Jueves, 25 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.229 Año: 18 Noticias: 45.885 Fotografías: 108.872 Comentarios de usuarios: 125.587
EL SEIS DOBLE
viernes, 4 de octubre de 2019
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1

 Les Nostres Reines, la campanya que arriba a Alzira per enaltir la figura de les monarques valencianes

Les il•lustracions de les monarques entre Violant d’Hongria i Germana de Foix pretenen posar en relleu el seu paper com a conselleres al llarg de la nostra història


 ._000490
._000578 

Amb motiu de la celebració del 9 d’Octubre, Alzira, com a vila reial, exhibirà a la façana de l’Ajuntament  una lona que rescata de l’oblit la figura de les díhuit reines medievals del Regne de València entre 1238 i 1516, així com el nom de les ciutats i viles reials d’aquella època.

La directora General de Promoció Institucional de la Generalitat, Fernanda Escribano, s’ha dirigit al nostre Ajuntament per tal de presentar la campanya i ha destacat la voluntat de “posar en valor un aspecte històric que realça la importància” al llarg del temps de les ciutats i viles reials. Per esta raó, ha oferit la possibilitat als ajuntaments que col•loquen esta lona comuna, amb el nom de totes les viles reials i les il•lustracions de les díhuit reines, “en un lloc destacat, visible i emblemàtic del seu municipi” entre els dies 1 i 9 d’octubre.

Les il•lustracions de les monarques compreses entre Violant d’Hongria i Germana de Foix, dissenyades per Lawerta, pretenen posar en relleu el seu paper com a conselleres al llarg de la nostra història.

“Les nostres reines. Les oblidades monarques medievals del Regne de València”, és el nom de la campanya que s’ha materialitzat en una exposició disponible de l’1 al 9 d’Octubre al Palau de la Generalitat i un llibre de l’historiador Vicent Baydal. L’objectiu és donar visibilitat a les dones que la història va oblidar i que han passat molts segles a l’ombra dels seus marits monarques. Des de Violant d’Hongria, dona de Jaume I, fins a Germana de Foix, casada amb Ferran II, elles van ser les díhuit primeres reines valencianes: les més desconegudes, les més vinculades amb el naixement del nou regne creat pel Conqueridor.

L’Ajuntament d’Alzira ja s’ha sumat a esta iniciativa i per això posa de relleu la figura de les reines. Des de la Regidoria de Polítiques d’Igualtat, han recolzat esta acció comunicativa “Vegem molt positiva esta campanya ja que suposa una bona eina per a fer un tractament, a nivell educatiu, de la perspectiva de gènere en la història” assegura la regidora Marina Mir.

Les ciutats i viles reials valencianes que depenien directament de la Corona en època medieval tornen a mantindre un llaç simbòlic entre elles i amb el Palau de la Generalitat en els nou dies de celebracions del 9 d’Octubre.

València, Xàtiva, Oriola, Alacant, Castelló, Alcoi, Alzira, Morella, Vila-real, Ontinyent, Borriana, Cullera, Llíria, Bocairent, Biar, Alpont, Peníscola, Penàguila, Xèrica, Xixona, la Vila Joiosa, Castielfabib i Ademús. 23 municipis valencians que van estar representats a les Corts celebrades l’any 1510 en una iniciativa de caire històric i cultural.

Les reines són Violant d’Hongria (1235-1251), Constança de Sicília (1276-1285), Blanca d’Anjou (1295-1310), Maria de Xipre (1315-1322), Elisenda de Montcada (1322-1327), Elionor de Castella (1329-1336), Maria de Navarra (1338-1347), Elionor de Portugal (1347-1348), Elionor de Sicília (1349-1375), Sibil•la de Fortià (1377-1387), Violant de Bar (1387-1396), Maria de Luna (1396-1406), Margarida de Prades (1409-1410), Elionor d’Alburquerque (1412-1416), Maria de Castella (1416-1458), Joana Enríquez (1458-1468), Isabel de Castella (1479-1504) i Germana de Foix (1506-1516).

Com destaca al pròleg del llibre, estes dones “no només foren reines ritualment reconegudes per tots, sinó que a més a més exerciren com a altes conselleres i, almenys des de mitjan segle XIV, assumiren importants tasques de govern com a lloctinents reials en el conjunt de la Corona d’Aragó o en algun dels seus diversos territoris: Elionor de Sicília, Violant de Bar, la citada Maria de Luna, Maria de Castella, Joana Enríquez, Germana de Foix, totes elles marcaren amb la seua empremta personal decisions polítiques que afectaren milers d’habitants dels seus regnes. Per delegació i en absència dels seus marits, però amb una significació i una transcendència que han quedat injustament sepultades per una visió androcèntrica de la història”.

 

Nota de premsa del departament de Comunicació de l’Ajuntament d’Alzira.

 

El Seis Doble no corregix els escrits que rep. La reproducció d'este text és literal; fidel a les paraules, redacció, ortografia i sentit de l'autor/s.

 


 

._000575
._000582

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

CulturaHistoria, Patrimonio, Costumbrismo y Pasado
SocialActividades

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal