Martes, 23 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.227 Año: 18 Noticias: 45.879 Fotografías: 108.866 Comentarios de usuarios: 125.584
EL SEIS DOBLE
lunes, 17 de octubre de 2022
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1

 Des del CEIP Alborxí mostren la seua preocupació amb la construcció de la nova seu judicial

Els terrenys per a dita seu recauen al costat del centre educatiu


 

._000807
La Comunitat Educativa del CEIP Alborxí volem posar de manifest la nostra preocupació amb la construcció de la nova seu judicial d’Alzira al costat de l’escola. Es tracta d’un projecte de la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques que planteja la construcció d’un edifici de 5 altures, que s'alçarà en una parcel·la de 4.800 metres quadrats cedida per l'Ajuntament i situada al final de l'avinguda Luis Suñer, junt a l’escola Alborxí. Permetrà unir en un mateix edifici els set jutjats de primera instància i instrucció, així com la resta dels serveis de l'Administració de Justícia del partit d'Alzira que, actualment, estan distribuïts en tres immobles, amb una plantilla de 220 treballadors. Hi haurà, no obstant, espai per a fins a 11 jutjats, per a donar servei a un partit judicial que abasta 23 municipis i una població de
138.000 persones. L’edifici rebrà la visita de fins a 900 persones al dia i disposarà d'un aparcament exterior amb sols 65 places.
Des que vam conéixer la passada primavera que l’Ajuntament d’Alzira havia concedit llicència municipal al projecte de construcció d’un nou edifici per als Jutjats d'Alzira, tant la Directiva de l’AFA Alborxí com l’equip directiu de l’escola hem estat arreplegant informació sobre el procés, perquè a pesar de tractar-se d’una obra que està projectada des de fa més d’una dècada i de ser un projecte de gran envergadura, ni l’Ajuntament d’Alzira, ni les Conselleries de Justícia i Educació han consultat ni informat mai a la Comunitat Educativa del CEIP Alborxí sobre l’obra, tot i estar directament afectats tant per l’obra com per la futura activitat dels jutjats.
Hem demanat que se’ns facilitara la documentació (per registre d’entrada al maig de 2022), però no se’ns ha facilitat res. No obstant això, hem aconseguit pels nostres mitjans el projecte de construcció i hi ha diversos punts que ens preocupen, com són:

 

PRIORITZAR L’ÚS ADMINISTRATIU PER DAVANT DE L’ÚS EDUCATIU. Per a poder construir el Palau de Justícia s’ha autoritzat el canvi d’ús del sol: s’ha modificat l'ús qualificat de la zona oest de la parcel·la escolar DEL-4 SQE-DOC-4, el qual forma part de l'ordenació detallada del PGOU/2002, per un ús dotacional de servei administratiu institucional, ampliant-se l'existent en la pròpia mançana DLS-2 (PQA-2).
El projecte inicial s’hagué de modificar a causa del risc d’inundació de la zona, que impossibilita la construcció d’aparcament subterrani. Com a resultat, s’ha canviat l’ús d’una parcel·la de 2.503 metres quadrats que estava integrada a la parcel·la d’ús escolar que ocupa l’Alborxí, i que ha passat a ser sòl dotacional administratiu, amb l’objectiu de poder construir allí un aparcament en superfície en no poder-se fer subterrani. Aquesta parcel·la ha sigut cedida a la Generalitat Valenciana, i d’acord amb la inscripció al Registre de la Propietat realitzada el 2019, es tracta d’una propietat “gravada amb Dret de Reversió Càrrega a favor d’Ajuntament d’Alzira amb número de CIF P4601700J si la parcel·la cedida, és a dir aquesta finca, no fora destinada a l'ús previst dins d'un termini màxim de cinc anys, pàrquing del futur Palau de Justícia d'Alzira, o es deixara d'utilitzar la mateixa per a l'expressat ús durant els trenta anys següents, els béns cedits revertiran novament al Patrimoni del citat Ajuntament amb totes les seues pertinences i accessions. Segons es dedueix de l'escriptura/instància/ manament de data 30 de juliol de 2019, inscrita el 8 de novembre de 2019”.  

 

INCOMPLIMENT DE LES CONDICIONS PER A LA CESIÓ DE LA PARCEL·LA. No obstant, quan hem examinat el projecte de l’obra hem vist als plànols que en aquesta parcel·la es construirà l’aparcament, i sobre ell, l’edifici que albergarà els jutjats, amb 5 plantes i amb finestres orientades a l’escola i a sols 20 metres de distància del col·legi. Per tant, entenem que s’incompleixen les condicions de la cesió, que sols preveu l’ús de la parcel·la cedida com a aparcament. L’edifici ocupa les dues parcel·les. 
 
NECESSITAT D’INFRAESTRUCTURES I SERVEIS BÀSICS A L’ESCOLA. Aquest canvi d’ús es va realitzar d’esquenes a l’escola, ja que en cap moment s’ha consultat al centre sobre la conveniència de cedir sòl d’ús educatiu reservat per a l’ampliació de l’escola, tot i conéixer les necessitats de noves infraestructures i de serveis bàsics que manquen al CEIP Alborxí, que estem reivindicant des de fa dècades, com la construcció d’un gimnàs, l’habilitació d’una cuina in situ (que permeta oferir als xiquets i xiquetes menjar de qualitat cuinat al centre i no servei de catèring), l’ampliació del menjador (ara es fan diversos torns per a dinar) o la instal·lació d’un ascensor. L’Ajuntament d’Alzira és coneixedor per les peticions realitzades a les reunions del Consell Escolar Municipal i amb l’alcalde i regidors, i amb instàncies presentades per registre d’entrada de les necessitats reals de l’escola: menjador amb cuina autònoma, gimnàs, espais verds i amb ombra. Cap d’aquestes necessitats s’han resolt.

 

FALTEN PLACES ESCOLARS A LA ZONA DE L’ALBORXÍ. A més a més, aquesta reducció del sòl d’ús educatiu es contradiu amb l’informe que la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha realitzat amb objecte de la tramitació de la modificació puntual del PGOU i que assenyala que “a la zona A (a la qual pertany el CEIP Alborxí) faltaria una reserva de parcel·la d’almenys 4.500m2 per a albergar la línia que falta, en aplicació de la ràtio de l’Ordre 22/2018, que fixa 23 alumnes per aula”. Hi ha també una creixent demanda de matrícula als centres educatius en els últims exercicis, especialment alta en aquest curs 22-23.

 

PERILLS I MOLÈSTIES PER A L’ALUMNAT, LES FAMÍLIES I L’ACTIVITAT ESCOLAR.
 
UTILITZACIÓ DE LA PARCEL·LA EDUCATIVA JUNT A L’ESCOLA COM A ZONA D’EMMAGATZEMATGE, CÀRREGA I DESCÀRREGA DE MATERIALS I GRUA. El CEIP Alborxí va rebre el mes de maig un correu electrònic d’una constructora que s’interessava per saber si l’escola tenia intenció de créixer en el solar contigu, o si pel contrari podrien utilitzar-lo com a “zona de acopio” durant les obres de construcció dels jutjats. A més a més, en l’estudi de seguretat i salut del projecte, la col·locació de la grua ocupa la zona de sòl escolar que llinda amb l’escola.
La Direcció General d’Infraestructures Educatives (Conselleria d’Educació) ens ha comunicat que “respecte a la possibilitat que la parcel·la confrontant es convertisca en un abocador amb motiu de les obres de construcció de la seu judicial, si fora així estaríem davant un incompliment molt greu del Pla de gestió de residus de l'obra interessada”.
La Comunitat Educativa del CEIP Alborxí considerem inadequat l’ús de la parcel·la de sòl educatiu com a zona d’emmagatzematge, ja que està immediatament al costat de l’escola, junt a l’espai que ocupa l’hort escolar, on xiquetes i xiquets porten a terme sessions educatives i passen temps treballant la terra i encarregant-se de la cura de les plantes i de la collita dels fruits. Hi ha també el porxat amb racó de bibliopati, on es fan activitats de lectura compartida i contacontes, i les taules a l’aire lliure, on es programen també tallers i classes. Tots aquests espais, moblats i habilitats gràcies a l’esforç i l’aportació econòmica de les famílies a través de l’AFA Alborxí, s’utilitzen també per a la realització d’assemblees i de classes a l’aire lliure, activitats que es veuran greument perjudicades durant les obres.

 

PÈRDUA SIGNIFICATIVA DE PLACES D’APARCAMENT I MAJOR INSEGURETAT EN L’ENTORN ESCOLAR. Les parcel·les sobre les quals es projecta la construcció de la nova seu judicial, així com el sòl de reserva educativa junt al col·legi, s’utilitzen des de fa anys en la seua totalitat com a aparcament. Les obres obligaran a anul·lar aquest aparcament irregular i tota eixa reserva de places desapareixerà en un lloc on és molt difícil estacionar al carrer: és la zona més pròxima als carrers peatonals i amb limitació d’estacionament de la Vila, on es troben edificis de gran afluència com són els jutjats, la delegació d’Hisenda, l’Ajuntament, el Prop, l’església de Santa Caterina, el MUMA, Idea i La Clau; on cada dimecres s’instal·la el mercat ambul·lant; i, a més a més, moltes famílies porten i arrepleguen els xiquets en cotxe en el trajecte al lloc de treball. Cal afegir que l’obra preveu la creació de sols 65 places d’aparcament per a un edifici amb 9 jutjats i que registrarà, segons les previsions, una afluència diària de 900 persones, a una zona sense transport públic. No hi ha dubte que tot açò congestionarà l’accés enormement a les hores d’entrada i eixida de l’escola, també incrementarà el risc per als xiquets i les xiquetes (i les famílies i el veïnat), en l’entorn del centre educatiu. Sobre tot perquè no es compta amb cap ruta segura i senyalitzada que permeta l’arribada a peu, amb bicicleta o patinet, com sí hi ha a altres poblacions. A més a més, el sistema d’aparcament actual en oblic també complica l’estacionament i crea major inseguretat. (L’AFA Alborxí ha demanat que es canvie el sistema d’aparcament per a estacionar en espiga inversa).

 

EXPOSICIÓ DE L’ACTIVITAT ESCOLAR I EFECTES SOBRE LA PRIVACITAT DE XIQUETES I XIQUETS. Ens preocupa com pot afectar l’activitat del Palau de Justícia a l’activitat a l’escola. Tenim dubtes sobre si l’activitat del Palau de Justícia és adequada al costat del centre educatiu, pel constant trànsit de vehicles i de persones, furgons i vehicles policials, etc; sobre si repercutirà negativament en el dia a dia de l’escola i creiem pertinent consensuar mesures correctores que garantisquen la seguretat i el major benestar dels nostres fills i filles ara, davant l’imminent començament de les obres, i en el futur, amb l’inici de l’activitat a la nova seu judicial, que unificarà tots els jutjats d’Alzira al solar que llinda amb l’escola i que, tal com està dissenyat l’edifici nou, compta a cada una dels 5 plantes amb finestres que miren cap al pati de l’escola. Cal que dissenyem actuacions coordinades entre el consistori i l’escola per tal de garantir la seguretat dels nostres alumnes, el correcte desenvolupament de les classes durant les obres, la privacitat dels menors en l’entorn educatiu i, en especial, durant el temps d’esplai.
Davant de tot açò, l’AFA Alborxí i el CEIP Alborxí, amb l’acord del Consell Escolar del centre, hem sol·licitat a l’Ajuntament d’Alzira, com a propietari dels terrenys i administració més pròxima a les famílies de l’Alborxí que:
 
Amb caràcter d’urgència, es realitze el tancament de la parcel·la que llinda amb el centre, el sòl de la qual és d’ús escolar. Es va sol·licitar a juny, perquè estiguera a punt abans que l’alumnat començara el curs escolar 2022-2023, amb l’objectiu de garantir la seguretat dels xiquets i xiquetes i de les famílies, i per a evitar que aquest terreny s’utilitze per l’empresa constructora com a magatzem de material d’obra, transformadors de llum… S’han d’establir mesures cautelars per a corregir i minimitzar immediatament els efectes de l’obra. Cal protegir el sòl d’ús escolar amb una mesura proporcional i imminent. L’adhesió de la parcel·la colindant al perímetre de l’escola contribuirà a garantir la seguretat física i emocional de l’alumnat i el personal del CEIP Alborxí, i també de les famílies, durant el dilatat període de construcció (està previst que les obres es prolonguen durant 20 mesos amb possibilitat de pròrrogues). Ajudarà a que les obres no destorben l’activitat acadèmica i alteren en menor mesura els processos d’adaptació dels més menuts i el seu benestar emocional a l’escola, perquè sabem que una obra d’aquestes característiques (amb moviments de terres, excavacions constants, gran trànsit de camions i altres vehicles i maquinàries i grues) alteren les rutines diàries a l’escola i creen desassossec, pertorbant el temps de pati, l’únic moment que té l’alumnat per a l’esplai, la socialització i el joc durant la jornada escolar. Permetrà crear així un espai de protecció durant la construcció junt a l’escola d’una seu judicial de grans dimensions, i possibilitarà mantindre distància respecte a les obres i evitar l’establiment d’una zona d’emmagatzematge i càrrega i descàrrega junt al col·legi.
La resposta de l’Ajuntament ha sigut que “actualment els terrenys són utilitzats com a aparcament públic, ja que es tracta de terrenys dotacionals de titularitat municipal de reserva futura escolar i no existeix motiu pel qual no es puguen continuar utilitzant de la mateixa manera”.
Davant d’aquesta resposta, la Conselleria d’Educació ens ha aconsellat que manifestem l’interés del CEIP Alborxí sobre la parcel·la de sòl educatiu i sol·licitem l’adhesió d’aquest terreny a l’escola, cosa que hem fet per mitjà d’un escrit al Secretari de l’Ajuntament d’Alzira, Sr. Carlos Capella, registrat el 4 d’octubre de 2022, amb la intenció que aquesta proposta s’incloga en el Pla Edificant i amb la previsió de realitzar els següents treballs:
•Annexió i tancament d’obra de la parcel·la d’ús escolar: tancat perimetral amb la mateixa reixa que actualment té l’escola. Condicionar la parcel·la, plantar arbrat i dotar de zones d’ombra per a garantir la separació visual amb la seu judicial.
•Projecte d’instal·lació de nous equips i condicionament de la cuina escolar, per poder realitzar el canvi de càtering a cuina autònoma en el menjador escolar
del centre.
•Construcció del gimnàs escolar. El centre manca també d’ascensor, que facilitaria l’accés de persones amb dificultats de mobilitat. I també caldria dotar el pati de més zones de joc (al pati de Primària no n’hi ha), àrees d’ombra i més arbrat i verdor, així com punts de reg i fonts per a beure.
(Un tècnic de l’Ajuntament va visitar el CEIP Alborxí la darrera setmana de setembre per a iniciar el procés del Pla Edificant, i l’alcalde va informar al darrer Consell Escolar Municipal de la petició de l’Alborxí).
-Que una vegada estiga assignada l’obra a una empresa concreta, l’Ajuntament d’Alzira haurà de coordinar les reunions pertinents per a acordar amb el centre educatiu quines són les mesures, exigències i plans d’actuació que garantiran la conciliació de la vida escolar amb la construcció de l’edifici judicial.
La Comunitat Educativa del CEIP Alborxí estem disposats a col·laborar i ens hem mostrat comprensius i conciliadors en les diverses reunions mantingudes amb l’alcalde i els tècnics municipals, però ens ha decebut molt la falta de compromís de l’Ajuntament d’Alzira amb els xiquets i les xiquetes que estudien a l’Alborxí i les famílies, i amb l’equip docent i el personal que s’esforcen cada dia per oferir una educació pública de qualitat i per fer de l’escola un lloc amable, on els més menuts i els més fadrins se senten segurs i estiguen a gust, i propiciar així l’aprenentatge en un ambient agradable i de confiança.
Sabem que la nova Seu Judicial és una infraestructura necessària per a Alzira i el partit judicial, que reportarà beneficis a la ciutat i a la ciutadania. Però entenem que aquesta actuació no pot perjudicar a l’escola, ni al col·lectiu que aquesta representa, la infància, un grup de població més vulnerable i al qual se li ha de garantir la protecció i un nivell òptim de benestar que facilite el creixement personal i el progrés acadèmic, més si cap en una ciutat que compta amb la distinció de Ciutat Amiga de la Infància i que forma part de la Xarxa de Ciutats Educadores; tampoc no pot limitar les possibilitats de millora ni la continuïtat del projecte educatiu del CEIP Alborxí, ni en el present ni en el futur. Les famílies de l’Alborxí no ho tolerarem.
És per això que demanem que s’atenguen les nostres peticions per a construir entre totes i tots una ciutat millor, que aprofitem les necessitats de les criatures per a fer possibles solucions més integradores i inclusives per a tota la població en el desenvolupament urbà i l’ampliació de serveis, sense crear greuges i garantint la protecció de la infància i la promoció d’entorns segurs i més agradables.

 

TORN OBERT DE PARAULA.
Les famílies de l’Alborxí, reunides en assemblea el 13 d’octubre, hem decidit iniciar una sèrie d’actuacions per a donar a conéixer el nostre punt de vista a la ciutadania i recaptar el seu suport, amb l’objectiu d’obtindre garanties de seguretat per als xiquets i xiquetes i protegir l’escola, i satisfer així mateix les necessitats d’infraestructures bàsiques del CEIP Alborxí.
També volem fer sabedors de les nostres demandes als diversos partits polítics de l’Ajuntament, i a altres institucions, com el Síndic de Greuges, i exposarem la problemàtica als sindicats. I seguirem insistint davant de totes les regidories i conselleries implicades (Alcaldia, Educació i Infància, Urbanisme, Serveis Públics, Joventut, Salut Pública i Medi Ambient).
AFA Alborxí/CEIP Alborxí

 

 

._000448

 .-000006 

 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

Educación y Formación
SocialGeneral

Comentarios de nuestros usuarios a esta noticia

Jomateix - 17/10/2022
Però si mai arranquen les obres...
viejo - 17/10/2022
Mientras el solar estaba lleno de ratas y coches callaban, xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal