Viernes, 26 de abril de 2024 Edición diaria nº 6.230 Año: 18 Noticias: 45.909 Fotografías: 108.897 Comentarios de usuarios: 125.587
EL SEIS DOBLE
lunes, 8 de febrero de 2016
Clic en la foto para ampliar
Ver imágenes de esta noticia
1

 Volem més i millors parcs, jardins i arbres a Alzira

"Algú va tindre la poca vergonya de comptar com a zona verda urbana amples àrees perimetrals que realment no formen part del casc urbà, de fet la immensa majoria dels carrers no tenen ni un sol arbre"


 

A estes altures tots hauríem de saber que el microclima de les nostres ciutats depén íntimament de l'arbrat i les plantes que tenim als carrers perquè ens donen l'oxigen que respirem, absorbixen el CO2 del calfament global, netegen l'aire de contaminants, donen ombra i humitat durant els calorosos estius, mantenen certa biodiversitat, aporten color i fan més agradables les nostres ciutats. Per tant resulta fonamental una bona política de jardins per mantindre i millorar la nostra qualitat de vida, i com tradicionalment no s'ha fet bé, caldrà ara corregir i fer-ho millor.

Analitzem el cas concret d'Alzira, un típic poble valencià. Els responsables del tema diuen que actualment hi ha uns 7.500 arbres al casc urbà i amb una mitjana de 20 m2 cadascú (siguem optimistes) fan 150.000 m2 arbrats, la qual cosa amb els 44.554 habitants suposa uns 3'4 m2/habitant. Suposant que encara hi haja un altre tant de plantes no arbòries (tornem a ser molt optimistes) hi tenim 6'8 m2/habitant, una xifra molt lluny dels estàndards europeus, que recomanen al voltant de 12'5 m2/habitant, el doble. No obstant, com som el país de la picaresca, els informes municipals s'atrevixen a dir que hi ha més d'11 m2/habitant de zones verdes, quasi el recomanat; ho diuen perquè algú va tindre la poca vergonya de comptar com a zona verda urbana amples àrees perimetrals que realment no formen part del casc urbà, de fet la immensa majoria dels carrers no tenen ni un sol arbre (com no va a fer calor en l'estiu!).

Així doncs el primer problema que trobem és la manca d'arbres al casc urbà i açò és el primer que cal corregir, òbviament plantant-ne d'altres tants com els que hi ha. I els nous regidors han afirmat precisament això, que van a plantar-ne altres 8000 durant aquesta legislatura. Els agafem la paraula. Hi ha molts llocs on plantar-los, començant pels buits que deixen els que s'han mort i encara no han sigut reemplaçats, els que caben als carrers agafant un metre entre cotxe i cotxe per obrir nous clots, els que caben per les places o explanades tan pelades que a l'estiu no es pot passar per elles fins que es fa de nit, etc.

Altra qüestió a corregir també és el tipus de plantes a emprar. La dèria per les palmeres exòtiques ja ha caducat perquè el morrut roig les ha plagat i per molts verins i diners que s'han tirat no han pogut amb ell; a més les palmeres resulten inadequades perquè a penes donen ombra en l'estiu i tenen molts i complicats requeriments com les podes a altura i la recol·lecció dels fruits, tot per al fem. Igual passa amb la gespa, que dóna massa feina amb segues freqüents, per al fem també, i consumix molta aigua, quan ací ja en falta. Per tant cal utilitzar els arbres i arbusts més apropiats per a cada lloc, com els de la Murta o la Casella, més de 100 espècies diferents, grans i petites, molt adaptades al clima i paisatge mediterranis: carrasca, galer, fleix, arbocer, marfull, espí, pinyer, lledoner,  romer, espígol, timonet, etc., etc., plantes que no necessiten més aigua que la que plou, que ben diversificades no tenen plagues, que a penes donen feina i que recordarien el paisatge ancestral d'questa terra. Una altra possibilitat molt interessant són els horts ecològics familiars, que hauríem d'integrar amb els jardins autòctons.

Respecte al manteniment, ha de ser ecològic, sense verins ni adobs químics perquè no fan falta i a més poden danyar la salut dels ciutadans. Sembla que caminem en eixa direcció perquè ara ja no s'utilitza el glifosat, hem avançat un passet. Per altra banda s'ha de tendir al mínim de treballs de manteniment perquè els diners públics fan falta per a plantar nous arbres, no per a segar la gespa ni per agranar les fulles baix dels arbres del parc, que eixa és una altra, agranar baix dels arbres del parc per a tirar les fulles al fem, malgastar treball i diners per augmentar les deixalles, tres errors encadenats. Manteniment mínim i les restes de les podes necessàries cal triturar-les per a deixar-les baix mateix dels arbres, junt amb les fulles; això enriquix la terra, li dona nutrients als arbres i no genera residus; les branques grosses poden servir per als forns, calderes de biomassa o estufes de llenya.

Per a implantar aquests canvis, la privatització actual del servei de jardins no hauria de representar cap problema. En tot cas s'ha de revisar el contracte punt per punt i comprovar, a peu de carrer, que es fa bé el servei, trencant el contracte si no és així. I si és necessari es reformulen les condicions, perquè els nous ajuntaments no han d'estar llastrats pels anteriors i menys en temes mal resolts.

A més a més serà necessari conscienciar la població en aquest tema, fer entendre als veïns que si un arbre deixa caure algunes fulles en la seua porta o balcó, a canvi li dóna oxigen i ombra, color i benestar, beneficis molt més importants que les poques molèsties que puga suposar-li. Cal també ensenyar-los que un terreny abandonat no està millor segat i arruixat d'herbicida, pelat i enverinat, sinó cobert d'adventícies perquè les herbes també donen oxigen, capturen CO2, netegen l'aire i donen color. Potser vindria bé encetar companyes per acostar la gent als arbres, com les que han fet a d'altres llocs invitant els veïns a plantar-ne un arbre quan tenen un fill, o quan es mor un familiar.

La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció demanem, per tant, que s'aplique pertot arreu la nova política de jardins i en el cas d'Alzira, a més, que:

Als solars del Tulell i d'altres broten espontàniament xops i diversos arbres, alguns se n'ixen un poc a la vorera i molesten els vianants, de manera que hauran de retallar-se, però com que allí no ha d'edificar-se res fins que passen dècades demanem que es deixen sense tallar els tronquets centrals de cada grup de brots amb la mateixa arrel, que ja tenen 4 o 5 metres d'alts, perquè es facen arbres de veres. Si han de tallar-los quan edifiquen ja es tallaran, però ara deixem-los que cresquen i produïsquen per a tots oxigen, ombra i verdor. Potser hi ha uns 50 arbrets, que poden alegrar molt la zona. L'Ajuntament ens ha contestat que ho tindran en compte.

Al barri de Les Basses, entre el carrer Trinidad Redal i la carretera CV-50 hi ha una franja de terra amb gespa i tarongers, aquests últims han substituit les palmeres que va liquidar el morrut; hi ha 10 m entre taronger i taronger de forma que queda buit quasi tot l'espai i com aquests arbres creixen poc i a penes donaran ombra ni taparan la carretera hem proposat a l'Associació de Veïns i l'Ajuntament plantar 100 arbres autòctons entre els tarongers de la franja. En principi els ha paregut molt bé i està previst fer-ho el diumenge 28 de febrer per a celebrar el Dia de l'Arbre al barri.

Per suposat volem que es replanten tots els arbres desapareguts que hi ha a carrers com el de Gandia, amb una vintena de clots buits.

I caldrà vore què fem amb els grans solars que rodegen la ciutat i s'han quedat abandonats, erms, fins i tot amb esquelets de formigó alguns, desprès de la punxada immobiliària. Pot buscar-se un acord amb els propietaris per utilitzar-los com a horts urbans o parcs senzills mentre no es vaja a edificar en ells, s'ha de donar alguna solució a aquest problema general per evitar la mala imatge que projecten sobre les nostres ciutats, no podem tindre-les rodejades d'erms i enderrocs com si haguera passat una guerra.

En resum, la Nova Jardineria demana molts més arbres, que siguen autòctons, que tinguen un manteniment mínim i ecològic, i que es faça pedagogia ciutadana. No es qüestió de plantar un arbre simbòlic, ni de plantar-ne uns quants i oblidar-se'n després (es moren tots si no es reguen suficientement durant el primer estiu, estiu que s'allarga cada any més), és hora d'encetar una nova etapa per recuperar part de la Natura que hem perdut als pobles i ciutats valencianes.

La Ribera en Bici - Ecologistes en Acció


 

.-000254
.-000306
.-00367

.-000213

 


El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.

Comentarios de nuestros usuarios a esta noticia

Pere Peres - 08/02/2016
Estant d'acord amb tot el que heu manifestat en aquest article em cal fer una salvetat en això que dieu de "La dèria per les palmeres exòtiques". Hi ha testimonis de la presència de la palmera datilera "phoenix dactifera" en Ibèria des de 2.800 anys abans de crist.
Una mica de rigor sempre va bé.
Salutacions.
Lola Garcia - 08/02/2016
Que llastima que durant els 12 anys que el PP ens ha governat a Alzira, heu estat callaets com unes PXXX
Ara a fotre a l’esquerra no teniu vergonya.
Deiu-los un poc de temps al nou govern, que l’únic que aconseguiu amb estos escrits és donar aire al PP.
 
viejo - 08/02/2016
Creo que fué un tal Dominguez, la voz cantante de este grupo, el que dijo aquello de que lo mejor para combatir el Picudo Rojo era dejar morir las palmeras infectadas y cortar el resto.
Ahora nos vienen con la idea de los grandes árboles urbanos, cuyas raíces penetrarán en el subsuelo de las casas y levantarán los pavimentos, llenarán los coches de cagadas pajariles y las calles de hojas caducas......, sería recomendable antes de ponerse a plantar arbolitos sin ton ni son, definir de una vez por todas, que clase de ciudad queremos, si los ciudadanos están dispuestos a cambiar plazas de aparcamiento por árboles, si están dispuestos a que una gran parte de sus impuestos vaya al mantenimiento de parques y jardines en vez de a libros y comedores escolares, si con nuestros impuestos vamos a construir miles de metros de carriles bici que nadie utiliza,.. etc. etc.
Preguntemos a los ciudadanos, eso es la democracia, ¿o acaso tienen miedo a los referendums locales?
saludos.
Vista - 08/02/2016
Muy buen articulo propongo algunas ideas más para hacer de alzira una ciudad ejemplar primera cómo en casi todas las casas hay algún miembro que sale fuera de alzira que se lleve la basura a otro municipio y nos podemos ahorrar mucho dinero con el mantenimiento de la basura otra quitar las farolas bombillas nos alumbraron con los escaparates y semáforos también es una buena partida de dinero por el mantenimiento y crearemos una ciudad próspera con dinero todos parados ciudad ejemplar.
Pedro Domínguez - 08/02/2016
Pere Peres, la única palmera autòctona ací és el margalló. Sembla que les datileres les dugueren els àrabs d'Àfrica.
I vegent els altres comentaris està clar que cal millorar molt la informació i l'educació ambiental d'alguns ciutadans...
Uno - 08/02/2016
Viejo, te convide a que viatges a Londres.
ciudadan - 08/02/2016
Lola, ¿te pagan por hacer palmas?.¿ No te acuerdas de todos los comentarios negativos que hacíais al anterior equipo de gobierno?. Ahora.......... AJO Y AGUA
martina - 08/02/2016
ajo y agua es lo que deberian comer los que nos han robado reiteradamente ...si esos llamados peperos ...todo el pepé imputado en VAlencia que verguenza!!!! con ese dinero habriamos plantado árboles para aburrir..anda ir a reclamarles ese dinero...
Pedro Domínguez - 08/02/2016
Per suposat que els ecologistes hem criticat el que s'ha fet mal abans, així, per exemple, denunciàrem l'anterior alcaldessa i el seu regidor per tirar glifosat als parcs, i també hem demanat cent voltes, i seguim demanant ara, un càstig exemplar per a tots els corruptes perquè quan furten o malbaraten diners públics ens furten a tots i empitjoren la nostra qualitat de vida!

I seguirem criticant el que es faça mal ara, que és el que hauria de fer qualsevol ciutadà conscient i raonable, perquè els vots no es donen a cegues, per fe, sinò condicionats a fer canvis reals per a millorar la ciutat i els ciutadans. Precisament un poble atent i crític és la millor garantia i defensa que hi ha contra la corrupció i les males pràctiques polítiques...

De totes formes, si algunes o alguns no teniu bona memòria, podeu veure part de les crítiques que hem anat fent durant anys ací mateix:

http://www.elseisdoble.com/noticias.asp?sec=1&cat=58&subcat=152

http://www.elseisdoble.com/noticias.asp?sec=1&cat=62

(Per favor, moderador, conecta el link del 6doble a eixes pàgines)
Pere Peres - 08/02/2016
Pedro, en la "Cueva de los Tiestos" de Jumilla s'han trobat pinyols de dàtils de 3.800 anys d'antiguetat.
Plinio i Columela testimonien la presència de la datilera en el surest d'hispània, així com l'aprofitament del seus dàtils, segles abans de Crist.
Si això no li dóna, a la palmera, carta de naturalitat anem llestos.
Salutacions.

viejo - 08/02/2016
Uno, he estado varias veces en Londres, y cualquier parecido de Alzira con Londres es pura coincidencia. Lo realmente importante es saber quienes podemos ser, cual es nuestro entorno y actuar de forma coherente y sin demagogia.
viejo - 08/02/2016
Dominguez, antes de plantar un solo árbol, hay que conocer nuestro subsuelo, subsuelo por el que pasan innumerables conducciones de agua, alcantarillado, gas, electricidad, comunicaciones, etc. , conducciones, muchas de ellas obsoletas, expuestas a las raíces de árboles plantados sin ton ni son.
Antes de plantar arbolitos, es necesario cambiar la red de alcantarillado de muchas zonas de Alzira, doblándola en conducciones de aguas fecales y conducciones para pluviales, lo que evitaría desbordamientos en la depuradora y una mejora en el tratamiento de las aguas residuales.
No podemos pretender que ignorantes se dediquen a plantar árboles exponiéndonos a roturas de conducciones subterráneas.
Por cierto, siempre hablas en nombre de asociaciones muy rimbombantes como Ribera en Bici o Ecologistes en Acció. Sería de agradecer un poco de transparencia sobre estas organizaciones, saber cuantos afiliados tienen, si son los mismos que destrozan con sus bicis nuestros caminos forestales, como se financian, saber si están apadrinados por el ayuntamiento, por propietarios de viveros o por distribuidores de productos fitosanitarios, en fin, saber, quiénes, cuántos, cómo y de dónde.
saludos.
VECINO - 09/02/2016
Yo digo lo mismo que hace meses estando en el poder el P.P: Faltan DOS arbolitos en Avenida Joanot Martorell a la altura del solar donde antes estaba el concesionario de Ford. Claro, no he caído, ahora si, como por allí no pasan procesiones, fallas, actos cívicos de ninguna clase, no hace falta arreglar nada. Continuo insistiendo en que en el cruce de la calle Cabo Noval y Avda Joanot Martorell existe una especie de jardín donde podrían poner algún banquito de sentarse para la gente. ¿No creen?.En verano a los vecinos les vendría muy bien.

Añadir un comentario

Pregunta de verificación


¿De qué color es el cielo? Azul, rojo o verde
 

Respuesta de verificación

 * Contesta aquí la respuesta a la pregunta arriba mencionada.

Autor

 * Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un Nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

Email

 * La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

Comentario



Antes de enviar el comentario, el usuario reconoce haber leído nuestro aviso legal, observaciones y condiciones generales de uso de esta web.




*El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador.

*Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto, ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos.

*EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario.
El Seis Doble. Todos los derechos reservados. Aviso Legal