Viernes, 19 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.223 Año: 18 Noticias: 45.858 Fotografías: 108.844 Comentarios de usuarios: 125.571
EL SEIS DOBLE
sábado, 19 de febrero de 2022
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1

 Oltra: ‘Els laboratoris de serveis socials són fonamentals per a continuar construint un sistema públic que atenga les conseqüències de la pandèmia’

Els laboratoris, entre ells el d’Alzira, són espais d'estudi i formació on participen les universitats públiques valencianes


 

._000686

._000834

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat que la xarxa pública de laboratoris de serveis socials, impulsada des del seu departament, «és fonamental per a continuar construint un sistema públic que atenga les conseqüències de la pandèmia».

Oltra s'ha reunit amb els responsables d'esta xarxa, de la qual formen part les 5 universitats públiques valencianes així com les diputacions de Castelló i València, juntament amb els ajuntaments d'Alacant, Vinaròs, Benicarló, Alzira i la Mancomunitat de la Ribera, i que està coordinada per l’Institut Valencià de Formació, Investigació i Qualitat (IVAFIQ).

La trobada ha servit perquè li hagen presentat els treballs posats en marxa des de l'inici de la xarxa, en 2018, i entre els quals es troba un estudi sobre l'impacte de la COVID-19 en els serveis socials, els professionals dels quals «han considerat positiva la inversió realitzada per les administracions públiques per a revertir les necessitats derivades de la crisi sanitària derivada de la pandèmia», ha afirmat. En este sentit ha recordat que en els mesos més durs de la pandèmia, el Consell va destinar 7 milions d'euros per a ajudes individuals que van arribar a 230 entitats locals i 2,3 milions d'euros per a l'alimentació de xiquets i xiquetes, ampliant la cobertura a aquells que no estaven escolaritzats. La vicepresidenta ha assenyalat que els laboratoris socials han desenvolupat fins al moment 18 projectes, la qual cosa suposa 6.430 hores de treball en investigació i innovació. Així mateix, un total de 195 municipis de la Comunitat Valenciana participen en estos projectes, dels quals 171 es troben en l'àmbit rural. En estos treballs s'han realitzat un total de 985 trobades i 114 entrevistes, i han participat 772 persones professionals dels serveis socials de les localitats participants.

 

Xarxa de laboratoris socials

La xarxa de laboratoris socials està integrada per cinc centres creats a partir de la col•laboració de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives amb les cinc universitats públiques de la Comunitat Valenciana. També formen part dels laboratoris les diputacions provincials de València i Castelló, els ajuntaments d'Alzira, Alacant, Vinaròs i Benicarló i la Mancomunitat de la Ribera Alta.

En concret, els laboratoris són: Ribera Alta, en el qual participa la Universitat de València; el de Benicarló-Vinaròs, amb la Universitat Jaume I de Castelló; i el d'Alacant, en el qual està representada la Universitat d'Alacant; als quals es van sumar més recentment els laboratoris sorgits dels acords signats amb la Universitat Politècnica de València i la Universitat Miguel Hernández d'Elx.

Així, es conforma una xarxa al llarg del territori a comptar des d'ara amb totes les universitats públiques de la Comunitat Valenciana, fomentant una activitat investigadora independent, planificada i executada en xarxa, complementària i transferible per a la millora contínua de la qualitat del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials.

 

Projectes socials

Els laboratoris de serveis socials de la Ribera Alta, Benicarló-Vinaròs i Alacant realitzen treballs de recerca relacionats amb el desenvolupament, anàlisi i avaluació dels models de diagnòstic i intervenció dels serveis socials d'atenció primària, així com dels models organitzatius que els acompanyen. Així mateix, analitzen l'impacte de la COVID-19 en els serveis socials d'atenció primària bàsica i específica de les comarques objecte de l'estudi. L'objectiu és aportar característiques i continguts de transformació necessaris per a reduir la vulnerabilitat territorial, des de la perspectiva dels serveis socials municipals d'atenció primària i amb la participació de les persones usuàries. Per la seua part, la Universitat Politècnica de València, en col•laboració amb la Fundació Las Naves, vinculada a l'Ajuntament de València, centra els seus treballs en l'envelliment actiu i saludable i les noves tecnologies així com la domòtica o noves tecnologies en el domicili per a millorar l'autonomia de les persones majors que viuen soles.

En este àmbit, la vicepresidenta ha explicat que s'han monitorat 30 habitatges en les localitats de Benicarló i Vinaròs amb sensors de moviment col•locats en els dormitoris, banys, cuines i zones de pas. L'objectiu és obtindre informació sobre les rutines de les persones majors i així detectar si aquestes canvien o es deterioren. Oltra ha indicat que estos dispositius oferixen molta tranquil•litat a les persones majors i als seus familiars, ja que els aporta informació sobre qualsevol modificació de les rutines diàries, alertant de qualsevol modificació que puga evidenciar una situació de risc. L'objectiu és afavorir l'autonomia de les persones majors que desitgen viure soles i millorar la gestió dels centres de serveis socials.

Finalment, el laboratori social vinculat a la Universitat Miguel Hernández d'Elx realitza una anàlisi multidimensional dels centres d'atenció precoç i els centres per a persones amb problemes de salut mental crònics de la Comunitat Valenciana, valorant els sistemes d'alerta per als models de gestió del qual sorgirà una bateria de mesures per a la millora de la gestió pública d'aquests centres.

Ajuntament d’Alzira

 

._000827

._000634

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

EconomíaEmpleoEmpresas
Educación y Formación

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal