Sábado, 20 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.224 Año: 18 Noticias: 45.861 Fotografías: 108.848 Comentarios de usuarios: 125.572
EL SEIS DOBLE
lunes, 18 de septiembre de 2017
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1

 La Ribera en Bici repassa els beneficis de 'Xarxa Llibres'

'La reutilització de llibres resulta molt recomanable econòmicament, ecològicament i educativament'


 

 .-000403 

La Xarxa de Llibres és un experiment que està funcionant gràcies a la col·laboració dels diferents sectors implicats, especialment els alumnes que cuiden els seus llibres i els professors que ho supervisen, i té unes possibilitats molt interessants respecte la mateixa educació i la societat. Així doncs, caldria explicar bé tots els beneficis que aporta la reutilització dels llibres, amb càlculs senzills i alliçonadors que pot fer qualsevol.

Podem utilitzar les dades concretes de l'institut on treballe, que té:

-315 alumnes en la Xarxa, el 81% dels matriculats en l'ESO, i

-han retornat 1.876 llibres, la qual cosa produïx els següents

 
BENEFICIS ECONÒMICS

Si cada lot de llibres per a un alumne mitjà d'ESO costa al voltant de 300 € aleshores, amb la reutilització, les famílies dels 315 inscrits s'estalvien enguany 94.500 €, una xifra important.

I si els llibres es cuiden i poden ser utilitzats fins a quatre anys, de forma que es paguen 1 curs i resulten gratis els altres 3, l'estalvi puja fins a 283.500 €, una xicoteta fortuna. A la qual s’hauria d’afegir les subvencions de Conselleria i Ajuntaments.  

 

BENEFICIS ECOLÒGICS

Són els menys coneguts, però resulten tan importants o més que l'estalvi econòmic. Amb les dades existents sobre la fabricació de paper1 podem estimar-los aproximadament:

Els 1.876 llibres recollits a l'Institut pesen cadascú al voltant de 0'5 kg i equivalen a uns 938 kg de fusta, de manera que per a fabricar-los es consumixen:

-16 arbres de 25 anys,

-94.000 litres d'aigua neta que es contamina,

-7.100 kwh d'electricitat,

- uns quants kg de diversos productes químics

-i, a més, generen 1.400 kg de residus sòlids.

Lògicament, si els llibres es reutilitzen, no consumixen res d'això ni generen cap contaminant. Tot net i viu.

I si s’utilitzen fins a quatre anys, aleshores estalvien 48 arbres, 280.000 litres d'aigua, 21.000 kwh, el triple de productes químics i 4.200 kg de residus sòlids.

Hauríem d’afegir també tot el transport que s'estalvia (amb el corresponent petroli, CO2, contaminants i soroll) quan no s’han de fabricar cada any els llibres i per tant no s’ha de transportar la fusta del bosc2 a la fàbrica de paper, de la fàbrica a la impremta, de la impremta a les llibreries, etc.

 
ALTRES BENEFICIS

Els valencians generem cada any unes 2.300.000 tones de residus sòlids urbans (RSU), una muntanya creixent que no sabem ja on abocar, perquè reciclem sols un 40%, i en alguns llocs com La Ribera se'n duen la major part dels RSU a abocadors d'Alacant o Múrcia, la qual cosa augmenta encara més la contaminació... Per tant, cal aplicar les 4R (1r Reduir, 2n Reparar, 3r Reutilitzar i 4t Reciclar amb recollida selectiva) si no volem incórrer en multes milionàries de la Comunitat Europea, i reutilitzar els llibres ajuda a reduir els RSU i permet conscienciar sobre aquest greu problema.

En eixe sentit també pot servir per generalitzar l’ús del paper reciclat en els centres educatius (apunts, comunicacions, exàmens, etc.), que s'utilitza escassament malgrat els seus avantatges3. I sí, hi ha de qualitat suficient per a no embussar les fotocopiadores...

Finalment, i molt important, la reutilització de llibres resulta útil per conscienciar respecte a cuidar el que és de tots, en els centres educatius (llibres, mobles, aules, etc.) i fora d'ells (mobiliari urbà, voreres, carrers, places, parcs, etc.), com si fora nostre perquè el que és de tots també és de cadascú.

 

BENEFICIS PER A LA COMUNITAT VALENCIANA

Podem calcular els beneficis corresponents a tota la Comunitat considerant que en la Xarxa de Llibres

Les xifres que obtenim, encara que aproximades, mostren que en quatre anys els arbres que estalvia la Xarxa de Llibres de la CV podrien formar un bosc, l'aigua podria alimentar una llacuna i l'electricitat podria abastir un poble...

Per tant, la reutilització de llibres resulta molt recomanable econòmicament, ecològicament i educativament, compensant de sobra els perjudicis i incomoditats que origina. I si en altres qüestions cal criticar la Conselleria, per exemple per deixar assignatures com la Física i Química sense hores de Laboratori, mentre es manté l'anacrònica Religió (católica), o per no llevar les 2 hores lectives que Wert i el PP ens augmentaren, o per no prohibir les llepolies i begudes ensucrades als centres, etc., en el cas de la Xarxa de Llibres cal felicitar els responsables i animar-los a completar-la amb el 19% d'alumnes que encara no s'han inscrit i ampliar-la als de batxillerat i d’altres.

Pedro Domínguez
 
 

El Seis Doble no corregix els escrits que rep. La reproducció d'este text és literal; fidel a les paraules, redacció, ortografia i sentit de l'autor/s.

 


El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Comentarios de nuestros usuarios a esta noticia

Pere Peres - 18/09/2017
Per a afaiçonar un punt de vista més complet, Pedro, caldria acabar de desembolicar la troca editorial. Vejam.
Segons el teus càlculs amb Xarxa Llibres l'IES nº 4 d'Alzira ha fet que els pares s'hagen estalviat 283.500 € "una xicoteta fortuna" són les teues paraules.
D'acord, però quan algú deixa de consumir hi ha un reflex simètric i inmediat amb aquell que deixa de produir. Ho dic, perque el sector editorial valencià haurà vist davallar les seves vendes de forma espectacular.
Continuem: segons http://www.avanzaentucarrera.com/donde-estudiar/colegios-e-institutos/eso/en-valencia-valencia/pagina-3/ a la província de valència hi ha un total de 552 centres ESO i si els hi apliquem el teu càcul tenim que el conjunt de famílies han estalviat 156.492.000 €. (parlem d'una sola província) Alguns, pot estar segur Pedro, deuen d'estar tremolant-se encara ara... Aquest cop de falç a la cartera de clients de les editorials valencianes impossibilitarà en primera instància que alguns dels seus propietaris deixen de construïr-se habitatges de 1.000.000 € al més pur estil dels promotors inmobiliaris muntats de manera descarada en el dolar però al remat durà emparellada també la proliferació d'ERO's i destrucció de llocs de treball. I dic jo que de tot ha d'haver-hi en la vinya del santíssim...
Per altra banda t'encoratge a que exportes aquest estudi al confeccionament de propaganda electoral a nivell aspanyol. Això sí que es tirar els diners directament al fem.
Salutacions.
Pedro - 19/09/2017
No ho has entés bé, Pere Peres, però per a què vaig a explicar-te més si la Xarxa de Llibres va a provocar la ruïna de les editorials valencianes i potser d'Espanya i de món sencer...
Pepa - 19/09/2017
Tu dirección e-mail es incorrecta.
Pere Peres - 19/09/2017
Sembla que el que no ha entés res ets tu Pedro. Però per a què vaig ha explicar-te-ho si tens el cap més refractari que l'enrajolat d'un fumeral?
Pepa - 19/09/2017
Alguns tenen tanta pressa per criticar que no se lligen els articles complets. Com el Sr. PerePeres, que no ha llegit o no vol saber res dels beneficis ecològics, ni dels altres. Ni tampoc la crítica a la Conselleria del paràgraf final.
I vaja raonament el que fa, amb ell hauríem de mantindre encara la bambolla immobiliària, la corrupció, les guerres, etc., perquè donen treball a curt plaç, encara que a mig i llarg plaç arruïnen el país i destrossen el medi ambient.
I respecte als diners que s'estalvia cada família, ningú els traurà de la circulació per amagar-los dins un calcetí; el més normal és que servisquen per a comprar qualsevol altra cosa que necessiten, de manera que si debiliten el sector editorial, paral·lelament, potencien altres sectors econòmics.
Seguix defensant les solucions ecològiques, Pedro, encara que tingues la ventolera en contra.
Pere Peres - 19/09/2017
Després de llegir el teu comentari, Pepa, vull dir-te tres coses:
La primera: no es diu plaç, cal dir termini.
La segona: torna a llegir el meu cometari i veuràs com, de principi a fi, és una crítica a la bombolla del llibre de text així com als brutals beneficis que ha propiciat als administradors únics d'algunes editorials. És fàcil: sols has de llegir-lo.
I la tercera: el que dic ben a les clares i t'ho torne a dir ací i en Algemesí, és que Xarxa Llibres suposa un cop de mall a l'estructura empresarial de les editorials que tenien la seva raó de ser en el llibre de text.
Del medi ambient, la fabricació de paper amb els seus components químics, el consum d'aigua i l'energia elètrica que requereix la seva producció i manufacturació; d'això Pepa, encara no he començat a parlar.
Amb tot agraïxc el teu comentari: sembla que tingues més disposició al debat que no Pedro: ell contesta amb una línia i mitja no siga cas que s'esmarre...
Salutacions.

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal