Viernes, 19 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.223 Año: 18 Noticias: 45.858 Fotografías: 108.844 Comentarios de usuarios: 125.571
EL SEIS DOBLE
sábado, 7 de mayo de 2016
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1

 Alzira acull la jornada: “La recuperació de la gestió pública de l’aigua. Oportunitat i condicions de viabilitat”

Diego Gómez, alcalde d'Alzira, i Pep Carreres, regidor d'Agricultura, presentaren ahir les Jornades de Medi Ambient, Salut i Alimentació que des de l'Ajuntament s'organitzen per a maig i juny


 

.-000412

L’abastiment d’aigua potable a les poblacions ha guanyat centralitat al debat ciutadà arreu del mon, als darrers anys, per diferents motius. L’organització de Nacions Unides ha reconegut recentment (2010) l’accés a l’aigua potable i al sanejament com un dret humà fonamental. A la Unió Europea organitzacions cíviques i sindicals promogueren la primera Iniciativa Ciutadana Europea exitosa, per tal de reclamar a les institucions europees la regulació efectiva del dret humà a l’aigua. Un dels motius principals de preocupació és la tendència a la privatització de la gestió de l’aigua i al tractament mercantil de les fonts d’aprovisionament. Des dels anys vuitanta del segle passat s’ha produït un procés silenciós d’apropiació privada de l’aigua amb conseqüències negatives en moltes parts del món –també al País Valencià-, les quals han provocat moviments de recuperació de la gestió pública en ciutats com Cochabamba, París o Berlin.

D’altra banda, els efectes del canvi climàtic i el deteriorament de l’estat dels ecosistemes hídrics comprometen el futur de l’abastiment d’aigua potable de qualitat si no es prenen mesures de prevenció i reducció de les pressions degudes a l’extracció excessiva de cabals per a usos productius i a la contaminació. La Llei d’aigües estableix de manera clara la prioritat dels abastiments en el repartiment de l’aigua per a usos humans, però aquesta preferència no sempre es materialitza en la pràctica.

La Ribera del Xúquer ha patit en els últims anys la mala qualitat del aigua de boca, provocada per la contaminació dels aqüífers, i ha lluitat per accedir a fonts de bona qualitat per als abastiments urbans sense necessitat de pagar peatges injustificats.

Objectiu de la jornada

La jornada pretén avançar en el debat del canvi de model de gestió de l’aigua potable i el sanejament, tot explorant l’oportunitat i les possibilitats d’una gestió pública basada en criteris d’accessibilitat universal i sostenibilitat ambiental, econòmica i social, que la situe al servei i sota el control dels ciutadans.

La Jornada està dirigida principalment a càrrecs polítics i tècnics municipals, així com a representants d’organitzacions ciutadanes interessades, especialment de les comarques de La Ribera del Xúquer.

 

Estructura i programa

La Jornada es desenvoluparà en torn a dos blocs temàtics en els quals els intervinents convidats realitzaran unes exposicions inicials breus sobre qüestions concretes formulades per la moderadora (Julia Martínez) i immediatament es donarà pas a la participació de la resta dels assistents.

Al primer bloc “Oportunitats i limitacions per a la recuperació pública de l’abastiment d’aigua. Models de gestió pública de qualitat” es plantejaran les següents preguntes:

A. Quins són els principals obstacles que entorpeixen la recuperació de la gestió pública de l’aigua i quines mesures concretes ajudarien a avançar en aquesta recuperació?

B. Quins models i propostes concretes cal impulsar per tal d’incorporar la participació ciutadana en la gestió del cicle urbà de l’aigua?

Per al segon bloc "Necessitat i possibilitats de suport administratiu a la gestió pública de base municipal de l’aigua" la pregunta serà:

C. En relació amb el suport de les administracions supramunicipals a la gestió pública municipal de l’aigua, quines possibilitats concretes existeixen i quines s’haurien de crear o impulsar per tal de respondre a les necessitats presents?

 

Programa

09:00-09:15 - Acollida de participants

09:15-09:30 - Inauguració

Òscar Navarro (President del Consorci Ambiental de La Ribera)

Diego  Gómez (Alcalde d’Alzira)

Txema Pelàez (President de la Mancomunitat de La Ribera Alta)

Laura Sánchez (Gerent de la Fundació Nova Cultura de l’Aigua)

09:30-10:00 - Presentació de la Jornada

Francesc La-Roca (Universitat de València/Fundació Nova Cultura de l’Aigua)

10:00-11:15 - Oportunitats i limitacions per a la recuperació pública de l’abastiment d’aigua. Models de gestió pública de qualitat

Juan Manuel Ramón (Assessor de la Diputació de València)

Luís Babiano (Gerent de l’Asociación Española de Operadores Públicos de Abastecimiento y Saneamiento - AEOPAS)

Albert Testart (CONGIAC)

Valentín Mateos (Regidor de l’Ajuntament de Silla)

11.15-11:45 - Pausa café

11:45-12:45 - Necessitat i possibilitats de suport administratiu a la gestió pública de base municipal de l’aigua

Josep Bort (Diputat delegat de Medi Ambient. Diputació Provincial de València)

Enrique Lapuente (Gerent de l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals-EPSAR)

Graciela Ferrer (Diputada de les Corts Valencianes).

Julià Álvaro (Secretari Autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic. Generalitat     Valenciana).

12.45-13.45 - Debat general

13.45-14.00 - Conclusions i cloenda

 

Inscripció

L’assistència és oberta i gratuïta (prèvia inscripció) en https://goo.gl/forms/pCd71zkVUE

Organitzen: Ajuntament d’Alzira / Consorci Ambiental de la Ribera / FNCA

Col•laboren: Mancomunitat de la Ribera Baixa / Mancomunitat de La Ribera Alta / Xúquer Viu

Aquesta Jornada forma part de les activitats complementàries del IX Congrés Ibèric de Gestió i Planificació d’Aigües, que es celebrarà a València del 7 al 9 de setembre de 2016 https://www.congresoiberico.org

Fundació Nova Cultura de l'Aigua

 

El Seis Doble no corregix els escrits que rep. La reproducció d'este text és literal; fidel a les paraules, redacció, ortografia i sentit de l'autor/s.

 

 

               
 .-000070                                               .-000130
               
 .-000210                                                              .-000132



El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal