Miércoles, 8 de mayo de 2024 Edición diaria nº 6.242 Año: 18 Noticias: 45.986 Fotografías: 108.978 Comentarios de usuarios: 125.631
EL SEIS DOBLE
martes, 22 de noviembre de 2022
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1

  El Betlem de Lu es podrà visitar, des del 13 de desembre, en la Casa de la Cultura d’Alzira

La família Martínez Cano dona el Betlem al municipi



._000743

La ciutat d’Alzira incrementa el seu patrimoni artístic a través de la donació del Betlem de Lu, que arriba a la ciutadania de mans de la família Martínez Cano. Hui s’ha presentat a la Casa de la Cultura esta iniciativa, que donarà el tret d eixida a la programació de les activitats de Nadal. El muntatge, que ocuparà 200 metres quadrats al claustre de la Casa de la Cultura, començarà la pròxima setmana i s’obrirà al públic el proper dia 13 de desembre.
“Des de l’àrea de Cultura no podem més que traslladar a la família la nostra satisfacció per donar-nos l’oportunitat d’incorporar este betlem que ocuparà el Claustre de la Casa de la Cultura amb peces signades per grans betlemistes. Finalitzar l’any amb esta notícia és molt bon regal” ha explicat el regidor de Cultura Alfred Aranda
En l’any 2019, el Sr. Pedro Martínez Motilla, sota la direcció de l’artista alzireny, Hugo Micó Pelufo, va començar a crear este magnífic Betlem en record i homenatge a la seua esposa, Donya Luisa Garrigues Llopis, que era gran amant dels betlems i les tradicions nadalenques. D’ahí que este Betlem porte el nom de “Betlem de Lu” que era com carinyosament la anomenava la família.
Com ha explicat, el mateix Pedro Martínez, van començar amb un betlem de 30 figures ubicat al jardí de sa casa, l’any següent van incorporar-ne 30 més i un conjunt que representava un mercat, en 2021, van incrementar el nombre de figures fins a les més de 100 actuals i també amb una llotja de peix, accessoris, ornamentació i detalls elaborats per Hugo Micó. La creació va rebre més de 4500 visites a la seua casa particular. El propietari, conscient de la dimensió aconseguida, va manifestar la seua voluntat de cedir-lo a l’Ajuntament d’Alzira amb la intenció de compartir-lo  amb tots els alzirenys i alzirenyes i, en general, amb un públic més ampli. “Volem compartir amb els veïns d’Alzira i de pobles veïns este betlem que hem pogut fer gràcies al treball incansable de Hugo, al qui vull traslladar el meu agraïment”
Des d’estos mateixos Nadals i gràcies a esta donació, el Betlem de Lu passarà a formar part de les propostes nadalenques de l’Ajuntament d’Alzira que es muntarà anualment al claustre de la Casa de la Cultura i podrà ser gaudit per tot el món. Com ha explicat en la seua intervenció l’alcalde, Diego Gómez, “Des de la seua casa al Respirall, el betlem passa a altra casa, la Casa de la Cultura, el cor de la ciutat”. Amb esta donació enriquim el patrimoni municipal amb este conjunt de gran interès artístic i donem continuïtat a esta activitat nadalenca”
El canvi d’ubicació ha suposat una tasca per part de la direcció del muntatge. En eixe sentit, Hugo Micó ha explicat que “Des del primer moment el Betlem ha estat  instal·lat en un entorn natural del jardí familiar entre gesta arbres i altres elements de la natura. Ara tenim l’oportunitat de donar-li altra visió entre les espectaculars parets del claustre, per això hem treballat per tal d’adaptar el conjunt al nou entorn i esperem que els visitants gaudeixen d’ell”
Per a finalitzar la presentació s’ha fet referència a la nova ubicació del Betlem de Pepita Pellicer, que fins a este moment es muntava a la Casa de la Cultura i que enguany es podrà visitar a la Gallera. La intenció del consistori, com ha anunciat el regidor de Festes, Xavi Pérez és poder encetar una ruta de Betlems que ens permeta passar també per les creacions d’associacions i particulars, amants d’esta tradició.
 

 

El Betlem de Lu 
Consta de grups de 100 figures de dimensions que oscil·len entre els 20 i els 35 cm. a més de les cases i els elements d’attrezzo. Les figures estan pensades per a organitzar els grups i escenes tradicionals del betlem així com representa els oficis, els soldats, els animals i les escenes quotidianes.
Acompanyen les figures una sèrie d'elements com les cases del poble, mobles i elements decoratius, aliments, eines i altres complements que contribueixen a rememorar la vida i els costums que hi havia en la Palestina d’aquella època i destaca la introducció d'un element popular de caràcter localista i pròxim a nosaltres com és la recreació de la vela llatina.
Les peces escultòriques que el conformen presenten un important i innegable valor artístic derivat de la seua autoria. Estan realitzades per José Luís Mayo Lebrija i els germans Cerrada els quals són professionals de reconeixement internacional en el sector.
No hem d’oblidar que totes aquestes figures prenen vida, forma i poden ser exhibides gràcies al treball artístic i de disseny desenvolupat any rere any pel jove l’artista local Hugo Micó Pelufo. 
Dissenyador d'Arte con H, porta ja diversos anys treballant facetes artístiques com el modelatge, la pintura i la talla aplicats a diversos projectes inclòs el dels monuments fallers i els dossers de la Setmana Santa com els de l'Arxiconfraria de Jesús Natzaré i la Mare de Déu del Sufragi d'Alzira.
La seua relació amb el Betlem de Lu comença l'any 2019, en què es munta per primera vegada. És l'autor de les cases, les plataformes i altres elements d'ornamentació i ha sigut el responsable de dissenyar i realitzar els muntatges posteriors. Coneix totes les peces, el seu valor i les ha restaurades quan ha sigut necessari.
Ajuntament d'Alzira
 
 

._000351

.-000342

 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

SocialActividades

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal