al Govern d'Espanya el foment seriós i consensuat de l'estalvi energètic, l'eficiència i les energies renovables.

5.- Faça públic el present acord i el trasllade a l'Ambaixada del Japó a Espanya i a les institucions pertinents, Mancomunitat, Ministeri d'Indústria, Consell de Seguretat Nuclear, Generalitat Valenciana i Corts Valencianes.


 
                          
.-000056                                            .                                                                                                .-000065                            

.-000071                                                                                                                              .-000072


 

 

 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Comentarios de nuestros usuarios a esta noticia

Sue - 21/06/2011
Que es tanque ja Cofrents. A que esperen?Està més que demostrat que és una bomba de rellotgeria.

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal