
EL SEIS DOBLE
martes, 3 de junio de 2025

S’estima que 1 de cada 5 persones adultes és fumadora en la Comunitat i unes 6.500 moren anualment per causes relacionades amb el tabac
En la Comunitat Valenciana, actualment, els principis actius indicats per al cessament de l’hàbit tabàquic (Citisiniclina, Vareniclina i Bupropion) poden ser prescrits, baix criteri facultatiu, per qualsevol categoria mèdica, tant en l’àmbit de l’atenció primària com d’atenció hospitalària seguint les condicions establides pel Sistema Nacional de Salut (SNS).
La distribució per principis indicats com a suport per al cessament del tabaquisme ha oscil·lat entre les 463 dispensacions del Bupropion fins a les 65.490 de la Citisiniciclina, passant per les 1.079 de la Vareniclina. Un 20,1 % de les persones que els van rebre ja havia utilitzat estos fàrmacs en anys anteriors.
Respecte a 2025, en el qual s’ha dispensat fàrmacs a 21.975 persones en el primer quadrimestre, es preveu que la xifra supere la de l’any passat i arribe a les 72.000 persones.
En l’actualitat, el tabaquisme és un problema important de salut pública. Es tracta del principal agent etiològic identificable en nombroses patologies, especialment cardiovasculars i oncològiques, i és una de les principals causes de morbimortalitat potencialment prevenibles.
S’estima que 1 de cada 5 persones adultes és fumadora en la Comunitat Valenciana i unes 6.500 moren anualment per causes relacionades amb el tabac. Per això, el seu abordatge constituïx una prioritat per a la Conselleria de Sanitat, en el marc de l’Estratègia Autonòmica de Prevenció i Atenció al Tabaquisme.
‘Classes sense fum’
Dins de les accions que desenrotlla la Conselleria de Sanitat per a previndre el tabaquisme entre els més jóvens hi ha la iniciativa ‘Classes sense fum’, un concurs educatiu dirigit a escolars de 1r d’ESO dels centres d’Educació Secundària Obligatòria de la Comunitat Valenciana.
Consistix en un compromís participatiu, individual i de l’aula, per a no iniciar-se en el consum de tabac o no fumar durant el període de duració de l’acord (desembre-abril). Este conveni es basa en la pressió de grup positiva generada per la complicitat dels companys i companyes de l’aula i un adult, el tutor o tutora, la qual cosa reforça la confiança en u mateix i en els altres, al mateix temps que utilitza la recompensa-premi com a incentiu.
El concurs es reforça amb experiències i activitats per a la prevenció del tabaquisme i entre estes destaca la realització d’un curtmetratge sobre algun aspecte motivador per al grup que contribuïsca a la prevenció del tabaquisme.
En el curs 2024-2025 van resultar guanyadors els centres següents: el Col·legi Cervantes de Canals, que va obtindre el primer premi pel curt Renacer sin humo, i l’IES García Berlanga d’Alacant, que va quedar en segon lloc per Humo. Els accèssits van ser per a l’IES La Mar de Xàbia, el Col·legi Diocesà Oratorio Festivo de Novelda, el Col·legi Abad Solà de Gandia i el Col·legi Santa María de la Huerta d’Almoradí.
Xarxa de Platges Sense Fum
La iniciativa de la Xarxa Platges Sense Fum s’ha impulsat des de la Conselleria de Sanitat, per mitjà de la Direcció General de Salut Pública, en col·laboració amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, com a instrument de conscienciació, debat i persuasió per a gaudir d’un entorn afavoridor de la salut.
Els objectius de la Xarxa de Platges Sense Fum són: promoure i ajudar les persones a gaudir d’una vida sense tabac, respectar el medi ambient, reforçar el paper exemplaritzant de la població adulta en la infantil, fer partícip la població en la presa de decisions saludables i fomentar la desnormalització del consum de tabac en la societat.
Les platges sense fum són llocs com platges d’arena o de roca, cales, platges fluvials i, ampliant el concepte, piscines municipals, que les localitats han acordat delimitar i senyalitzar per a preservar la població dels efectes nocius del fum del tabac i dels seus residus.
A eixa xarxa pot adherir-se qualsevol ajuntament amb llocs sensibles (platges d’arena, platges de roca, cales, platges fluvials, platges urbanes, piscines municipals) i que decidisca de manera total o parcial delimitar zones amb la consideració d’espais lliures de tabac.
Un municipi amb platges sense fum haurà de delimitar i definir la zona geogràfica concreta de la qual se sol·licita l’adhesió; identificar i senyalitzar amb un cartell per a anunciar la zona delimitada i quines característiques implica la condició de platja sense fum i se situaran papereres i cendrers en l’accés de la zona; designar persones mediadores formades per a garantir el compliment de l’acord, i, finalment, informar la població usuària i fer difusió a la resta de la població de les zones declarades lliures de tabac.
L’adhesió es renova cada tres anys. Este 2025 s’han adherit platges de cinc municipis al programa: Alfàs del Pi, Altea, Benferri, Torrevieja i Xeraco, la qual cosa suposa sumar 4 nous trams de platja i 1,5 quilòmetres més a la Xarxa de Platges Sense Fum de la Comunitat Valenciana, a més d’una nova piscina comunitària.
Generalitat Valenciana
El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.
Añadir un comentario