Viernes, 19 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.223 Año: 18 Noticias: 45.856 Fotografías: 108.842 Comentarios de usuarios: 125.569
EL SEIS DOBLE
lunes, 19 de abril de 2021
Clic en la foto para ampliar

Vall de la Casella - Foto d'arxiu
Ver imágenes de esta noticia
1 2 3 4 5 6 7 8 9

 Naix l’Associació Mediambiental Murta i Casella, un col·lectiu de gent d’Alzira implicada en la defensa i millora dels paratges naturals arrelats al nostre terme

Entrevista a tres membres de l’associació: Rubén Pastor, Juan Iñigo i Juan Carlos Benedito


 

 

 

El Paratge Natural Municipal La Murta i La Casella està situat al sud-est del terme municipal d'Alzira, dins de la Serra de Corbera, entre les Serres del Cavall Bernat i de les Agulles. En 2004 va ser declarat Paratge Natural Municipal, una reivindicació històrica de la ciutadania d'Alzira, que sempre s'ha sentit molt relacionada amb este espai, considerat com una àrea d'elevat interés ambiental, amb valors naturals, paisatgístics i culturals-arqueològics de gran importància, que el fan mereixedor de la seua protecció i conservació.

El paratge és un dels enclavaments emblemàtics de la geografia valenciana, especialment en el que a la seua flora es referix. Es troba sotmés a un microclima molt favorable, amb temperatures suaus i un alt grau d'humitat. En estes condicions es desenvolupen unes formacions vegetals amb un alt grau de maduresa, amb la presència de fleixos de flor, carrasques, arç alb, bosquetes de llorers, alborços, llorers bords i murtes , espècie que dóna nom a un dels seus valls.

El seu alt valor paisatgístic queda patent en les seues abruptes serres que flanquegen fèrtils valls. Des dels pics del Cavall Bernat, la Creu del Cardenal, la Ratlla, o des de l'observatori forestal de l' Ouet, pot divisar-se gran part de la Ribera Baixa i Alta.

Naix l’Associació Mediambiental Murta i Casella

Un col·lectiu de gent d’Alzira implicat i sensibilitzat en la defensa i millora dels paratges naturals arrelats a Alzira i a la comarca de la Ribera, acaba de constituir l’Associació Mediambiental Murta i Casella que està presidida per l’ecologista alzireny Salvador Íñigo.

“L’àmbit territorial de la nostra protecció correspon a tota la serra de Corbera o de la Murta i a la serra de les Agulles, que arranquen de la Muntanyeta del Salvador i recorren 6 termes municipals, envoltant les nostres valls de la Murta, de la Casella i d’Aigües Vives. Fora dels dominis d’esta serralada, també defensem els valors de les nostres muntanyes de la Garrofera”, ens expliquen Juan Iñigo, Juan Carlos Benedito i Rubén Pastor, membres de l’Associació Mediambiental Murta-Casella.

 

Triple finalitat

L’associació és una entitat destinada a desenvolupar accions de sensibilització de la societat amb la triple finalitat de: 

- Millorar i conservar la biodiversitat dels ecosistemes forestals i les externalitats que ens oferixen.

- Reconéixer i potenciar els actors socials que amb la seua activitat mantenen i conserven el paisatge format per les nostres muntanyes i les seues valls.

- Posar en valor el patrimoni natural, històric i cultural del territori rural.

 

Línies d’actuació

Línia d’activisme medi ambiental

- Fer força per avançar amb la protecció i la gestió integral del conjunt del LIC “Serra de Corbera i les Agulles”

- Denunciar les agressions a l’ecosistema forestal, als senders i al patrimoni arqueològic de les nostres muntanyes.

- Fomentar l’agricultura ecològica i sostenible en les valls, sobretot en les parcel·les pròximes al paratge per a lluitar contra l’abandó dels camps de cultiu.

- Fer accions de custòdia del territori per a fomentar la gestió forestal i millorar la recuperació dels nostres boscos en les parcel·les forestals que presenten una deficient sanitat vegetal.

 
Línia de sensibilització i posada en valor del patrimoni  natural

 - Xarrades , conferències, projeccions d’ecologia i medi ambient.

- Campanyes formatives, divulgatives i de conscienciació sobre la natura, per a escolars.

- Exposicions, mostres i tallers.

- Jornades en torn a la natura, patrimoni natural, històric i cultural.

- Edició de publicacions, llibres i fullets.

 
Línia de col·laboració i compartiment del coneixement

- Col·laboració amb les entitats públiques o privades per a la consecució de projectes.

- Col·laboració amb altres organismes, entitats i associacions de la localitat i comarques, que tinguen finalitats similars.

 

“És per tot això, que amb un propòsit ambiciós ens hem reunit un grup de persones de diferents camps i especialitats, per a treballar per la mateixa finalitat que és defensar i lluitar pel nostre entorn natural i conscienciar a la societat de la importància de preservar-lo i tindre-lo en bones condicions”, comenten Juan Íñigo, Juan Carlos Benedito i Rubén Pastor.

E6D




Vall de la Murta - Foto d'arxiu

 


Serra de les Agulles – Foto: R. Giménez

 



 

Fuente original de este vídeo

 

 

 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Comentarios de nuestros usuarios a esta noticia

Pere - 19/04/2021
Molt bona gent i coneguda. Grans valors i gran projecte. Avant i molta sort amb tot.
Bernat Montagud - 20/04/2021
Este equipo fundacional goza de plena solvencia. Alzira, frente a un limitado patrimonio urbano cuenta con un paisaje muy atractivo. Este invita a la ciudadanía a un disfrute razonable. Los entornos naturales pueden ser un atractivo para los visitantes. Salvaguardarlo debe ser un compromiso de todos. Una herramienta esenciál sería el compromiso de los docentes y la elaboración de cuadernos didácticos.

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal