Sábado, 25 de enero de 2025 Edición diaria nº 6.504 Año: 18 Noticias: 47.482 Fotografías: 110.669 Comentarios de usuarios: 126.440
EL SEIS DOBLE
domingo, 5 de enero de 2025
Clic en la foto para ampliar

Foto: LA UNIÓ
Ver imágenes de esta noticia
1

 LA UNIÓ denuncia que 2024 es tanca amb un altre increment del 45% en les alertes europees en productes hortofructícoles importats

Amb matèries actives no autoritzades ací



._000641

 

Passen els anys i la vida segueix igual. La Unió Llauradora denuncia que el sistema europeu d'alertes en aliments RASFF detecta al tancament de 2024 un total de 892 rebutjos de productes hortofructícoles de tercers països amb matèries actives no autoritzades a la Unió Europea o per superar els Límits Màxims de Residus (LMR) permesos, pels 613 de 2023. Suposa un augment considerable quasi del doble -concretament del 45%- i reflecteix la gravetat de l'assumpte en un context de reducció dels productes fitosanitaris a la UE.
Davant la magnitud de les dades, LA UNIÓ proposa incrementar al 50% el control d'identitat i físics a les fruites i hortalisses dels països amb major nombre d'intercepcions com són Turquia i Egipte. I perquè resulten efectius reclama que s'amplie el període d'aquestes mesures a 12 mesos. Si durant qualsevol dels mesos d'aquest període, s'observa un increment del 5% de les alertes en algun producte, l'organització planteja el tancament de les importacions d'aquests països i dels productes agrícoles amb restes de pesticides no autoritzats a la UE o que superen els LMR establits.
Aquest creixement tan rellevant d'un any per a un altre es produeix sense que existisquen mecanismes de reciprocitat en els estàndards de producció entre els els productes importats i europeus, sense l'adopció de clàusules espill i sense cap mena de compromís tampoc de reducció de matèries actives en tercers països com es duu a terme a la Unió Europea.
Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, indica que “no s'avança res en la reciprocitat, les clàusules espill es queden sempre en un mer anunci però mai són una realitat, per la qual cosa les autoritats comunitàries haurien de plantejar-se la seua política de reducció de matèries actives si no és capaç d'avançar en aquests altres aspectes. Si determinades substàncies o productes fitosanitaris són dolentes ací per als consumidors, dic jo que també seran les que ens entren amb els productes importats”.
En aquest sentit Peris assenyala que “les autoritats comunitàries no poden fer per més temps els ulls grossos davant aquesta situació i han de garantir que els productes agrícoles importats a la disposició dels consumidors tinguen els mateixos estàndards de producció que els que se'ns exigeix als llauradors europeus”.
Insisteix que “no pot ser que els tercers països tinguen tots els avantatges del món a l'hora d'entrar amb els seus productes en els mercats europeus, mentre ací nosaltres fem esforços en la reducció de l'ús de pesticides que ens han provocat més dificultats per a controlar les plagues i majors costos productius que hem d'assumir, com per exemple el control del trips sud-africà ens ha suposat aquesta campanya un augment de les despeses del 40%”.
Cal recordar també que la LA UNIÓ efectua analítiques periòdiques als productes hortofructícoles importats que es venen en els supermercats i hipermercats de la Comunitat Valenciana. En les d'enguany, pel que fa a cítrics, ha observat que els establiments valencians són molt més tolerants i permissius amb les matèries actives de pesticides en cítrics importats que els d'altres països de la Unió Europea. La dada és reveladora: el 88% per exemple dels cítrics sud-africans que es venen en supermercats espanyols no es podrien vendre en la majoria dels supermercats europeus a causa de les seues normes més restrictives d'ús intern. També ha detectat la presència de matèries actives de pesticides, l'ús dels quals està prohibit a la Unió Europea, en raïm de taula importat i comprat en diversos establiments de la distribució comercial. L'organització va adquirir fa unes setmanes lots de raïm de taula importades i procedents majoritàriament de països de Mercosur en alguns establiments de la distribució comercial amb major implantació en la Comunitat Valenciana i els va portar a analitzar a un laboratori homologat. Les proves analítiques van ser contundents i es van trobar en supermercats i hipermercats d'ací matèries actives de raïm importat l'ús del qual està prohibit a la UE. Entre aquestes matèries estava la presència de Famaxadona (fins a dues mostres) i Bimentrina que tenen prohibit el seu ús en l'àmbit de la Unió Europea.
LA UNIÓ


 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

Agricultura

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal