Jueves, 12 de diciembre de 2024 Edición diaria nº 6.460 Año: 18 Noticias: 47.228 Fotografías: 110.375 Comentarios de usuarios: 126.290
EL SEIS DOBLE
miércoles, 6 de noviembre de 2024
Clic en la foto para ampliar

Foto: Associació Amics de la Murta
Ver imágenes de esta noticia
1

 20 anys de la creació del paratge natural d'una Murta del poble i oberta al poble

Estem treballant, amb l'ajuda i col·laboració de la Mancomunitat de Municipis de la Ribera Alta, per a posar a l'abast de tots, en l’aplicació "Riberana", la digitalització de la documentació del Monestir de Santa Maria de la Murta


._000641

GESTIÓ I FINANÇAMENT DE LA MURTA:
L'any 1983, a través d'una donació, Alzira recupera les ruïnes del monestir de Santa Maria de la Murta i les cinquanta fanecades del seu voltant. Concretament es l'any 1989 quan es recupera, de mans privades, la totalitat del paratge de la Murta i passa a ser de les alzirenyes i alzirenys que aporten els 240.000,000 milions de pessetes que ho fan possible i fan realitat, també, la reivindicació històrica “d'una Murta del poble i oberta al poble” perquè, mai més, se li prohibisca a ningú l’entrada a la Murta. I l'any 2004 es crea el paratge natural Murta i Casella, que ara es commemoren els primers 20 anys.
En l'acceptació de la donació i en el pla especial que regula el paratge, entre altre moltes coses, s'acorda i es legisla sobre la creació d'una Fundació per a gestionar i finançar la Murta:
"por el Sr. Alcalde - Presidente se resalta la importancia del otorgamiento efectuado en favor del Municipio, y el logro que supone el que el pueblo de alzira pueda acceder libremente a las ruinas del Monasterio y su terreno circundante" "termina proponiendo que por la comisión de cultura se estudie la constitución de una fundación" (planari de l'ajuntament d'Alzira del dia 8 de setembre de 1983).
“L’Ajuntament d’Alzira podrà promoure, per a assegurar la participació efectiva en la gestió del paratge dels agents socials i econòmics implicats i d’altres administracions públiques, la constitució d’una entitat mixta, amb participació de les administracions autonòmica i local, l’administració general de l’Estat, a través del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient o de l’organisme de conca (Confederació Hidrogràfica del Xúquer) i del sector privat, com ara una fundació, un consorci o un altre tipus de figura prevista en la legislació vigent” (Punt 3, de l'article 76 (òrgans gestors), del Pla Especial, de data 15 de març de 2013, que regula el paratge).
En AMICS de la MURTA fa molts anys que portem treballant per la constitució de la Fundació Municipal i per fer-la realitat. L'any 2019 aconseguirem la unanimitat de tots els partits, per a constituir la Fundació Municipal, i obtinguérem un document de moció, consensuat i amb el vistiplau de tota la representació política de l'ajuntament d'Alzira. 
El dia 28 de novembre de 2019, donada la tardança en la presentació del document de moció al plenari de l'ajuntament, per a la seua aprovació, ens reunírem amb la primera autoritat municipal que ens va dir que: "des del Grup Polític, de Compromís per Alzira, no veien factible la creació d'una Fundació, tant per raons legals com polítiques".

 

PLA DE PREVENCIÓ D'INCENDIS ESPECÍFIC PER A LA MURTA:
L'any 2016, ens reunírem amb el secretari autonòmic de Medi Ambient, Julià Álvaro i amb la directora general de prevencions d'incendis, Delia Álvarez, i aconseguírem posar en l'agenda de la Generalitat Valenciana la necessitat de dotar la Murta d'un pla de prevenció d'incendis específic. 
Posteriorment, en la visita que va fer la directora general a la vall, davant els mitjans de comunicació, es va comprometre a finançar el pla de prevenció d'incendis específic per a la Murta atenent al grandíssim valor que té la vall màgica. 
Estes iniciatives van ser desestimades per l'ajuntament d'Alzira; però no obstant això, la Generalitat, va fer actuacions en la Casella, creant un tallafoc, en prevenció d’incendis que pogueren afectar a la Murta.

 

PATRIMONI ARQUITECTÒNIC DE LA MURTA:
Este tema portem treballant-lo des de la nostra fundació, als anys huitanta del segle passat, i últimament ens hem dedicat més, com a temes importants i immediats, a:
Aconseguir milers de firmes, gràcies a la impressionant resposta de la Societat Civil, que hem entregat a les administracions com a recordatori que la Murta, en tots els seus patrimonis,  importen i molt a una majoria de la societat.
Arribar a  ser l'opció més votada, als primers pressupostos participatius de l'ajuntament d'Alzira, i posar la consolidació i restauració de la Torre dels Coloms en la primera línia de l’actualitat.
Ser l'opció més votada, als primers pressupostos participatius de la Generalitat Valenciana, i obtindre el finançament per a la consolidació i restauració de la Torre dels Coloms; com a primer pas per a continuar amb la restauració de la resta del patrimoni arquitectònic que hi ha en la vall.
Aconseguir la visita del diputat de cultura de la Diputació de València, Paco Teruel, i el seu compromís en la consolidació i restauració de l'ermita de Santa Marta; ermita que forma part del conjunt arquitectònic que hi ha a la Murta.
A més a més ens hem reunit amb els diferents partits polítics i estaments de l'administració autonòmica per a sol·licitar-los que, una volta ja tenim el finançament per a executar les obres de la Torre dels Coloms, siga l'equip de Ricardo Perelló i Marina Sender els qui dirigisquen, supervisen i executen les obres, ja que ells feren el Pla Director de tot el patrimoni arquitectònic de la Murta i són garantia d'èxit per tindre un coneixement exhaustiu del projecte.

 

PATRIMONI CULTURAL DE LA MURTA:
Férem una conferència magistral, pel nostre soci i professor Norbert Blasco, sobre la gran quantitat de restes i la importància de la ceràmica de la Murta.
Estem treballant, amb l'ajuda i col·laboració de la Mancomunitat de Municipis de la Ribera Alta, per a posar a l'abast de tots, en l’aplicació "Riberana", la digitalització de la documentació del Monestir de Santa Maria de la Murta que està: a l'Arxiu Històric Nacional, a Madrid; a la biblioteca d’El Escorial, a Madrid; a l'Arxiu del Regne, a València; a la biblioteca de l'Ateneu Mercantil, a València.
Hem visitat diferents agrupacions musicals com: La coral polifònica Ciutat d'Alzira; Corals de les esglésies de Sant Joan i Verge de Lluch, a Alzira; Coral Polifònica de Benimodo; Shola Cantorum, d'Algemesí. Als qui hem entregat l'estudi, sobre el manuscrit 3016 de l'Arxiu del Regne de València, provinent del Monestir de Santa Maria de la Murta, i publicat en la revista de musicologia de Madrid, pels professors Josep Antoni Alberola i Ferran Escrivà; així  com, també els hem entregat, el CD del "Cantoral del Monestir de Santa Maria de la Murta d'Alzira", interpretat pel grup Lucentum XVI i dirigit pel mestre Pere Saragossa.

 

SEU DEL JARDÍ BOTÀNIC A LA MURTA:
L'any 2019, a través d'una de les nostres sòcies, gestionàrem amb la Universitat de València, més concretament amb el nou director del Jardí Botànic de València, la possibilitat que la Universitat fera un cens actualitzat de la flora i fauna de la Murta i instal·lara una seu permanent en la Murta, concretament en la zona del Racó de Les Vinyes,  que actualment està totalment perduda i abandonada. 
La resposta, per part del Jardí Botànic, va ser que si i així li ho comunicàrem a l'ajuntament d'Alzira del que no rebérem resposta, i per tant, Alzira va perdé eixa espectacular iniciativa.

 

LÍNIA D'ALTA TENSIÓ QUE TRAVESSA LA MURTA:
En la nostra defensa de tots els patrimonis que formen la Vall Màgica, la Murta, sempre ens hem posicionat en contra de la, inexplicable, existencia de la línia d'alta tensió que travessa el paratge natural. 
Sense dubte que hem contribuït a apropar acords entre l'ajuntament d'Alzira, propietari del paratge, i l'empresa Iberdrola, propietària de la línia eléctrica;  no obstant van passant els dies, els mesos, els anys i tot continua igual. 
Tornem a denunciar que la línia elèctrica, a més de ser estèticament indesitjables és un elevat risc d'incendi, i esperem que, l'ajuntament i la compañía, actuen i donen prompte solució.

 

GRIPAU AUTÒCTON DE LA MURTA:
D'entre la gran quantitat de fauna que hi ha a la vall, i que forma part del valuós patrimoni natural de la Murta, cal destacar al Gripau Autòcton de la Murta que està, permanentment, amenaçat per una espècie invasora, la carpa japonesa, que any darrere d'any interromp el seu cicle biològic devorant les seues postes d'ous. 
En l'última edició de la universitat de la tardor, celebrada a Alzira, hem denunciat este fet davant els professors i tècnic de la Universitat de València i els hem demanat una solució definitiva en defensa de la fauna autòctona de la Murta.

 

SUBVENCIONS ESTATALS DES DEL MINISTERI:
L'ajuntament d'Alzira, l'any 2008, va firmar un conveni amb el Ministeri per a rebre subvencions per a la recuperació del patrimoni arquitectònic del Monestir de Santa Maria de la Murta; les quals, a causa de la crisi econòmica, van deixar de vindre.
Des de l'ajuntament d'Alzira i des de l'Associació estem fent gestions, perquè tornen a ser realitat les subvencions estatals, encaminades a anar executant les distintes faces del Pla Director, de consolidació i restauració de tot el patrimoni arquitectònic de la Murta.
Li hem demanat a Gemma Alòs, secretaria general del PSPV – PSOE d’Alzira,  que, aprofitant la seua presència en el 41 Congres Federal del PSOE, gestione tant amb Diana Morant, ministra de ciencia, com amb Òscar Puente, ministre de transports, les nostres sol·licituds i aprofite per a convidar-los a visitar la Vall Màgica, la Murta.

 

SECRETS EN LA VALL MÀGICA, LA MURTA:
Podia semblar mentida, però dins de la vall encara hi han coses inèdites, o desconegudes, per a la majoria de la gent i que, des de l'associació anem, a poc a poc, descobrint-les als nostres socis i simpatitzants com: el monòlit dedicat a Rafaela Breva; l'interior de la presó, on hi ha una col·lecció de dibuixos i gravats de naus navegant per la mar; l'almàssera, que conté una xicoteta exposició d'aparells i utensilis així com de maquetes i dibuixos; la casa senyorial, amb les seues àmplies sales i que aprofitem per a tornar a reivindicar-la com a centre multiús i refugi per salvar vides en cas d'un incendi forestal; els desconeguts pous de calç, que hi ha varis per tota la vall; les antigues quadres, que actualment estan en total  estat de ruïna; l'ermita del mont calvari, única ermita excavada en roca que queda en tota la Comunitat Valenciana; i quant, per raons de seguretat, es puga visitar les criptes subterrànies i l'interior de la torre dels coloms.

 

AGRAÏMENT:
Des de l'Associació continuem, i continuarem, treballant per tots els patrimonis que conformen la Vall Màgica, la nostra Murta i donem les gràcies als socis, amics, col·laboradors i als milers de seguidors d’Amics de la Murta que ho feu possible.

 

¡¡ Moltíssimesgràcies !! a totes i a tots

 

Francesc Xavier Blasco Via | President

 

 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal