Viernes, 21 de marzo de 2025 Edición diaria nº 6.559 Año: 18 Noticias: 47.775 Fotografías: 111.083 Comentarios de usuarios: 126.553
EL SEIS DOBLE
martes, 18 de febrero de 2025
Clic en la foto para ampliar

Foto: LA UNIÓ
Ver imágenes de esta noticia
1

 LA UNIÓ fa costat a la Comissió Europea en les mesures per a previndre la introducció i propagació de la perillosa malaltia Phyllosctita citricarpa que provoca la Manxa Negra

Un total de 203 deteccions de Phyllosctita en els últims tres anys que demostren la necessitat de reforçar el control i seguiment


 

._000581
La Unió Llauradora ha participat en el procés europeu de consulta pública per a prorrogar fins a abril de 2028 les mesures temporals establides en el Reglament (UE) 2022/632, l'objectiu del qual és previndre la introducció i propagació en el territori de la Unió Europea de la perillosa malaltia Phyllosticta citricarpa que provoca el temut fong de la Manxa Negra i que afecta el cultiu de cítrics. És l'única organització espanyola i europea que fins al moment ha participat en aquesta consulta pública, en una mostra més del seu compromís amb la sanitat vegetal i amb la defensa del sector citrícola.
La Phyllosticta citricarpa representa una amenaça fitosanitària de primer ordre per a la citricultura valenciana i europea. Per aquest motiu, LA UNIÓ reclama no sols la pròrroga de les mesures proposades per la Comissió Europea, sinó també un reforç efectiu dels mecanismes de control i seguiment per a garantir la seua eficàcia.
La introducció d'aquest organisme nociu en els cultius europeus, destinats majoritàriament al mercat europeu en fresc, suposaria un colp irreparable per a l'economia dels productors i per al medi ambient per l'abandó de superfície de cultiu.
En aquest sentit, l'organització professional agrària considera que persisteix el risc d'introducció de la Pyllosticta citricarpa en la citricultura europea. La pròpia Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) va deixar clar en un informe recent que l'establiment de la Phyllosticta citricarpa és moderadament probable perquè els hostes sensibles estan àmpliament disponibles i les condicions ambientals en moltes àrees de cultiu de cítrics de la UE són adequades per a la producció, dispersió i infecció d'aquesta plaga.
L'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) assenyala que la conca mediterrània és idònia, des del punt de vista climàtic, per al desenvolupament de la Phyllosticta citricarpa i, per tant, per al desenvolupament de la Manxa Negra o Citrus black Espot en els cítrics i que el clima no suposa un factor limitant per a l'establiment i disseminació de la taca negra dels cítrics a Europa. En aquest sentit, a Tunísia existeix ja la presència de la Manxa negra o CBS des de l'any 2019.
La prova d'eixa amenaça són les contínues intercepcions detectades pel Sistema d'Alerta Ràpida d'Aliments i Pinsos de la Comissió Europea. Només en els tres últims anys un total de 203, de les quals 183 (el 95%) es concentren en cinc països com són l'Argentina, el Brasil, Sud-àfrica, l'Uruguai i Zimbàbue que són precisament sobre els quals es pretén aplicar la pròrroga de les mesures, i per la qual cosa la proposta de la Comissió, en aquest punt, és coherent.
Amb aquestes dades, la presència de Phyllosticta citricarpa en les importacions d'eixos països continuen sent perillosament elevades per a la citricultura europea amb un empitjorament de les deteccions respecte al total d'intercepcions amb la presència d'aquest fong. Respecte a les intercepcions de productes agrícoles procedents d'aquests cinc països amb presència de Phyllosticta citricarpa, la veritat és que malgrat les mesures establides en el Reglament (UE) 2022/632 no s'han reduït ni dràstica ni significativament.
Cal recordar que la Comissió Europea té la responsabilitat de vetlar per la sanitat vegetal dels cítrics i evitar l'entrada de plagues o malalties. Si les autoritats comunitàries no són conscients del perill i no adopten mesures adequades per a evitar la seua introducció, podrien estar incorrent en una responsabilitat patrimonial pels danys que poguera provocar la seua inacció o la falta de mesures necessàries.
Per tant, davant les evidències observades mitjançant estudis científics i dades de l'evolució de les intercepcions, des de la LA UNIÓ es ratifica en la petició a la Comissió Europea perquè prorrogue les mesures contemplades en el Reglament (UE) 2022/632 durant tres anys, a més d'augmentar el seguiment de les mateixes en aquests cinc països per a adoptar mesures correctores durant aquest període addicional en el cas que s'observe una reducció rellevant de deteccions de productes agrícoles amb la presència de Phyllosticta citricarpa.
LA UNIÓ

 

 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

Agricultura

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal