Sábado, 20 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.224 Año: 18 Noticias: 45.859 Fotografías: 108.846 Comentarios de usuarios: 125.571
EL SEIS DOBLE
domingo, 22 de noviembre de 2020
Clic en la foto para ampliar

Foto d'arxiu (E6D)
Ver imágenes de esta noticia
1

 Compromís planteja propostes per a solucionar les greus conseqüències de les barrancades a Alzira

El col·lectiu local de Compromís se solidaritza amb els barris afectats i es compromet a seguir estudiant la solució a un malson del qual no són responsables


 

 .-000403

.-000367

Compromís Alzira vol mostrar la solidaritat cap als barris afectats per la barrancada patida aquest mateix mes. Això comporta també el fidel compromís de seguir en l’interés de reduir, si mes no, de crear les infraestructures necessàries per a poder acabar amb aquest malson del qual no són responsables.

A més, la cosa no pinta bé. És evident que el canvi climàtic ja està ací, i ha arribat per quedar-se. Ho demostren les dades dels dies 4 i 5 de novembre de 2020 i dies posteriors, amb volums de pluja de més de 400 L/m2 en el transcurs de poques hores (i on varen caure quasi 40 L/m2 en tan sols 5 minuts el dia 5, pitjor dia del temporal). Aquests episodis són cada volta més freqüents. Del que abans era un temporal, que podia derivar en inundacions cada 20 o 40 anys, ara, pràcticament tots els anys toca una tempesta quasi tropical en un lloc o altre del nostre litoral.

Però no està tot perdut. El canal d’intercepció és decisiu per evitar l’entrada d’aigües de forma catastròfica al barri de Les Basses i s’ha demostrat en els dos últims temporals, ja que ha evitat mals majors. El canal, executat perpendicularment al camí de l’Arena, desvia al barranc de la Casella les aigües que repleguen els barrancs laterals de la Solana de la Casella i la conca forestal i agrícola corresponent, aigües que, d’altra forma van a parar als carrers dels polígons i cases, buscant la laminació natural que li han impedit amb les construccions, com els mateixos veïns i experts així constaten.

Segons manifesta Alfons Domínguez, membre de l’Executiva local, “tot i l’eficàcia del canal interceptor, considerem que caldria realitzar una investigació tècnica multidisciplinària en la conca pluviomètrica de la Casella, Aigües Vives i la Murta, per establir els criteris i dissenyar les actuacions concretes a aquestes valls, per tal d’evitar les greus conseqüències que la nostra població està patint any rere any”.

Principalment són tres les causes de les conseqüències dels episodis d’emergències per tempesta: Un canvi climàtic en augment que fa que la freqüència siga cada volta major i la virulència més alta; Un creixement urbanístic desmesurat i en molts casos caòtic, gens intel·ligent, i que ha agreujat les possibles conseqüències, situant barreres al pas de l’aigua i posant en perill a les persones i als béns; Unes transformacions agrícoles a les conques que disten molt de ser adequades per a evitar aquests fenòmens, i que s’ajunta amb unes conques que venien d’una desforestació important a les dècades passades.

Per tant, continua dient, Alfons Domínguez, “aquests fenòmens s’han de tractar com a una problemàtica més complexa del que sembla. Fer caixers més grans o canals com ara el de Les Bases suposen una millora imprescindible, però cal actuar amb visió global. Per això des de Compromís per Alzira venim analitzat aquesta problemàtica des que la ciutadania ens facultà per governar, tenint en compte el conjunt d’accions que han de prendre’s de forma conjunta i no de forma aïllada, executant-les directament des de l’acció de govern municipal, o demanant a altres administracions implicades que es posen a treballar colze a colze amb nosaltres per la nostra ciutat”.

 

Amb totes aquestes consideracions, a més del que ja s’ha dit anteriorment, Compromís per Alzira reivindica:

Continuar demanant que s’acaben les obres que acompanyen al canal interceptor de les Bases, així com el disseny i execució d’altres obres semblants, a les conques d’arreplega d’aigües dels barrancs de La Murta i La Casella, que puguen pal·liar la manca de caixers i laminació naturals d’aquells.

Continuar demanant el desviament del barranc de Barxeta, pel límit entre Carcaixent i Alzira, zona més estreta i adequada, perquè entre directament i sense plantejar més problema al riu Xúquer, evitant així l’efecte tap que produeix al seu enllaç amb la confluència amb els barrancs de la Casella-Estret.

Demanar l’ampliació del barranc de la Casella i la millora de la gestió del barranc de l’Estret, per poder replegar aquestes pluges que seran cada volta més abundants i freqüents, segons els experts.

Continuar amb la millora de la gestió forestal de les nostres muntanyes, per tal de preservar i augmentar la seua cobertura vegetal, i així ser més eficaços amb eixe primer alentiment de les escorrenties i amb la recàrrega dels aqüífers.

Demanar la millora normativa perquè les noves transformacions agrícoles duguen incorporades mesures per evitar l’erosió, l’escorrentia d’aigües i el rebliment d’escorredors, barrancs i rius, per a impedir que les terres més fèrtils arriben taponar barrancs i a depositar-se als carrers de la nostra població. Les noves transformacions que es fan seguint les corbes de nivell haurien d’anar acompanyades d’una avaluació d’impacte sempre que la seua execució puga produir un efecte negatiu sobre el medi natural o humà amb unes mesures correctores suficients per no tindre problemes ni les finques ni la població a què puga afectar.

Promocionar pràctiques agrícoles ecològiques per a conservar la cobertura vegetal on siga necessària (com ara facilitar que es puguen sembrar cobertes vegetals entre els carrers de les parcel·les, i plantar bardisses de protecció als marges) retenint així les terres més fèrtils i valuoses a les finques.

 

Compromís Alzira

 

._000742

 

.-000415

 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Comentarios de nuestros usuarios a esta noticia

viejo - 22/11/2020
No debemos olvidar que el PGOU de 2002 fué aprobado con el voto a favor de Bloc-els verds, antecesores del actual Compromis, que formaban parte de la coalición de gobierno del Ayuntamiento de Alzira.
Tampoco hay que olvidar que es el PGOU 2002 es el que ha permitido la construcción de centenares de viviendas en las zonas más inundables de Alzira.
Tampoco debemos olvidar que ese PGOU 2002 ha permitido y potenciado las urbanizaciones que han llenado de hormigón toda la cuenca causante de las inundaciones de estos últimos años.
Tampoco debemos olvidar que Compromís ha potenciado desde todas las instituciones el riego por goteo en detrimento del riego tradicional con el consiguiente destrozo de bancales que evitaban la erosión del terreno y laminaban las avenidas de agua.
Causa vergüenza ajena ver como ahora tratan de desvincularse de los errores cometidos tratando de culpar a un posible cambio clímático de todas las negligencias y barbaridades que se han cometido con su apoyo y colaboración.

Unos echan la culpa al Júcar otros al cambio climático y otros a la voluntad divina, pero aún no ha salido ningún partido a pedir disculpas a los ciudadanos por todas las barrabasadas urbanísticas y medioambientales a las que han contribuido en estos últimos años. Aún estamos esperando que tengan la dignidad de reconocer sus errores y de pedir perdón a los damnificados.

saludos
sietevecessiete - 22/11/2020
Éste es el camino. Explicar y valorar .
Asumir que es un problema con todos los distintos aspectos a tener en cuenta.
Ésto es como el coronavirus, no entiende de partidos políticos.
40 litros en 5 minutos y 400 litros en unas horas .
Eso son datos y hay que trabajar para dar soluciones. Ahora gobierna Compromis y es quien debe asumir esa tarea y esa responsabilidad.
Hay que seguir mejorando la vida de los alzireños
juanes - 23/11/2020
Lo primero que tiene que hacer " COMPROMIS ", puesto que de ahí es el Exm. Sr. Alcalde, es no dejar hacer y deshacer, a quien no tiene ni " pajolera idea ", y poner al frente de estos menesteres, a personas cualificadas para tales tareas, si no se entiende que me lo digan y lo repito con más claridad.
José Manuel Lozano - 23/11/2020
Me pare e poco etico y vergonzoso que cumpl
en al gobierno actual de lo sucedido. Cuando ha caído mucha agua. De berian haver que Confederació y Conselleria de Medio Ambiente pusieran proyectos y presupuesto para que no vuelva a ocurrir
Viejo - 25/11/2020
Sr. Dominguez, como técnico agrícola y miembro de la ejecutiva de Compromis debería ruborizarse ante sus propias declaraciones. Ha sido Compromis junto sus socios de gobierno los que han potenciado y subvencionado la transformación del riego tradicional al riego por goteo arrasando los bancales que retenían y laminaban el agua de lluvia.
Centenares de miles de metros cuadrados que vierten sus aguas al Barranc de la Casella y al Barranc de la Barraca han sido transformados a riego por goteo y arrasados sus bancales, todo ello apoyado y subvencionado por su partido.
¿No siente vergüenza política al decir lo contrario de lo que ha apoyado estos años?
Saludos

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal