Viernes, 19 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.223 Año: 18 Noticias: 45.858 Fotografías: 108.844 Comentarios de usuarios: 125.571
EL SEIS DOBLE
lunes, 29 de agosto de 2011
Clic en la foto para ampliar

Setmana de Danses 2011 a Guadassuar
Ver imágenes de esta noticia
1 2 3 4 5 6 7

 Notícies de la Ribera
Les Danses, una manifestació espontània de la gent del poble que, com cada any, acaben de viure i disfrutar a Guadassuar

“Les Danses són un tresor que els valencians hem heretat de la tradició, de la història”
“...els armaris es regiraven de dalt a baix buscant tot allò que servira per a eixir una nit a ballar les Danses”


 

Festa i diversió

Les Danses al ser una manifestació espontània de la gent del poble, es converteixen en el que és: festa i diversió. Ara bé, cal tindre clar que una cosa es la “festa” que es desenvolupa al voltant de les Danses (preparació dels vestits, engalanament dels carrers, els rituals del propi ball, la música que acompanya el ball, l'expectació de la gent per vore el vestit més original ) i una altra cosa és el muntatge que festers, festeres i institucions, organitzen paral·lelament a la celebració de la Setmana de Danses (orquestres, disco-mòbils, activitats lúdiques i esportives per als majors i menuts).

Sens dubte els dos tipus de festa son necessaris i està bé que es complementen, però no hem de confondre'ls. El repte és no perdre de vista el que de tradició, participació i espontaneïtat comporta la celebració de les Danses (rituals, ball, música, creativitat).

 
L’origen i la tradició

Poc se sap de l'origen ancestral de les Danses de Guadassuar. El que se sap és que la seua celebració es remunta molts segles endarrere. Al ser una manifestació purament popular, mai no han estat lligades a cap autoritat civil o religiosa, per la qual cosa no apareixen registrades a cap arxiu.

De la seua època contemporània, el cronista local Agustí Roig parla que només es produïren dos interrupcions: al 1865, pel còlera, i durant la guerra civil espanyola, reprenent-se la seua celebració al 1939.

La tradició parla què, en els seus orígens, la celebració de les Danses estaria lligada al ritme de l'activitat agrària de la població, celebrant-se a l'interval que va entre collites o sembres. En este sentit, la tradició diu que la setmana de Danses es celebra l'última setmana sencera d'agost (de dilluns a dissabte), desenvolupant-se cada dia en un carrer diferent.

Actualment, la celebració de les Danses està molt lligada a les festes religioses de Sant Roc i la Mare de Déu de l'Assumpció, pel fet que són els festers i festeres corresponents els que organitzen la Setmana de Danses.

Pel que fa als carrers on es celebren les Danses, els veïns engalanen amb paperets i llums tot el recorregut de la dansà, la qual comença al voltant de les 11 de la nit. Els participants (balladors i balladores) van ballant d'un extrem a l'altre del carrer (en un anar i tornar), amb un descans a la finalització de la primera part. Els balladors/es, van vestits amb una indumentària diferent cada dia, confeccionada pels propis participants.

Diverses son les tradicions que s'han anant recollint al transcórrer dels anys al voltant de la dansà. Fets o institucions com el passacarrer, l'eixida de la dansà, el cap de dansa, o les diverses regles a seguir en el ball, la música, etc., conformen un conjunt d'ingredients que passen a enriquir el fenomen de les Danses en quant allò que es podria anomenar “tradició”.

Valcano

 

 

 

 


 

                           
.-000052                                                                                                           .-000057

                           
.-000062                                                                                              .-000068


 

 

 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal