Viernes, 19 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.223 Año: 18 Noticias: 45.859 Fotografías: 108.846 Comentarios de usuarios: 125.571
EL SEIS DOBLE
miércoles, 27 de abril de 2016
Clic en la foto para ampliar

Francesc Xavier Rausell Adrián
Ver imágenes de esta noticia
1

 El pròxim divendres es presenta a Alzira el llibre ‘Indumentària Tradicional Valenciana II’, de Francesc Xavier Rausell Adrián

Serà en la Casa de la Cultura, a les 19:30 hores. Hi haurà una xarrada amb balls populars i mostra de roba tradicional


  

 

Indumentària Tradicional Valenciana II, “La construcció del vestit tradicional Valencià”, per Francesc Xavier Rausell Adrián

El primer volum d’Indumentaria Tradicional Valenciana ens va introduir en els conceptes bàsics de la indumentària i dels seus ornaments, es va aprofundir en la matèria primera dels teixits i els ornaments, el tint i el color, el comerç i la confecció de la roba. Era imprescindible acostar-se a ixos  conceptes abans d’entrar a parlar de l’evolució històrica del propi vestit tradicional valencià i de la seua ritualització icònica que s’ha fet d’ell per part de la societat valenciana.

La principal funció de la roba per a la humanitat ha estat protegir-se de les inclemències metereològiques però amb el temps , tot i que aquesta funció segueix  conservant la seua importancia, ha quedat en un segon pla. La roba ha deixat pas al concepte d’indumentària que té connotacions més antropològiques com ara la distinció social, la diferència en el gènere, el pudor, la provocació, les conviccions polítiques, religioses o morals, … tot això ens ha col·locat en un espai on la mirada del altre és molt important.

“L’expressió de la personalitat a través de la indumentària fou i és un medi d’ostentació i desig de representació, que explica millor que cap altre element la evolució de les formes, les matèries i les modes en allò que hom pot anomenar la psicologia del vestit “  FLÜGEL, J.C. 1964

En aquest sentit el vestit tradicional valencià ha passat, com molts altres, per tots aquests procesos de canvi. Un dels més rellevants fou durant la primera meitat del S.XIX, on es produeix una pèrdua de fesonomia en la indumentària del del poble valencià.  Podríem dir que el vestit tradicional valencià havia arribat, fins aquell moment, amb característiques pròpies determinades gràcies a la conjunció de les influències de les diferents modes i als aspectes arcaics fossilitzats en la forma de vestir. És a dir es passa de la roba tradicional a la roba moderna europea que ens ha homogenitzat fins l’actualitat.  

A la segona meitat del S.XIX la Renaixença Valenciana tracta de recuperar i revaloritzar la llengüa i la cultura pròpia. En aquest sentit la indumentària no fou diferent, la burgesia valenciana que encapçala aquest moviment começa a cercar als baguls i als armaris la roba tradicional dels seus avant-passats per a vestir-se d’antic en ocasions especials. El fet clau es dóna al 1789 on per a proclamar la filla de Teodor Llorente Regina dels Jocs Florals se li busca indumentària antiga al baguls familiars. La roba que es troba és bàsicament roba del S.XVIII….. seda, espolins….Aquí podem dir que começa l’estereotipització del traje tradicional valencià. La popularització d’aquesta icona “construida” ho Després d’aquest fet grans pintors valencians com Sorolla i Pinazo, atrets per l’estètica colorista i la plasticitat dels espolins de seda, pintes, pentintats… acacaben popularitzant aquesta imatge.

 

El Seis Doble no corregix els escrits que rep. La reproducció d'este text és literal; fidel a les paraules, redacció, ortografia i sentit de l'autor/s. 

 

 

.-000424 

 .-000137
 .-000411

.-000188 

 

 

 

 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Etiquetas de esta noticia

CulturaHistoria, Patrimonio, Costumbrismo y Pasado
FiestasFallas

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal